Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Γκρίζο πέπλο στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διάτρητο είναι το σύστημα ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο, καθώς στον Οργανισμό επικρατεί αδιαφάνεια, η οποία κατατρώει τους ολοένα και πιο μικρούς του πόρους.

Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο είναι οι νοσηλείες ασφαλισμένων του στο εξωτερικό, οι οποίες κοστίζουν ετησίως πάνω από 15 εκατομμύρια.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και με τη χορήγηση αναπηρικών αμαξιδίων και βοηθημάτων, τα οποία κόστισαν στον Οργανισμό πάνω από 113 εκατ. ευρώ, από τις αρχές του 2012 έως τον περασμένο Αύγουστο.

Την οικονομική αυτή "αιμορραγία" αποκαλύπτουν δύο πορίσματα, τα οποία παρέδωσε χθες στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Το πρώτο πόρισμα αναφέρεται σε δαπάνες για περίθαλψη ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο εξωτερικό. Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία της τότε υφυπουργού Υγείας με τον κ. Ρακιντζή.

Τα προβλήματα έγκρισης νοσηλιών εξωτερικού -σημειώνουν στο πόρισμα- αφήνουν ελεύθερο το πεδίο σε αυθαιρεσίες, πλημμέλειες, ακόμη και έκνομες συμπεριφορές.

Το δεύτερο πόρισμα αφορά προμήθεια ειδών πρόσθετης περίθαλψης, όπως ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων και λοιπών βοηθημάτων υψηλού κόστους. Διαπιστώθηκε παρόμοιο χάος με εκείνο των νοσηλιών, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα κεντρικού σχεδιασμού, ελέγχου και συνολικής αποτίμησης των δαπανών.

Σε κάποια από τα υλικά αυτά, ένας μικρός αριθμός γιατρών συνταγογραφούν είδη που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δαπάνης.

Ενδεικτικό είναι ότι το 77,04% της δαπάνης που συνταγογραφήθηκε από οφθαλμιάτρους, αφορούσε πράξεις 398 γιατρών, ενώ το υπόλοιπο 22,96% συνταγογραφήθηκε από 1.266 συναδέλφους τους.

Στην ειδικότητα των κυτταρολόγων, το 86,62% της δαπάνης έχει συνταγογραφηθεί από δύο γιατρούς σε σύνολο 19 γιατρών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.