Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ένας χρόνος για το εφάπαξ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η έλλειψη ρευστότητας των Μετοχικών Ταμείων προκαλεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μεγάλη ανησυχία, η οποία αυξάνεται όσο η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο ασφαλιστικό.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές του Πενταγώνου σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι το εφάπαξ των στρατιωτικών δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τις όποιες ρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Βάσει νόμου το εφάπαξ θα πρέπει να χορηγείται με την παρέλευση τριμήνου μετά την αποστρατεία του αξιωματικού ή του υπαξιωματικού από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Εν τούτοις όμως αυτό δεν τηρείται τα τελευταία δύο-τρία χρόνια και η αναμονή συνεχώς αυξάνεται, έχοντας ήδη φτάσει στους 8 μήνες και οδεύει προς του 12 μήνες.

Στρατιωτικοί που αποστρατεύθηκαν στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου δεν έχουν πάρει ακόμη εφάπαξ, ενώ κάποιος που έκανε αίτηση πριν από ένα μήνα δεν πρόκειται, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, να δει το «χρώμα του χρήματος» πριν από το καλοκαίρι του 2014.

Οι αιτήσεις που εκκρεμούν και στα τρία Μετοχικά Ταμεία ξεπερνούν τις 2000. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα ρευστότητας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, ξεκαθαρίζεται πως σε καμία περίπτωση το εφάπαξ των στρατιωτικών δεν επηρεάζεται από τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Κι αυτό διότι το εφάπαξ που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί οι οποίοι αποστρατεύονται είναι αμιγώς ανταποδοτικού χαρακτήρα και όχι προνοιακού.

Χορηγείται με την αποστρατεία ή συμπλήρωση 35ετούς, μετοχικής σχέσης στους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοήθειας των Μετοχικών Ταμείων και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου-διατάγματος 398 του 1974. Οι εν λόγω δε ειδικοί λογαριασμοί είναι οικονομικά αυτοτελείς και δεν επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.