Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα έρευνα για την ασπαρτάμη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποτελείται από τρία συστατικά που βρίσκονται σε πλήθος τροφίμων.
Μία νέα βιβλιογραφική ανασκόπηση έρχεται να διαψεύσει αμφιλεγόμενες μελέτες και δημοσιεύματα που συνδέουν την κατανάλωση ασπαρτάμης με ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ιταλοί ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι η διασημότερη γλυκαντική ύλη είναι μία όχι μόνο γλυκιά, αλλά και ασφαλής επιλογή.

Τι έδειξε η νέα μελέτη;

Στη νέα ανασκόπηση οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επιστημονικά δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους και δημοσιεύθηκαν από το 1990, λίγα χρόνια αφότου έγινε συνήθης η χρήση της ασπαρτάμης σε διαφόρου τύπου είδη διατροφής, μέχρι και το 2012.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ότι η ασπαρτάμη και οι υπόλοιπες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών νεοπλασμάτων, με τον καρκίνο του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού, του μαστού και του προστάτη, ούτε με αγγειακά επεισόδια και πρόωρο τοκετό.

Η διαδρομή της ασπαρτάμης στο σώμα μας

Κατά την πέψη της από τον οργανισμό, η ασπαρτάμη αποικοδομείται στα 3 συστατικά από τα οποία αποτελείται: τα αμινοξέα, ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη και μικρή ποσότητα μεθανόλης. Μπορεί αυτά τα συστατικά να μας φαίνονται «ξένα» ωστόσο συναντώνται ευρέως και φυσικά σε τρόφιμα όπως το κρέας, το τυρί, το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, το αυγό, τα φρούτα, τα λαχανικά, καθώς και οι χυμοί τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τρεις αυτοί «μεταβολίτες» της ασπαρτάμης δεν συσσωρεύονται στο σώμα, και ο οργανισμός τους διαχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνους που προέρχονται από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά παρέχουν στον οργανισμό μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά τα συστατικά σε σχέση με την ασπαρτάμη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες, έχει υπολογιστεί ότι μία τυπική δίαιτα περιέχει 35 φορές περισσότερη φαινυλαλανίνη και 60 φορές περισσότερο ασπαρτικό οξύ ημερησίως, συγκριτικά με τις ποσότητες που προέρχονται από τα τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη. Αντίστοιχα, ο χυμός ντομάτας παρέχει φυσικά 6 φορές περισσότερη μεθανόλη σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα light αναψυκτικού.

Ασφαλή με... πιστοποίηση

Μπορεί ορισμένες φορές να αμφιβάλλουμε για την ασφάλειά της, όμως, η αλήθεια είναι ότι η ασπαρτάμη έχει ελεγχθεί με πολύ αυστηρές διαδικασίες από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων μας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στην Ευρώπη και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, πριν εγκριθεί για χρήση στα τρόφιμα και τα ροφήματά μας.

Επίσης, όπως κάνουν άλλωστε για όλα τα πρόσθετα τροφίμων, οι φορείς αυτοί έχουν θεσπίσει μία τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) για την ασπαρτάμη, δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα ασπαρτάμης που μπορεί κανείς να καταναλώνει καθημερινά εφόρου ζωής χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία του, και η οποία είναι 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Επιπλέον,οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ορίσει τις ανώτατες ποσότητες ασπαρτάμης που μπορούν να προστίθενται σε κάθε κατηγορία τροφίμου και ροφήματος, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν ξεπερνούν τη τιμή ADI με το καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Όντως, έχει φανεί ότι η μέση πρόσληψη ασπαρτάμης από όλες τις πηγές είναι πολύ χαμηλότερη του ADI (δεν υπερβαίνει τα 10mg/kg/μέρα) ακόμα και στα άτομα που καταναλώνουν συχνά ασπαρτάμη, όπως τα παιδιά με διαβήτη.

Mε βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα και σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ατόμων με διαβήτη, τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που θηλάζουν.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι τα άτομα με το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU) δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη και για αυτό πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη, όπως άλλωστε και τα τρόφιμα που την περιέχουν (π.χ.το κρέας και τα γαλακτοκομικά).


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.