Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Η ομιλία του Ι. Βαρδακαστάνη στον ΟΗΕ - High-Level Meeting on Disability and Development

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.09.2013

Η ομιλία του Ιωάννη Βαρδακαστάνη, προέδρου της ΕΣΑμεΑ και της IDA (International Disability Alliance), στην Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ (High-Level Meeting on Disability and Development), την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στην έναρξη της Συνάντησης, μαζί με τον πρόεδρο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ John W. Ashe, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, και τον Πρέσβη Ειρήνης του ΟΗΕ Steve Wonder.



«Η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ώστε να κουβεντιάσει για τις συνθήκες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ μεγάλες οι προσδοκίες από τούτη δω την συνάντηση, ώστε οι φορείς λήψης αποφάσεων να έρθουν αντιμέτωποι με ένα δομικό πρόβλημα που δεν είναι σε προτεραιότητα στην εθνική και στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα. Με την παρουσία σας εδώ σήμερα, αυτό αλλάζει. Σήμερα το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, σχεδόν 1 δισ. άτομα με αναπηρία έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς τα εδώ, ειδικά προς τους ιθύνοντες σε επίπεδο κρατών ή παγκόσμιο. Σήμερα θα λάβετε αποφάσεις που θα έχουν αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία συμμετέχει στη σημερινή συνάντηση ώστε να δώσει φωνή στα άτομα με αναπηρία από όλο τον κόσμο που έχουν αποκλεισθεί, αλλά σήμερα θέλουν να μιλήσουν δυνατά και καθαρά σε όλους σας.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι τα άτομα με αναπηρία βιώνουν τον αποκλεισμό, την διάκριση και υψηλούς δείκτες φτώχειας. Το 80% των ατόμων με αναπηρία ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, ευκαιρίες εργασίας, και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τα πρώτα θύματα της βίας και της κακοποίησης.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία παραμένουν ελάχιστα γνωστά και ενσωματωμένα στο διεθνές δίκαιο. Μετά την υπογραφή και την επικύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, αναμέναμε περισσότερα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί σε αυτό το επίπεδο είναι εντυπωσιακή και χωρίς προηγούμενο. Αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρότερα και να εφαρμόσουμε τα δικαιώματα που προβλέπονται στη Σύμβαση. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι σε θέση να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα σε ισότιμη βάση με όλους τους πολίτες τους κόσμου. Μιλώ για τις γυναίκες και τους άνδρες με αναπηρία, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, που αναμένουν την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας δεν υπήρχε ούτε μία αναφορά στα άτομα με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία, ήταν αόρατα, πραγματικά ξεχασμένα. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό στην ατζέντα για μετά το 2015. Η ανάπτυξη σε κάθε επίπεδο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να καθοδηγείται από την Σύμβαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι σε θέση να απολαμβάνουν και να έχουν μερίδιο σε μια ανάπτυξη δίχως αποκλεισμούς. Η μη διάκριση και η ισότητα σε όλους τους τομείς πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που με τις οποίες θα πλαισιωθεί η νέα παγκόσμια ατζέντα ανάπτυξης. Στις αναπτυξιακές συμπράξεις τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να συμπεριληφθούν και να σχηματιστούν παγκόσμιες συνεργασίες ανάπτυξης ειδικά για τα άτομα με αναπηρία. Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην παγκόσμια αναπτυξιακή ατζέντα έχει αναγνωριστεί κρίσιμη τόσο στις εκθέσεις της Γενικής Γραμματείας όσο στο πάνελ της Υψηλής Συνάντησης για την ατζέντα για την ανάπτυξη από το 2015 και έπειτα. Εσείς, οι ιθύνοντες, μαζί με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία έχετε την ευθύνη να το πράξετε. Πρέπει να εξερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία θα αντανακλώνται στο πλαίσιο, με τους απαραίτητους υποστηρικτικούς μηχανισμούς και την ακριβή παρακολούθηση των δεδομένων.

Πρέπει να σταματήσουν τα άτομα με αναπηρία να είναι οι αποδέκτες χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης, υψηλότερου επιπέδου ανεργίας, πρέπει να πάψουν να είναι τα θύματα ενός συστήματος με ελλείψεις στην προσβασιμότητα, στην υγεία και στις υπηρεσίες πληροφορίας. Η ατζέντα για την ανάπτυξη για μετά το 2015 πρέπει να στοχεύσει ώστε να βγουν τα άτομα με αναπηρία από τις χαμηλότερες κλίμακες εισοδήματος - η εξάλειψη της φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Σύμβαση και μετά, το σύνθημα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» λειτούργησε ως προωθητική δύναμη της προόδου και της αποφασιστικότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Σήμερα, ακούτε εμάς. Αύριο, ακούστε τα εθνικά, περιφερειακά και κινήματα των ατόμων με αναπηρία.

