Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο θόρυβος των αεροπλάνων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα αποτελέσματα έρευνας κοντά στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, καρδιακές νόσους και προβλήματα στο κυκλοφορικό είναι μεγαλύτερος σε περιοχές με πολύ θόρυβο λόγω των αεροπλάνων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal.

Οι ερευνητές μελέτησαν 3,6 εκατομμύρια κατοίκους κοντά στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου και διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος εμφάνισης των προβλημάτων αυτών στην υγεία είναι 10-20% υψηλότερος στις περιοχές όπου ο θόρυβος από τα αεροπλάνα ήταν εντονότερος.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ωστόσο πως δεν επιρρίπτεται απαραίτητα στο θόρυβο η ευθύνη και πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, όπως αναφέρει το BBC.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι υψηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο και θάνατο από εγκεφαλικό, καρδιακές και νόσους του κυκλοφορικού στο 2% του δείγματός τους, περίπου 70.000 ανθρώπους, που ζούσαν σε περιοχές όπου ο θόρυβος από τα αεροπλάνα ήταν μεγαλύτερος.

Η επικεφαλής της έρευνας Anna Hansell, από το Imperial College του Λονδίνου, ανέφερε πως ο ακριβής ρόλος που μπορεί να παίζει η έκθεση στο θόρυβο των αεροπλάνων δεν έχει εξακριβωθεί. «Ωστόσο», σημειώνει, «είναι εύλογο πως είναι πιθανό να συμβάλει, για παράδειγμα αυξάνοντας την πίεση ή επιβαρύνοντας τον ύπνο».

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για τα επίπεδα θορύβου από το 2001 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που κάλυπταν 12 περιφέρειες του Λονδίνου και εννέα εκτός Λονδίνου όπου ο θόρυβος των αεροπλάνων ξεπερνούσε τα 50 ντεσιμπέλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σήμερα λιγότεροι οι άνθρωποι που επηρεάζονται από τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου, παρότι είναι περισσότερα τα αεροσκάφη στους ουρανούς, λόγω των αλλαγών στο σχεδιασμό των ίδιων και των πτήσεων.

Οι επιστήμονες επιχείρησαν να αποκλείσουν άλλους παράγοντες που μπορεί να συνδέονται με το εγκεφαλικό και τις καρδιακές νόσους, όπως τη φτώχεια, το κάπνισμα κλπ.

Επισημαίνουν στο κείμενό τους πως ο υψηλότερος κίνδυνος ασθένειας λόγω του θορύβου παρέμενε σημαντικά μικρότερος από τους κινδύνους που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης ή η κακή διατροφή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.