Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Με νέα όπλα η μάχη κατά των «κόκκινων» δανείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ψήφιση του νέου πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις 24 Μαΐου, θα ανοίξει τον δρόμο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη.

Όπως σημειώνουν στην Καθημερινή, το κρίσιμο είναι η εφαρμογή όσων νομοθετηθούν, υπενθυμίζοντας τον νόμο Κατσέλη, που ενώ ο νόμος προβλέπει ότι τα αιτήματα θα πρέπει να εξετάζονται από το δικαστήριο σε διάστημα 6 μηνών, αυτό ποτέ δεν έγινε, λόγω έλλειψης δικαστών, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν προς εκδίκαση 170.000 υποθέσεις, έχοντας δικάσιμο ακόμη και το 2032!

Η αδυναμία του δικαστικού συστήματος να ανταποκριθεί στον όγκο αιτημάτων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων σημειώνουν τα στελέχη των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που περιλαμβάνουν εκτός των δανείων σε καθυστέρηση και τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 50% του χαρτοφυλακίου δανείων.

Πάντως μεγάλη πίεση ασκείται στις διοικήσεις των τραπεζών για ταχύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) που σε συνεργασία με την ΤτΕ έχουν θέσει ένα στενό χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες θα πρέπει να τα μειώσουν κατά 15% περίπου σε ετήσια βάση, είτε με διαγραφές, είτε με ρυθμίσεις, είτε με πωλήσεις.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.