Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Πέντε γεύματα τη μέρα, κάνουν την παχυσαρκία πέρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν.

Η κατανάλωση πέντε γευμάτων την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό) προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε πάνω από 4.000 παιδιά από τη Φινλανδία, όσα παιδιά απέφευγαν να τρώνε πρωινό, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.

Μάλιστα, σύμφωνα ε τους ερευνητές, το διατροφικό αυτό πρόγραμμα βοηθούσε στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), επηρεάζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό οκτώ γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν την παχυσαρκία.

Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντας πέντε γεύματα την ημέρα, ακόμη κι αυτοί που έχουν μια γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία, δεν ήταν βαρύτεροι από τους συνομίληκούς τους.

Δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, υποστηρίζει ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Η παχυσαρκία συνδέεται με σοβαρές ασθένειες κατά την παιδική ηλικία, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς διαβήτη τύπου 2, άσθμα και δυσκολίες στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στην τελευταία έρευνα του πανεπιστημίου Eastern Finland, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 16 ετών, με σκοπό να αναγνωρίσουν τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην παχυσαρκία.

Τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια που ακολουθούσαν το «πρόγραμμα των πέντε γευμάτων την ημέρα» παρουσίασαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη μειωμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς στα αγόρια, ή αλλιώς κοιλιακή παχυσαρκία, εξαιτίας της οποίας ενεργοποιείται το μεταβολικό σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι όσες μητέρες παιδιών είχαν πάρει πάνω από 7 κιλά κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησής τους, αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά τους.

Ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμη περισσότερο αυξημένος αν οι μανάδες ήταν ήδη παχύσαρκες πριν μείνουν έγκυες, κάτι που ίσχυε και για τους πατεράδες των παιδιών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στα επιστημονικά έντυπα International Journal of Obesity, International Journal of Obstetrics and Gynaecology, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, και στο PLOS One.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.