Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κι όμως συμβαίνει στην Ελλάδα - και είναι καλό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πιο πρωτότυπη ομάδα δημοσιογραφίας, που αποτελείται από άτομα με αυτισμό και νοητική αναπηρία!

Μίλησα με τον κύριο Χαράλαμπο Δεπάστα, κοινωνικό λειτουργό που εργάζεται σε ένα κέντρο ΑμεΑ (Ε.Ψυ.Με), και έχει κάνει σπουδαίο, κατά τη γνώμη μου έργο. Διάβασα και το μπλογκ του Ανήσυχες Μέρες. 


Να πώς περιγράφει ο ίδιος τη δημοσιογραφική ομάδα που έφτιαξε (τα άρθρα της οποίας δημοσιεύονται στην εφημερίδα του Πειραιά 'Η ΝΙΚΗ'): 

Η στήλη αυτή είναι δουλειά των εκπαιδευομένων της «ομάδας δημοσιογραφίας» της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικών Μελετών. Η ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελείται από πέντε ενήλικους με αναπηρίες (αυτισμός, νοητική αναπηρία, ήπια ψυχιατρικά), τη Βασιλική, τον Γιώργο, τον Βασίλη, τον Στράτο και τον Δημήτρη, που σκοπό έχουν να προβάλουν και να δημοσιοποιούν με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο, τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας αλλά και του ενδιαφέροντός τους.

Ακόμα, με αυτόν τον τρόπο αποδείκνύουν (για πολλοστή φορά) πως τα Άτομα με Αναπηρίες έχουν πολλές ικανότητες και δικαίωμα στην εργασία. Προσπαθούν να χτυπήσουν δυνατά τον υπαρκτό – κακά τα ψέματα – κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό που υφίστανται, ιδιαιτέρως τα χρόνια της οικονομικής κρίσεως. 

Ήταν πέρσι τέτοια σχεδόν εποχή όταν μου κατέβηκε η ιδέα να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα. Ενήλικες με αυτισμό, νοητική αναπηρία και ήπια ψυχιατρικά θα αρθρογραφούσαν και θα παρέθεταν τις απόψεις τους δημοσίως. 

Μέχρι σιγμής, συνέγραψαν 12 άρθρα: 
 - Οικονομική κρίση 
- Πολυτεχνείο 
- Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ (03/12) 
- Χριστούγεννα 2012 
- Η ανεργία στην Ελλάδα 
- Οι εκπαιδευόμενοι της Ε.Ψυ.Με στα βραβεία Π.Σ.Α.Π 
- Ο.Π.Α.Π 2012 - Ημέρα των ερωτευμένων 
- 14 Φεβρουαρίου 
- Οι άστεγοι 
- Η ληστεία στην Ε.Ψυ.Με 
- Ρύπανση του περιβάλλοντος 
- 2ος Ημι-μαραθώνιος ΑμεΑ 
- Special Olympics 
- Η γιορτή της μητέρας 

Όλα τα θέματα ήταν της επιλογής τους όπως και οι απόψεις που αποτυπώνονταν. Ο δικός μου ο ρόλος ήταν μονάχα συντονιστικός και «μαιευτικός». 

Το σημαντικότερο όλων, είδα βελτίωση στα μέλη που αποτελούσαν την ομάδα. Σε άλλους μικρή, σε άλλους μεγάλη, σε τομείς όπως το ενδιαφέρον για σημαντικά και επίκαιρα θέματα, η προσήλωση, η μεθοδικότητα, η επαγγελματική στάση, η συγγραφή, η διερεύνηση και ανάπτυξη ενός θέματος, η συνέπεια, η συγγραφή σε Η/Υ, η δημιουργία, η αποστολή και ο έλεγχος του e-mail της ομάδας, η συνεργασία - ομαδικότητα, ο λόγος, η σκέψη και άλλα πολλά-πολλά και πολύ σπουδαία για τους εκπαιδευομένους με τις συγκεκριμένες δυσκολίες. 

