Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Στην Μαδρίτη ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.11.2013

Στο Ευρω - Μεσογειακό Συνέδριο για «Τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», που συνδιοργανώνεται από την Αραβική Οργάνωση Ατόμων με Αναπηρία (AoPd), το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και την Ισπανική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (CERMI) , παρευρίσκεται σήμερα και αύριο (22-23/11) ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Το συνέδριο συγκεντρώνει εκπροσώπους οργανώσεων ατόμων με αναπηρία και άτομα με αναπηρία από 18 χώρες της Μεσογείου και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία των χωρών του Νότου.

Ο κ. Βαρδακαστάνης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου και μίλησε για τις προκλήσεις για την Ευρω-μεσογειακή συνεργασία για την Αναπηρία. Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, 2η μέρα του Συνεδρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ θα μιλήσει για τις στρατηγικές για την εφαρμογή της UN CRPD στις χώρες της Μεσογείου και θα αναγνώσει την Διακήρυξη της Μαδρίτης.

Σημεία της σημερινής ομιλίας.

«Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει φέρει μια νέα εποχή για την Αναπηρία, όχι μόνο για τους “άλλους” (κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών, κοινωνία των πολιτών, ...) αλλά και για εμάς.


Υπάρχουν πολλά αποτελέσματα από τη Σύμβαση, αλλά στην παρούσα φάση θα ήθελα να εστιάσω σε ένα από αυτά, στο τι σήμανε η Σύμβαση για το αναπηρικό κίνημα: σήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει η ανάγκη να δημιουργήσουμε χώρους συνεργασίας όπου το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα θα είναι σε θέση να αποκτήσει την ικανότητα να επηρεάζει τις αποφάσεις που μας αφορούν.


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το παγκόσμιο κίνημα αναπηρίας αλληλεπιδρά. Μια σημαντική εξέλιξη υπήρξε η δημιουργία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αναπηρίας (IDA) και η ενοποίηση του τρέχοντος έτους με τη νομική ενσωμάτωσή της στη Γενεύη.


Αλλά και οι εθνικές οργανώσεις πρέπει να εργαστούμε για κοινούς δεσμούς μεταξύ μας, με σκοπό την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία. Μία από αυτές τις περιοχές που πρέπει να ενισχυθεί και πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι δυνατότητές της, είναι η περιοχή της Μεσογείου. Το συνέδριο αυτό είναι το πρώτο ευρω-μεσογειακό για τα άτομα με αναπηρία, είναι η πρώτη προσπάθεια για το αναπηρικό κίνημα ώστε να δημιουργηθεί μια ατζέντα με συγκεκριμένους όρους για το πώς συνεργαζόμαστε γύρω από τη Μεσόγειο. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού, πρέπει να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, πρέπει να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο.
Πρέπει να οικοδομήσουμε τη δημοκρατία και πρέπει να ζητήσουμε τη συμμετοχή όλων, και η συμμετοχή να σημαίνει ενεργή καθημερινή παρουσία μέσα στο κίνημα. Ο Ακτιβισμός, η υπεράσπιση, η αποφασιστικότητα, η χειραφέτηση, η ενότητα, η δύναμη, ο προβληματισμός, ο εκσυγχρονισμός, η διαφάνεια, τα δημοκρατικά κινήματα: αυτά πρέπει να είναι οι αρχές μας!».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 97 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.