Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η νοσταλγία μας κάνει πιο αισιόδοξους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αρκεί κανείς να αναπολεί ευχάριστες στιγμές από τη ζωή του.

Το «ταξίδι» στις αναμνήσεις που έχετε αποθηκεύσει στη μνήμη σας μπορεί να σας κάνει πιο αισιόδοξους για τις μέρες που έρχονται στο μέλλον.

Οι άνθρωποι που νοσταλγούν στιγμές της ζωής τους από τότε που ήταν πιο νέοι, αντιμετωπίζουν με πιο θετική διάθεση τα χρόνια που περνούν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Southampton η αναπόληση ευχάριστων αναμνήσεων μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση της ευημερίας που νιώθει κανείς στο παρόν.

«Η νοσταλγία αυξάνει την αυτοεκτίμηση, η οποία με τη σειρά της ενισχύει το αίσθημα αισιοδοξίας» ανέφερε στη Daily Mail ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Dr Tim Wildschut.

«Οι αναμνήσεις του παρελθόντος μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη θετική μας διάθεση και να μας κάνει να δούμε με πιο ευχάριστη ματιά το μέλλον μας» πρόσθεσε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Personality and Social Psychology Bulletin, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φέρουν στη μνήμη τους στιγμές που νοσταλγούσαν και να γράψουν τις σκέψεις τους γι’ αυτές. Μια άλλη ομάδα συμμετεχόντων κλήθηκε να καταγράψει τις σκέψεις του για ένα συνηθισμένο γεγονός από το παρελθόν τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο αριθμός των αισιόδοξων λέξεων που χρησιμοποίησαν οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας, ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της δεύτερης ομάδας.

Σε ένα δεύτερο πείραμα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακούσουν ένα νοσταλγικό και ένα «ουδέτερο» τραγούδι. Εκείνοι που άκουσαν το πρώτο ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.