Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Στο στόχαστρο της Διεθνούς Αμνηστίας το Κατάρ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκθεση-κόλαφος για τις συνθήκες εργασίας στις υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε σήμερα μία έκθεση στην οποία καταγγέλλει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι μετανάστες οικοδόμοι στο Κατάρ, καθώς η χώρα ετοιμάζει τις υποδομές της ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου της FIFA το 2022.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα του Κόλπου, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, αντιμετωπίζουν πολλές δυσχέρειες, περιλαμβανομένων «της μη καταβολής των μισθών τους, των σκληρών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, και ενός επιπέδου διαβίωσης που προκαλεί σοκ», ανέφερε η οργάνωση αυτή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ένα τρομακτικό επίπεδο εκμετάλλευσης στον τομέα των κατασκευών στο Κατάρ», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι.

Η FIFA έχει καθήκον να στείλει δημόσια ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κατασκευαστικά έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο», πρόσθεσε ο Σέτι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η εκμετάλλευση των εργαζομένων έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό που σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάστασή τους θα μπορούσε να συγκριθεί με την υποβολή τους σε «καταναγκαστικά έργα».

«Είναι απλά ασυγχώρητο το ότι μετανάστες εργαζόμενοι να τυγχάνουν ανελέητης εκμετάλλευσης και να στερούνται τους μισθούς τους σε μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε ο Σέτι.

Ξένοι υπήκοοι αποτελούσαν περίπου το 94% της εργατικής δύναμης στο Κατάρ το 2011, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ είχε επίσης επικριθεί λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στις χώρες του Κόλπου το καλοκαίρι - συνήθως ξεπερνούν τους 40° Κελσίου.

Μια διεθνής συνδικαλιστική αντιπροσωπεία είχε καλέσει τον Οκτώβριο το εμιράτο να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες ζωής των μεταναστών εργαζομένων, ιδίως στον τομέα των κατασκευών, στον οποίο καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι μεταναστών εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή. Ο ΟΗΕ είχε επίσης καλέσει πρόσφατα το εμιράτο να λάβει μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών, αν και είχε αναγνωρίσει πως οι αρχές λαμβάνουν μέτρα γι' αυτό.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε δημοσιεύσει μια έρευνα η οποία κατέγραφε 44 θανάτους εργαζομένων μόνο σε ένα κατασκευαστικό έργο στο Κατάρ, κάτι που οι αρχές διέψευσαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.