Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα απαλλαγείτε από το «χαράτσι»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς μπορεί ένας φορολογούμενος να ζητήσει την απαλλαγή του από το χαράτσι μέσω ΔΕΗ επικαλούμενος αναπηρία. Ποια δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίσει. Τι ισχύει για περιπτώσεις κληρονομιάς και γονικών παροχών.

Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσουν οι πολίτες προκειμένου να τύχουν απαλλαγών και ελαφρύνσεων λόγω αναπηρίας στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (το χαράτσι που εισπράττει η ΔΕΗ) και σε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις δίνει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απεστάλη πρόσφατα, «σε κάθε περίπτωση στην οποία ο φορολογούμενος επικαλείται αναπηρία προκειμένου να τύχει εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή υπολογισμού του ΕΕΤΑ (0,5 ευρώ/τ.μ.) ο δικαιούχος θα πρέπει να προσκομίσει έως 31/12/2014 την πιστοποίηση και το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή.

Η πιστοποίηση μπορεί να είναι:

· Είτε βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
· Είτε βεβαίωση από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΥΕ), (ΑΝΥΕ), (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας.
· Είτε απόφαση πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν από την 1η/9/2011, εφόσον σε αυτή διατυπώνεται η επ' αόριστον κρίση της για αναπηρία επ' αόριστον.

Τα ίδια δικαιολογητικά προσκομίζονται και στην περίπτωση όπου ο φορολογούμενος ζητεί, λόγω αναπηρίας,μείωση του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ή επικαλείται την αναπηρία κατά την απαλλαγή Α΄ κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Ειδικά για το χαράτσι της ΔΕΗ ο μειωμένος συντελεστής (0,5) εφαρμόζεται για τους αναπήρους με ένα μόνο ακίνητο, εφόσον:

· Το ακίνητο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο, που, το ίδιο, ή πρόσωπο το βαρύνει φορολογικά,
· Ο δικαιούχος παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, ή,
· Ο δικαιούχος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτού.

Ο δικαιούχος θα προσκομίσει φωτοτυπίες:

- Της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, από την οποία να προκύπτει η κύρια κατοικία του.
- Του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί.
- Του εκκαθαριστικού σημειώματος – δήλωσης ΦΑΠ έτους 2010 ή
- συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή ή ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με μειωμένο συντελεστή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.