Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Διάλογος για την παιδεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα καθίσουν σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος και οι πρυτανικές αρχές των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που αφορά το ζήτημα της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Μετά από 75 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων που κρατούν μέχρι σήμερα κλειστά δύο από τα μεγαλύτερα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκαλώντας σύνθετα προβλήματα στην ομαλή ακαδημαϊκή και ερευνητική τους λειτουργία, οι δυο πλευρές θα επιχειρήσουν να βρουν λύση στο αδιέξοδο.

Η «επαναπροσέγγιση» ξεκινά με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας. Χθες ο Κων. Αρβανιτόπουλος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση σε διάλογο, τόσο στις πρυτανικές αρχές, όσο και στους διοικητικούς υπαλλήλους. Ωστόσο, έθεσε μια συγκεκριμένη προϋπόθεση, προκειμένου να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση, να ανοίξουν το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας» τόνισε σε δήλωσή του χθες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας.

Σήμερα το πρωί και πριν από την κρίσιμη συνάντηση θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι Σύγκλητοι των δυο πανεπιστημίων, προκειμένου να συζητήσουν τα νέα δεδομένα, αλλά και τη νέα απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Διάλογος, ή παράλληλοι μονόλογοι;

Η διαδικασία του διαλόγου ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις πρυτανικές αρχές για το ζήτημα της κινητικότητας εκτιμάται ότι θα είναι περίπλοκη. Οι δυο πλευρές αναμένεται να προσέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων και να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις από διαφορετική βάση.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος με τη χθεσινοβραδινή του επίσημη δήλωση – πρόσκληση έθεσε ήδη το πλαίσιο και το εύρος του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι καλεί τις Πρυτανικές Αρχές των οκτώ πανεπιστημίων «προκειμένου η Πολιτεία και το Υπουργείο να τους συνδράμουν στην διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο υπουργός Παιδείας κατά τη συνάντηση με τους πρυτάνεις θα τονίσει ότι το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί και δεν διαπραγματεύεται, καθώς υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε τις αιτήσεις των Πανεπιστημίων της χώρας και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, να ανασταλεί υπουργική απόφαση με την οποία καταργήθηκαν αρχικά 1.349 και τελικά 1.140 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού οκτώ Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος θα ανακοινώσει και τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας προς τα οκτώ πανεπιστήμια, προκειμένου να διαχειριστούν και να ανακατανείμουν το προσωπικό που θα απομείνει μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας, ούτως ώστε να λειτουργήσουν ομαλά οι διοικητικές υπηρεσίες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συζήτηση από την πλευρά του υπουργείου θα περιστραφεί αποκλειστικά και μόνο γύρω από τεχνικά ζητήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος της κινητικότητας και όχι στο πλαίσιο πλήρους αναθεώρησης του.

Στον αντίποδα, η πλευρά των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων επιθυμεί διάλογο από μηδενική βάση και απόσυρση του μέτρου της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, η απομάκρυνση των 1.140 διοικητικών υπαλλήλων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων τους και για αυτό το λόγο θα πρέπει τα πανεπιστήμια να εξαιρεθούν από το μέτρο της κινητικότητας. Μάλιστα, αναμένεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία από την ανακοίνωση των ονομάτων των υπαλλήλων που απομακρύνονται, που αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους. Επιπλέον, θα θέσουν και ζήτημα νομιμότητας των κριτηρίων με τα οποία έγινε όχι μόνο η επιλογή των προσώπων, αλλά και η επεξεργασία των στοιχείων για την κινητικότητα από τον ΑΣΕΠ.

Βεβαίως, υπάρχουν και πιο μαξιμαλιστικές θέσεις, καθώς αρκετοί πρυτάνεις -όπως ο Θ. Πελεγρίνης του πανεπιστημίου Αθηνών- υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, παρουσιάζοντας και σχετικά στοιχεία μελετών.

Ερωτηματικό για τους διοικητικούς υπαλλήλους

Η πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας. Οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Μετά το χθεσινό προσκλητήριο του υπουργού Παιδείας σε διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα είναι βέβαιο ότι τις συνελεύσεις θα μονοπωλήσει το κάλεσμα του Κων. Αρβανιτόπουλου σε διάλογο, που θα περιλαμβάνει μόνο τον καθορισμό των διαδικασιών της δια - ιδρυματικής κινητικότητας στο πλαίσιο της οποίας το προσωπικό που θα απομακρυνθεί από τα οκτώ πανεπιστήμια μέσω της κινητικότητας θα επανατοποθετηθεί σε 25 πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα στα οποία έχουν διαπιστωθεί κενά που πρέπει να συμπληρωθούν.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.