Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

«Aν πονάτε στις αρθρώσεις επισκεφθείτε ρευματολόγο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου.
«Aν πονάτε στις αρθρώσεις ή στο σώμα σας επισκεφθείτε ρευματολόγο» είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου), αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες η σωστή διάγνωση και θεραπεία, σε πρώιμα στάδια, των μυοσκελετικών παθήσεων συμβάλλει αποφασιστικά στην καλή εξέλιξη της νόσου.

Στην Ελλάδα, περίπου το 15% του πληθυσμού (περισσότερα από 1.500.000 άτομα) επισκέπτονται τον γιατρό με κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με πόνο στις αρθρώσεις ή τον υπόλοιπο σκελετό και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Η πιο συνηθισμένη προσβολή των αρθρώσεων είναι η οστεοαρθρίτιδα, η συχνότητα της οποίας που αυξάνεται με την ηλικία και επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ η πιo συχνή φλεγμονώδης πάθηση είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας-Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας, Σπύρος Ασλανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000-100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και από αυτούς περισσότεροι από το 1/4 δεν είναι δυνατό να εργασθούν μετά από πέντε χρόνια νόσου. Επίσης, σημαντικό ποσοστό πάσχει από τις λεγόμενες οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες, με συχνότερη την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως νεαρούς άνδρες.

Υπολογίζεται ότι από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα πάσχουν περισσότεροι από 25.000 ασθενείς, ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια.

Αντίστοιχοι είναι και οι αριθμοί στην Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000.000 ασθενείς πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, ενώ στις ΗΠΑ το οικονομικό κόστος της «αρθρίτιδας» υπολογίζεται σε 128 δισ. δολάρια ετησίως.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει αρκετά υψηλό κόστος και επιπρόσθετα κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της εξέλιξης προς αναπηρία (με αποτέλεσμα πρώιμη συνταξιοδότηση / αναπηρικές συντάξεις) που επέρχεται με βεβαιότητα αν δεν αντιμετωπισθούν πρώιμα και αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας.

«Το κοινωνικοοικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιβάρυνση που θα έχει το κοινωνικό σύνολο από τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων τη σημερινή εποχή των σημαντικών περικοπών» υπογράμμισε ο κ. Ασλανίδης, προσθέτοντας: «Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της πολιτικής στον χώρο της υγείας, ώστε να εξασφαλίσουμε πάση θυσία την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματική θεραπεία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.