Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Παιδεία: Ναι μεν, αλλά…

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε εποικοδομητικό κλίμα, αλλά και με τους πρυτάνεις να επισημαίνουν τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ιδρύματα που διευθύνουν, πραγματοποιήθηκαν οι ξεχωριστές συναντήσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Γάτσιο.

«Συζητάμε για την επόμενη μέρα. Ευελπιστούμε πως οι σχολές θα ανοίξουν», τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ, κάνοντας λόγο για «περιεκτική και εποικοδομητική συνάντηση». Ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε επίσης ότι λειτουργούν ήδη τρεις σχολές του ΕΜΠ και θα γίνουν προσπάθειες να ανοίξουν και οι υπόλοιπες έξι.

«Το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει»

Για αδυναμία λειτουργίας του Πολυτεχνείου κάνει λόγο στη σημερινή της απόφαση η Σύγκλητος του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος επιβεβαιώνοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τις επανειλημμένα διακηρυγμένες θέσεις της.

«Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου επιβεβαιώνει τις επανειλημμένα διακηρυγμένες θέσεις της: με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενη εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει, και ότι η ίδια η Σύγκλητος αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες.» Η Σύγκλητος αποφάσισε νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα.

Διαμεσολαβητή ζητά η Σύγκλητος του Καποδιστριακού

Να παρέμβει διαμεσολαβητής, προκειμένου να αρθεί το «αδιέξοδο» ζήτησε σήμερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζοντας τη σταθερή της θέση για πλήρη επαναλειτουργία του πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα συγκροτήθηκε επιτροπή, υπό τον Πρύτανη, από τα μέλη της Συγκλήτου κ. Θ. Φορτσάκη Πρόεδρο της Νομικής Σχολής, Αθ. Μ. Δημόπουλο Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και Ελ. Καραμαλέγκου Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, προκειμένου να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, έτσι ώστε "με παρέμβασή τους να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου και με σκοπό να λειτουργήσει το Ίδρυμα με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα". Παράλληλα, τα μέλη της Συγκλήτου εμμένουν στην απόφασή τους να θέσουν στη διάθεση του Πρύτανη τις παραιτήσεις τους, παρά την άρνηση του Πρύτανη να τις αποδεχθεί.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων τάχθηκε σαφώς ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί. Μετά τη διαθεσιμότητα οι δρόμοι για το πανεπιστήμιο είναι δυο: ή θα λειτουργεί ή θα λειτουργεί. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο να τα βγάλει πέρα-κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε, ενώ από την πλευρά του ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου σημείωσε ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση για την επόμενη μέρα.

Ες αύριον τα σπουδαία

Κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχει αύριο στις 11 το πρωί ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη. Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Νοεμβρίου (απεργίες εξήγγειλαν και οι διοικητικοί του ΕΜΠ), ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο μετά τις εκατέρωθεν προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Ιδρυμάτων διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό. «Κανένας διάλογος μέχρι την αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της ομοσπονδίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.