Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ενιαίος ΦΠΑ 19% ή 21%

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέες προτάσεις–σοκ για πρόσθετα φορολογικά μέτρα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασαν πρόσφατα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε μια ειδική έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού φορολογικού συστήματος, την οποία συνέταξαν πρόσφατα οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες που διεθνούς οργανισμού, διατυπώνουν την άποψη ότι διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος για συνταξιούχους και αναπήρους έχουν ως συνέπεια να χάνονται σημαντικού ύψους φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.

Καλούν δε την κυβέρνηση να «απλοποιήσει» το φορολογικό σύστημα προχωρώντας στην κατάργηση των διατάξεων αυτών.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής τους οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ επισημαίνουν, εξάλλου, ότι «η απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ είναι αναγκαία για να περιοριστούν οι δυνατότητες φοροαποφυγής μέσω της χρήσης των μειωμένων συντελεστών του φόρου και να δημιουργηθεί μια σταθερή φορολογική βάση στον οικονομικό κύκλο».

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη έκθεσή τους οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν εισηγηθεί να καταργηθεί τόσο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται σε 13% και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστές ΦΠΑ 19% ή 21%.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.