Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΤ: Ψηφιοποίηση προγραμμάτων για ΑμΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Με στόχο το πολύτιμο περιεχόμενο του οπτικοακουστικού αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να καταστεί προσβάσιμο σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το Αρχείο της ΕΡΤ, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες εξελίξεις και στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προχωρά σε μια καινοτόμα εφαρμογή: μέσα από τον διαδικτυακό τόπο www.ert-archives.gr δημιούργησε την κατάλληλη υποδομή για την ψηφιακή αρχειοθέτηση και ανάδειξη του περιεχομένου προγραμμάτων της ΕΡΤ για 'Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, στις δύσκολες ώρες που περνάμε, με τεράστια θέματα ανοιχτά, παρουσιάζουμε μια εφαρμογή για τη διάχυση οπτικοακουστικού υλικού χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, με στόχο να γίνει η δημόσια ραδιοτηλεόραση προσβάσιμη σε όλους τους Έλληνες πολίτες» επισήμανε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάµπης Ταγµατάρχης.

Τη νέα δράση της ΕΡΤ χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας Κώστας Γαργάλης και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών Ηλίας Μαργιόλας, τονίζοντας τη σημασία όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα αυτό. «Στην εποχή της πληροφόρησης θα ήταν ασυγχώρητο να εξαιρούμε και να περιθωριοποιούμε Έλληνες πολίτες» σημείωσε ο κ. Μαργιόλας.

Η υποδομή περιλαμβάνει ιστοσελίδες σχεδιασμένες για άτομα με αναπηρία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με λογισμικό που συνθέτει τα αρχεία πολυμέσων για το διαδίκτυο. Παράλληλα, διαθέτει λογισμικό αναπαραγωγής των πολυμέσων, με δυνατότητες υποβοήθησης των ΑμΕΑ, όπως μεγάλα και διακριτά πλήκτρα ελέγχου, έλεγχο από το πληκτρολόγιο για τις βασικές λειτουργίες του κ.α.

Με αυτές τις τεχνολογικές προδιαγραφές το Αρχείο της ΕΡΤ, σε πιλοτικό στάδιο παρουσιάζει προγράμματα του ψηφιακού καναλιού Πρίσμα+ για άτομα με αναπηρία. Τα προγράμματα παρήχθησαν με επιπρόσθετες υπηρεσίες για ΑμΕΑ όπως νοηματική γλώσσα και ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και υπότιτλους με χρωματισμό για άτομα με προβλήματα ακοής, ενώ δημιουργήθηκε υποδομή για ψηφιακή εκπομπή ανάλογου περιεχομένου από το ψηφιακό κανάλι Πρίσμα+ που παρήχθησαν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ- ΕΣΠΑ 2007-2013».

Τα συγκεκριμένα προγράμματα με αρχή τη σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ «Απόντες» με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση www.ert-archives.gr

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ερωτώμενος για τις αναγγελθείσες αλλαγές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δήλωσε πως η διεύθυνση της ΕΡΤ βρίσκεται σε αναμονή για τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Σε σχετική ερώτηση για το μέλλον της ΕΤ1, ο κ. Ταγματάρχης ανέφερε πως «η ΕΤ1 παράγει και θα συνεχίζει να παράγει πρόγραμμα κανονικά μέχρι η πολιτική ηγεσία να αποφασίσει το αντίθετο», αφήνοντας παράλληλα ασχολίαστη την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ κου Θανάση Παπαγεωργίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.