Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Έκτακτη... εισαγωγή του κλινικού ελέγχου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο κύβος ερρίφθη για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τον κλινικό έλεγχο να επιβάλλεται με δικά τους έξοδα από τη 10η Σεπτεμβρίου, ώστε να ελεγχθεί η κίνηση των ασθενών-ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ από τις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά και στο εξής να μην γίνεται τίποτα, χωρίς να καταγράφεται και να εγκρίνεται από τους ειδικούς ελεγκτές ιδιωτικής εταιρείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία θα μπουν και αυτά στο πρόγραμμα, αλλά λίγους μήνες αργότερα, καθώς πρέπει να διεξαχθούν διαγωνισμοί για την επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο.

Ο κλινικός έλεγχος (clinical audit) έχει ως στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε λογικό κόστος, μέσω του καθημερινού ιατρικού ελέγχου των περιστατικών σε ατομικό επίπεδο. Εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ στην πιο αυστηρή μορφή του συναντάται στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, ο κλινικός έλεγχος δεν ακυρώνει στο ελάχιστο την απόφαση του θεράποντα ιατρού, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο, αλλά εάν ο ελεγκτής διαφωνεί, πρέπει να αιτιολογήσει επιστημονικά την απόφασή του.

Αν, όμως, υπάρχει διχογνωμία, τότε τη λύση δίνει ειδική επιτροπή διαιτησίας που πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα.

Όταν, ωστόσο, δεν επιτυγχάνεται συμφωνία και δεν πληρώνει η ιδιωτική ασφαλιστική ή το δημόσιο Ταμείο, το επιπλέον κόστος το επωμίζεται στον ισολογισμό του το νοσοκομείο και όχι ο ασθενής.

Στην Ελλάδα, εφαρμόζεται την τελευταία δωδεκαετία μόνο στον ιδιωτικό τομέα από ασφαλιστικές εταιρείες, με αξιόλογα αποτελέσματα. Ξεκίνησε με σκοπό τον περιορισμό του υπέρογκου κόστους που κατέβαλαν και τους επέφερε έως 24% μείωση του κόστους των ιατρικών εξόδων και έως 45% μείωση της μέσης διάρκειας νοσηλείας.

Οι ιδιωτικές κλινικές θα υποχρεωθούν να προσλάβουν ιδιώτες πιστοποιημένους ελεγκτές οι οποίοι θα διαθέτουν γραφείο μέσα σε κάθε κλινική και θα ελέγχουν καθημερινά το κάθε περιστατικό.

Εάν ο ασθενής ορθώς νοσηλεύεται, εάν έκανε τις ενδεδειγμένες εξετάσεις ή περιττές, εάν πήρε τα σωστά φάρμακα, εάν έμεινε όσες ημέρες προβλέπεται από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, κ.ο.κ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.