Η ανάπτυξη των ατόμων με αναπηρία σημαίνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς τη διαβούλευση και την συμμετοχή με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, όπως ορίζει η Σύμβαση στο άρθρο 4 παρ. 3 και στο άρθρο 33 παρ. 3.

Σήμερα σας ζητάμε όχι μόνο να εκφράσετε και να δηλώσετε τη δέσμευσή σας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και να θέσετε σε εφαρμογή τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε να ανταποκριθείτε σε αυτές τις δεσμεύσεις και να παραδώσετε τα πρακτικά αποτελέσματα, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία, οι πολίτες των κρατών μελών, οι πολίτες του κόσμου πρέπει να μπορούν να βιώνουν τα δικαιώματά τους σε ισότιμη βάση με όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ».

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στο High Level Breakfast για τα παιδιά με αναπηρία (Disability in the Life Cycle - Investing in Children) που διοργάνωσαν οι UNICEF, οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ του Μεξικού και της Αυστραλίας κ η IDA.

Ακολουθεί η ομιλία.

«Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία ως μια σημαντική στιγμή για ένα δισ. άτομα με αναπηρία παγκοσμίως. Σήμερα οι ηγέτες του κόσμου θα δείξουν την αφοσίωσή τους σε ένα μέλλον που θα αναγνωρίζει την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Σήμερα, η διεθνής κοινότητα υπόψη τα δικαιώματα που προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Σήμερα, αναγνωρίζουμε ότι το τέλος στη φτώχεια, τις διακρίσεις, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο μελλοντικό πλαίσιο της ανάπτυξης στον κόσμο.

Η δυναμική έχει οικοδομηθεί. Οι εκθέσεις της Γενικής Γραμματεία του ΟΗΕ τον Αύγουστο και η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου τον Μάιο αναγνώρισαν έντονα ότι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην μετά το 2015 ατζέντα για την ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας. Η ομάδα εργασίας για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης χαιρέτισε τη συμμετοχή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στις συζητήσεις της. Συνεργασίες όπως της Σύμβασης με την Global Partnership on Children with Disabilities της UNICEF και η συμμετοχή των κρατών μελών στις πρωτοβουλίες αυτές έχουν θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στην υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση, καθώς και στη μεταφορά και στις υπηρεσίες πληροφοριών. Για τα παιδιά, ο αντίκτυπος αυτών των εμποδίων για την ικανότητά τους να συμμετάσχουν ενεργά στις κοινότητές τους και να έχουν μια ευημερούσα και πλήρη ζωή δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η έλλειψη στοιχείων περιορίζει τη γνώμη μας και την ικανότητα να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εμπόδια μπορούν να αρθούν.

Τα θετικά βήματα που κάνουμε αυτή τη στιγμή δεν θα επηρεάσουν μόνο το ένα δισεκατομμύριο άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια με αναπηρία σε όλο τον κόσμο-αλλά και τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να επιτύχουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς για όλα τα άτομα με αναπηρία τώρα και στα χρόνια που έρχονται. Τι καλύτερος τρόπος για να θεσμοθετηθεί αυτή η αλλαγή, από το να ξεκινήσουμε με την παροχή σε όλα τα παιδιά με αναπηρία της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής τους στις κοινωνίες μας από τη στιγμή που αρχίζουν τη ζωή τους;

Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πει, “Δεν υπάρχει τίποτα που να αποκαλύπτει καλύτερα την ψυχή μιας κοινωνίας από τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τα παιδιά της”. Είναι καιρός να δείξουμε στα παιδιά μας-όλα τα παιδιά-ότι η ισότητα, η ένταξη και η συμμετοχή στην κοινωνία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι καιρός να παρέχουμε στα παιδιά με αναπηρία τα εργαλεία να το πετύχουν. Είναι καιρός να θεσμοθετηθεί η αλλαγή. Είναι καιρός να αποδείξουμε στο ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία ότι εμείς, η διεθνής κοινότητα, μπορεί να ενεργήσει -ότι θα ενεργήσουμε, για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 109 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.