Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Τα βλαστοκύτταρα “μειώνουν" τις συνέπειες του εγκεφαλικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα αισιόδοξη έρευνα από επιστήμονες της Γλασκώβης.

Πέντε ασθενείς με σοβαρή αναπηρία από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστησαν, έχουν δείξει μικρά σημάδια ανάκαμψης μετά την έγχυση βλαστικών κυττάρων στο κατεστραμμένο τμήμα του εγκέφαλό τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης. Συγκεκριμένα 9 ασθενείς έλαβαν δοκιμαστικά θεραπεία με βλαστοκύτταρα στο νοσοκομείο Southern General Hospital της Γλασκώβης, από τους οποίους οι 5 παρουσίασαν από ήπιες έως μέτριες βελτιώσεις, το οποίο προκάλεσε την έκπληξη των θεραπόντων ιατρών.

Ωστόσο, οι γιατροί κρατούν μια επιφύλαξη τονίζοντας ότι οι βελτιώσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στη στενή ιατρική παρακολούθηση που λαμβάνουν οι ασθενείς αυτοί. Όπως έχει τεκμηριωθεί, η αίσθηση της ευημερίας που προκύπτει από μια τέτοια φροντίδα, είναι γνωστή ως το φαινόμενο placebo και μπορεί να έχει θετική επίδραση στην πορεία της υγείας των ασθενών. Από την άλλη όμως, οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο δεν ανακάμπτουν μετά την πάροδο 6 μηνών από το εγκεφαλικό.

Στην δοκιμή, όμως, όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια έξι μήνες έως πέντε έτη πριν από τη λήψη της θεραπείας. “Βλέπουμε πράγματα που είναι ενδιαφέροντα και μας εκπλήσσουν πολλές φορές. Για παράδειγμα έχουμε δει ανθρώπους που μετακινούν τα δάχτυλά τους, μετά από πολλά χρόνια πλήρους παράλυσης. Επίσης έχουμε δει άτομα που περπάτησαν. ενώ πριν χρειαζόντουσαν εξαρτήματα για βοήθεια. Δεν είναι όλα τύχη”, τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης κ. Μουίρ.

Σχολιάζοντας την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Εγκεφαλικό στο Λονδίνο, ο Δρ. Κλαιρ Γουόλτον δήλωσε ότι “η χρήση των βλαστικών κυττάρων είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει για να αναστρέψει ορισμένες από επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτή τη την κλινική δοκιμή, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού η θεραπεία με βλαστοκύτταρα θεωρηθεί ως μια πιθανή θεραπεία ".


Πηγή: http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.