Ακόμα, μεγάλη ήταν η χαρά των εκπαιδευομένων καθώς ερχόντουσαν στις συναντήσεις μας με μεγάλη ευχαρίστηση και όποτε ήταν η ώρα ανέμεναν με μεγάλη ανυπομονησία να πάρουν την εφημερίδα στα χέρια τους και να δουν το άρθρο τους. 

===== 

Ευχαριστώ τον κύριο Χαράλαμπο Δεπάστα. Ελπίζω να χαρούν οι εκπαιδευόμενοι βλέποντας δημοσιευμένα και στο LIFO.GR ένα απ' τα άρθρα τους, το οποίο βρήκα πολύ ενδιαφέρον.

‘’Η ληστεία στην Ε.Ψυ.Με’’ 

Το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ληστεία στο Κέντρο μας. Έκλεψαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μας. Ήρθε η αστυνομία, ερεύνησε το χώρο, είδαν ότι έσπασαν τζάμια, πήραν αποτυπώματα αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. 

Όταν φτάσαμε το πρωί στην Ε.Ψυ.Με νιώσαμε μελαγχολία που πήραν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όλη την υπόλοιπη μέρα ήμασταν στενοχωρημένοι. Οι ληστές δεν σκέφτηκαν τον κόπο και τις προσπάθειες που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να πάνε στην φυλακή. Νιώσαμε σαν να γκρεμίστηκε κάτι από την ζωή μας. Μας έκλεψαν 13 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ένα λάπτοπ, μία μπαλαντέζα, μία τηλεόραση, ένα DVD player και πολλά τρόφιμα. 

Ήταν για εμάς κάτι απρόβλεπτο. Εκεί που ανεβαίναμε ως Κέντρο, ξαφνικά πέσαμε πάλι επειδή μας έκλεψαν. Αυτό είναι παραβίαση του νόμου και δεν είναι καθόλου καλό. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Έχουμε ζητήσει από τον κόσμο, γνωστούς και φίλους να μας φέρουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι κλέφτες θα πρέπει να ήταν πολύ πονηροί, κακοί και έξυπνοι για να το κάνουν αυτό. Πρέπει να τους πιάσουν και να τους βάλουν φυλακή. Θέλει πολύ χρόνο για να μπορέσουμε να αγοράσουμε και να βρούμε αυτά που μας έκλεψαν. Αλλά θα τα καταφέρουμε. 

Με αυτό που έγινε φοβηθήκαμε μήπως κλείσει η σχολή μας λόγο της οικονομικής κρίσης. Ίσως είμαστε ένας εύκολος στόχος για να μας κλέψουνε. Πάνω που πάμε να ορθοποδήσουμε οικονομικά, μέσα σε μία μέρα μας κλέβουν τη σχολή που αγαπάμε και πονάμε. Σε εμάς τους ωφελούμενους, μπήκαν πολλά ερωτήματα για τη ληστεία στην Ε.Ψυ.Με. Ίσως φταίει η οικονομική κρίση για αυτό. Ποιος να ξέρει; Αυτό που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι άνθρωποι φοβούνται μη μπουν στο σπίτι τους και τους κλέψουν τα πράγματά τους. Οι ληστές αυξάνονται δραματικά και αυτό δεν έχει τέλος.

Μάθαμε ότι ένας από τους λίστες φορούσε γάντια. Πιθανόν ήταν 5. Μας ζήτησαν η εκπαιδευτές μας να μην ακουμπάμε τίποτα για να έρθει η αστυνομία να πάρει δαχτυλικά αποτυπώματα. Είναι η δεύτερη φορά που μας κλέβουν στην Ε.Ψυ.Με. Η αστυνομία πρέπει να κάνει το χρέος της και να τους πιάσει. Να δράσει άμεσα και να τους βρει. Μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν κάτι. 

Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε χαρακτήρα στα δύσκολα και κυρίως να έχουμε ψυχραιμία. Ομάδα Δημοσιογραφίας Ε.Ψυ.Με 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.