Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Εθνικό Δίκτυο Καταδυτικών Πάρκων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Άνοιγμα» σε τουριστική αγορά 8 εκατ. ανά τον κόσμο.

Σε τουριστική αγορά που αριθμεί περί τα 8 εκατ. ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 4 εκατ. μόνο στην Ευρώπη, σκοπεύει να απευθυνθεί η χώρα μας, μέσω της δημιουργίας δικτύου καταδυτικών πάρκων, με στόχο την προώθηση των σχετικών επενδύσεων, την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η καταρχήν χωροθέτηση των περιοχών ολοκληρωμένης ανάπτυξης καταδυτικών πάρκων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στους επόμενους τρεις μήνες, όπως έγινε γνωστό κατά την πρώτη συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής που έχει συσταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), και στην οποία συμμετέχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς και εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα καθυστέρησης εγκρίσεων αναπτυξιακών δράσεων. Εντός τριών μηνών η επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της».

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης: «Η δημιουργία ενός εθνικού δικτύου καταδυτικών πάρκων θα επιτρέψει την επιμήκυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση των τουριστικών μονάδων, ως ειδική υποδομή, με την ανάπτυξη παράλληλων επαγγελμάτων».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η αποκατάσταση της υποβρύχιας πανίδας και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η προσέλκυση αυτοτελούς ρεύματος ποιοτικού καταδυτικού τουρισμού, αποτελούν βασικά στοιχεία στα οποία πρέπει να στοχεύσουμε».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μανιάτης, «η δημιουργία και η εξέλιξη αυτής της ήπιας μορφής τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει μέσο ποιοτικής αναβάθμισης του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος από τη χώρα μας και να συμβάλλει στην αναμόρφωση της καταδυτικής και οικολογικής συνείδησης, καθώς επίσης στην ενίσχυση του υφιστάμενου τουριστικού κλάδου», καθώς όπως σημείωσε, «οι καταδυτικές δραστηριότητες αποτελούν πόλο έλξης "απαιτητικών" τουριστών, υψηλού οικονομικού επιπέδου».

«Είναι βαθύ πιστεύω της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, ότι η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζει με τις επενδύσεις» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι «ο καταδυτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχής της αειφορίας, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξη αρχαιολογικών θησαυρών και προσέλκυση τουριστών».

Ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε ακόμα ότι «δραστηριότητες όπως τα καταδυτικά πάρκα έχουν μεγάλη σημασία για την εθνική προσπάθεια και όλοι περιμένουν να υπάρξουν γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα από την επιτροπή».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, κατέστησε σαφές ότι η δραστηριότητα των καταδυτικών πάρκων είναι σημαντική όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά, όπως τόνισε, και «για την ανάδειξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας», προσθέτοντας ότι αυτή η κατεύθυνση έχει δοθεί ήδη σε όλα τα χωροταξικά σχέδια.

Όπως έγινε γνωστό, μετά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής, θα προκύψει σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους όρους, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να επιτραπούν δραστηριότητες καταδυτικών πάρκων στη χώρα.

Στην επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της υδρογραφικής υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Διεύθυνσης Χωροταξίας και του τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.