Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πέρασε το ΕΣΧΑΔΑ για το Γκολφ Αφάντου ερήμην των δύο επενδυτών και χωρίς την στοιχειώδη ενημέρωσή τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερήμην των δύο επενδυτών, χωρίς να υπάρχει η συγκατάθεσή τους αλλά και η στοιχειώδης ενημέρωσή τους, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, συνήλθε χθες το πρωί και ώρα 09.00, σε συνεδρίαση, αντί στις 12.00, που είχε αρχικώς προγραμματιστεί, με αποκλειστικό αντικείμενο την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) του Γκολφ Αφάντου, όπως έγραψε χθες η «δ».

Στην συνάντηση, στην οποία μετείχαν τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, εκπρόσωποι από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος αλλά και ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου, ψηφίστηκε το νέο σχέδιο του ΕΣΧΑΔΑ για το Γκολφ Αφάντου, αφού επήλθαν ορισμένες τροποποιήσεις στο αρχικό, που χαρακτηρίστηκαν πάντως αρμοδίως ως «επουσιώδεις».

Δόθηκε παραπέρα νέα διαβεβαίωση του Υπουργείου Πολιτισμού, ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου και ο χαρακτηρισμός ως αρχαιολογικού χώρου μείζονος έκτασης 10.000 στρεμμάτων περίπου, από το Λαδικό έως τον Λουτάνη ποταμό στα Κολύμπια, δεν θα επηρεάσει την επένδυση.

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ θα υποβληθεί σε 5 συναρμόδια Υπουργεία για υπογραφή και ακολούθως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει και τον τελικό λόγο για την έγκριση ή την απόρριψή του.

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές δεν έχουν ενημέρωση επί των όσων αποφασίστηκαν και τις τροποποιήσεις που επήλθαν στα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή των συμβάσεων, ως και την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών τους για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού.

Πιθανολογείται έτσι ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, με επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς, επιδιώκει να φέρει τους επενδυτές προ τετελεσμένων και να πείσει ότι διευθέτησε όλα τα εκκρεμή θέματα προκειμένου στην πορεία, αν δεν δεχτούν να υπογράψουν τις συμβάσεις, να περάσει το μήνυμα ότι υπαναχώρησαν από την επένδυση.

Αυτή είναι η αίσθηση εκπροσώπων των επενδυτών, που επεσήμαναν χθες στη «δημοκρατική» ότι δεν έχουν λάβει καν προς ενημέρωση το σχέδιο του μνημονίου συνεργασίας, που επιδιώκει το Υπουργείο Πολιτισμού να υπογραφεί μαζί τους, μετά τον χαρακτηρισμό του ακινήτου και πολύ περισσότερο, μετά τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Επικρατείας, δεν γνωρίζουν αν θα προχωρήσει η γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής του Γκολφ Αφάντου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν αρχαία και που, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης των μελετών που έχουν συντάξει και να κρίνουν αν μπορεί να γίνει η επιδιωκόμενη δόμηση, σε ποιόν βαθμό και με ποιο κόστος.

Σημειώνεται ότι στην χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, τέθηκε επί τάπητος, το θέμα των 10 στρεμμάτων του υγροβιότοπου, στον ποταμό «Πελεμόνι», κοντά στο εστιατόριο “Αβάντης”. Από την διαλογική συζήτηση, που ακολούθησε, κρίθηκε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα διευθετηθεί.

Διευθετήθηκε εξάλλου και το θέμα που ανέκυψε με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε ό,τι αφορά την διατήρηση και την πρόσβαση του στρατού, σε πολυβολεία και οχυρώματα, αφού, όπως τονίστηκε, το Υπουργείο Αμυνας, ζητά να ενημερωθεί εγκαίρως για τις προγραμματιζόμενες οικοδομικές εργασίες από τους επενδυτές, προκειμένου να έλθει σε συνεννόηση μαζί τους.

Περαιτέρω, αποφασίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να μην υπάρξει δέσμευση στον ΕΣΧΑΔΑ, ως προς το σημείο, που θα κατασκευαστεί η Μαρίνα από τον όμιλο Αγγελιάδη και χωροθέτηση αυτής καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την συνεννόηση που θα έχει με το Υπουργείο Αμυνας αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρχουν αρχαία στην προς αξιοποίηση έκταση.

Ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, κατέθεσε στην συνεδρίαση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του έτους 2013 με την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, επισημαίνοντας ότι είναι καθολική η απαίτηση των κατοίκων του νησιού να προχωρήσει η επένδυση και να λυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Το ΕΣΧΑΔΑ, όπως έγραψε η «δημοκρατική», καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου», έκτασης 255,7 στρεμμάτων. Το πρώτο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean ΑΡΑΙΓ -1,64% Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπογραφούν οι δύο συμβάσεις με τους επενδυτές, καθώς διαπιστώθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Μετά την απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ απαιτήθηκαν δύο χρόνια μέχρι να ετοιμαστεί το νέο, που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΣτΕ, αν και νομικοί θεωρούν αβέβαιο ότι θα δοθεί η έγκριση μετά την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

Χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες το με αρίθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/140079/85130/5839/26.4.2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, που υπογράφει η γενική γραμματέας κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η πρόσφατη αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Αφάντου σύμφωνα με το άρθρο 12 του 3028/2002. δεν διαφοροποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με τις προαναφερόμενες Υπουργικές Αποφάσεις, ούτε επιβάλλει επιπλέον δεσμεύσεις».


Πηγή: http://www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.