Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Δηλώσεις 29.513 αυθαιρέτων τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νόμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις 29.513 έχουν φτάσει σε ένα μόνο μήνα, τον πρώτο της εφαρμογής του, οι δηλώσεις υπαγωγής στο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (03/10) το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Από τον προαναφερόμενο αριθμό, 21.563 αιτήσεις είναι σε επεξεργασία, 3.794 στο στάδιο της αρχικής υποβολής, 2.148 έχουν υπαχθεί στο νόμο και για 2.008 έχει οριστικοποιηθεί η υπαγωγή. Το σύνολο των προστίμων υπολογίζεται σε 146.798.305 ευρώ.

Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία ανά ειδικές συνθήκες μειωτικών συντελεστών, 384 δηλώσεις έχουν γίνει από άτομα με αναπηρία 80% και άνω, 329 από παλιννοστούντες, 7 είναι γονική παροχή σε τέκνα παλιννοστούντων, 165 είναι πολύτεκνοι για κύρια κατοικία, 388 τρίτεκνοι, 152 μακροχρόνια άνεργοι, 260 ΑΜΕΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του 67% και 99 πολύτεκνοι για Β΄ κατοικία.

"Όσο περισσότερο εξοικειώνονται οι μηχανικοί, οι υπηρεσίες και οι πολίτες με τις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερο θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που φέραμε. Για αυτό το λόγο το ΥΠΕΚΑ ξεκινά δράσεις ενημέρωσης μηχανικών και υπηρεσιών στην Περιφέρεια, ξεκινώντας αύριο από τη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, εκδώσαμε εγκύκλιο εφαρμογής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και τα μέχρι στιγμής ερωτήματα, όσο απλά και αν ήταν. Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα, όσο νωρίτερα ενταχθούν οι πολίτες στις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουν, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα οκτώμισι χρόνια για την αποπληρωμή του προστίμου" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης.

Και πρόσθεσε: "Θέλω όμως να σημειώσω με έμφαση κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα. Η χώρα άλλαξε σελίδα και η Πολιτεία δεν θα επιδείξει πλέον καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Θέλουμε και μπορούμε να τη σταματήσουμε. Βάζουμε «κόκκινη γραμμή» στην αυθαιρεσία, προχωρούμε τον αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό, δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και προσφέρουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν τα περιουσιακό τους δικαίωμα. Παρουσιάσαμε μία ρύθμιση χρήσιμη και ωφέλιμη για όλους".


Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.