Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Νέες ελπίδες σε τυφλούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι εφαρμογές της γονιδιακής θεραπείας, των βλαστοκυττάρων και η εμφύτευση μικροτσίπ δίνουν ελπίδες αποκατάστασης της όρασης στους τυφλούς. Η γονιδιακή θεραπεία είναι ήδη πραγματικότητα για μια πολύ σπάνια κληρονομική οφθαλμική πάθηση, τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία παρατηρείται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και προκαλεί τύφλωση.

"Έχει βρεθεί ότι για τη συγγενή αμαύρωση του Leber ευθύνεται το γονίδιο RT65. Στην περίπτωση της πάθησης αυτής διορθώνεται το ελαττωματικό γονίδιο και στη συνέχεια γίνεται η θεραπεία με την έγχυση του διορθωμένου γονιδίου. Αυτή η θεραπεία έχει εφαρμοστεί σε μια σειρά από περιστατικά με επιτυχία. Υπάρχουν όμως και άλλες κληρονομούμενες νόσοι, για τις οποίες συνεχίζεται η ερευνητική δραστηριότητα προκειμένου να βρεθούν τα γονίδια που ευθύνονται ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί γονιδιακή θεραπεία. Οι έρευνες όμως προχωρούν με αργό ρυθμό" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του συμποσίου "The Thessaloniki - Moorfields revision course in Ophthalmology", ο χειρουργός οφθαλμίατρος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Πάρης Τρανός.

Εξάλλου, έχει πάρει έγκριση εφαρμογής στην Ελλάδα η εμφύτευση μικροτσίπ στην ωχρά κηλίδα που αποκαθιστά την όραση των τυφλών. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στη χώρα μας, γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Τρανός, αφενός κοστίζει 100.000 ευρώ και αφετέρου θα πρέπει να εκπαιδευτεί ο ασθενής ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το μικροτσίπ.

"Ιδανικοί ασθενείς για την εφαρμογή του μικροτσίπ είναι αυτοί που έχασαν πρόσφατα την όρασή τους. Ο ασθενής που είναι πολύ καιρό τυφλός έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον και θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί ξανά. Προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η όραση είναι η λειτουργία του οπτικού νεύρου" επισημαίνει ο κ. Τρανός.

Τα βλαστοκύτταρα, προς το παρόν, έχουν εφαρμογή σε παθήσεις της επιφάνειας του κερατοειδούς, ενώ με αργά βήματα προχωρά η έρευνα προκειμένου να εφαρμοστούν και σε παθήσεις τους αμφιβληστροειδούς.

Στη διάρκεια του συμποσίου, το οποίο διοργανώνεται από το οφθαλμολογικό κέντρο "Ophthalmica" της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, θα αναλυθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, όπως η γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, οι νέες τεχνικές μεταμόσχευσης κερατοειδούς, θεραπεία με βλαστοκύτταρα, καθώς και οι τεχνικές βελτίωσης της όρασης με μικροτσίπ και εμφύτευση ενδοσκοπικών φακών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.