Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ζητούν ένταξη των οδοντιάτρων στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για αδιαφορία της Πολιτείας σε σχέση με τη στοματική υγιεινή κάνει λόγο η ομοσπονδία.

Την ανάγκη ένταξης της οδοντιατρικής φροντίδας στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισήμανε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 33ου Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου, η ομοσπονδία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αδιαφορία της Πολιτείας σε σχέση με τη στοματική υγιεινή των πολιτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Αθανάσιο Κατσίκη, «η ανάγκη ένταξης της οδοντιατρικής στην πρωτοβάθμια υγεία είναι επιτακτική ιδίως αυτή την περίοδο που πολύς κόσμος αδυνατεί να φροντίσει την υγεία του».

Όπως ισχυρίζονται οι οδοντίατροι, οι ασθένειες των δοντιών, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν πλήθος άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας και όπως ανέφερε ο κ. Κατσίκης, υπάρχουν 700 νοσήματα πρώιμης εκδήλωσης από το στόμα, τα οποία καλείται και μπορεί να διαγνώσει ο γενικός οδοντίατρος.

Σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Κατσίκης, δεν είναι δυνατή η ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου, συμβεβλημένου με τον οργανισμό, με τις όποιες καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους οδοντιάτρους, προσθέτοντας ότι πολλά οδοντιατρεία απειλούνται με αφανισμό.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΟΟ, περίπου 500 με 600 οδοντιατρεία έχουν βάλει «λουκέτο» και περισσότεροι από 1.000 οδοντίατροι έχουν μεταναστεύσει, ενώ από την άλλη επιχειρείται μέσω των περίπου 880 οδοντιάτρων του ΙΚΑ –ΕΤΜ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ να εξυπηρετηθούν περί τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Οι οδοντίατροι ζητούν διάλογο για την ένταξη της οδοντιατρικής περίθαλψης στη δημόσια υγεία, με ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου, ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικών πράξεων, συμμετοχή του ασφαλισμένου και αμοιβή κατά πράξη.

«Η οδοντιατρική φροντίδα δεν αποτελεί μόνο αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη» ανέφερε ο κ. Κατσίκης, προσθέτοντας ότι επειδή όμως είναι ακριβή, πρέπει να ενταχθεί στη Δημόσια Υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.