Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πέντε πράγματα που μαθαίνουν οι γονείς από τα παιδιά τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα παιδί μπορεί να διδάξει τους ενήλικες πολλά...

Ο Πάουλο Κοέλιο έχει πει «Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει».

Πέρα από αυτά όμως ένα παιδί μπορεί να διδάξει τους ενήλικες κι άλλα πολλά πράγματα. Αυτό μου θα μοιραστούμε μαζί σας είναι μια λίστα με πέντε πράγματα που πιστεύουμε ότι οι γονείς μαθαίνουν από τα παιδιά τους.

Υπομονή

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου και το ξέρετε αυτό από πρώτο χέρι. Υπάρχουν φορές που το παιδί σας σας βγάζει εκτός εαυτού και άλλες πάλι φορές που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερος άνθρωπος. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Ακόμα κι αν το μικρό σας αρνείται να κοιμηθεί τα μεσάνυχτα ή απαιτεί αν ακούσει ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Μπορεί πραγματικά πολλές φορές να θέλετε να τρέξετε μακριά από μια κατάσταση ωστόσο ξέρετε ότι αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε πραγματικότητα. Διατηρείται την ψυχραιμία σας και έχετε μάθει να είστε υπομονετικοί ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Αυτοέλεγχος

Μήπως το μικρό σας έριξε το κινητό σας τηλέφωνο για εκατοστή φορά ή μήπως έχυσε το γάλα πάνω του την ώρα που ήσασταν έτοιμοι να φύγετε για το σχολείο; Ό,τι και να είναι η ζημιά έχει ήδη γίνει. Καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά είναι παιδιά και οι λεπτές κινητικές τους δεξιότητες είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

Έτσι την επόμενη φορά που το παιδί σας κάνει ένα μίνι διάλειμμα από τα μαθήματα, αντί να κάνετε το διάλειμμα κόλαση, ελέγξτε το θυμό σας και προσφέρετε τη βοήθεια σας.

Πειθαρχία και συνέπεια

Το παιδί σας μαθαίνει πώς να είναι συνεπής. Μπορεί αν σας υπενθυμίσει ότι την τελευταία φορά του επιτρέψατε να φάει σοκολάτα τα μεσάνυχτα και να μην καταλαβαίνει τώρα γιατί σας φαίνεται παράλογο. Αν θέλετε λοιπόν να πειθαρχήσει το παιδί σας θα πρέπει να είστε πειθαρχημένοι και με τον εαυτό σας

Όταν προσπαθείτε να διδάξετε κάτι το μικρό σας φροντίστε να το ακολουθείτε κι εσείς οι ίδιοι. Έτσι δεν θα χρειάζεται να λέτε ψέματα. Φροντίστε κι εσείς οι ίδιοι να μην βλέπετε τηλεόραση στη διαπασών, να κρατάτε τις υποσχέσεις σας και να τρώτε όλο το φαγητό σας. Η πειθαρχία κάνει τα παιδιά να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και τους γονείς να ανησυχούν λιγότερο.

Συγχώρεση και αγάπη άνευ όρων

Πόσες φορές έχετε αθετήσει μια υπόσχεση που δώσατε στο παιδί ή του θυμώσατε και το μαλώσατε; Εξακολουθείτε όμως να σας αγαπά περισσότερο απ’ όλους, έτσι δεν είναι; Τα παιδιά διδάσκουν στους γονείς πράξεις καλοσύνης και συγχώρεσης. Αν θέλετε να παιδιά σας να παραβλέπουν τις εναλλαγές στη διάθεσή σας και να μάθουν να συγχωρούν πρέπει κι εσείς να κάνετε το ίδιο. Εφαρμόστε αυτές τις αρετές αν θέλετε να γίνει ένα συμπονετικό και καλόκαρδο παιδάκι,

Τεχνολογία

Τα παιδιά σήμερα είναι πολύ πιο εξοικειωμένα με την τεχνολογία και προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες αλλαγές. Είτε πρόκειται για την επεξεργασία μιας φωτογραφίας στο κινητό σας τηλέφωνο, ή τη λήψη ενός application για αγορές, το παιδί σας μπορεί να σας διδάξει πώς να χειριστείτε την προηγμένη τεχνολογία καλύτερα. Χτυπήσετε ελαφρά την πλάτη του για επιβράβευση και αφήστε τον να νιώσει περήφανο για την ικανότητα του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.