Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ντοπαρισμένοι οι Ολυμπιονίκες της Ρωσίας;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σκάνδαλο ντόπινγκ με τους Ρώσους αθλητές, που ξέσπασε αρχικά τον περασμένο Νοέμβριο όταν η WADA αποκάλυψε στοιχεία για συστηματικό ντοπάρισμα και απόκρυψη θετικών τεστ από ένα κύκλωμα αθλητών, προπονητών και ατζέντηδων και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η IAAF να αποβάλει τη ρωσική ομάδα από τις διοργανώσεις της, παίρνει νέες διαστάσεις μετά από έρευνα των Times της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 12/5. Το σκάνδαλο επεκτείνεται πλέον και στους Ρώσους αθλητές που πήραν μέρος και κέρδισαν μετάλλια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014.



Σύμφωνα με τους Times, ο διευθυντής του εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ των αγώνων του Σότσι δηλώνει ότι προμήθευε τους αθλητές με ένα κοκτέιλ από τρεις διαφορετικές απαγορευμένες ουσίες αναμεμιγμένες με αλκοόλ σε μια συστηματική επιχείρηση ντόπινγκ που εκπορευόταν από το ίδιο το ρωσικό κράτος! Σε αυτή την επιχείρηση εμπλέκονται τέσσερα μέλη της ρωσικής ομάδας κρός κάντρι και δύο αθλητές του μπομπσλέι, που κατέκτησαν δύο χρυσά μετάλλια.

Ρώσοι ειδικοί του αντιντόπινγκ και μέλη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας αντικαθιστούσαν τα δείγματα ούρων που ήταν θετικά σε απαγορευμένες ουσίες με καθαρά δείγματα, που είχαν συλλεγεί μήνες πριν! Ο Δρ. Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, ο οποίος ήταν επί κεφαλής του εργαστηρίου, υπολογίζει ότι περίπου 100 «βρώμικα» δείγματα ούρων εξαλείφθηκαν.

Τα κοκτέιλ αποτελούνταν από ουσίες ενισχυτικές της απόδοσης, οι οποίες βοηθούσαν τους αθλητές να αποθεραπευθούν γρηγορότερα και βελτίωναν την αντοχή τους. Συνδυάζονταν επίσης με αλκοόλ (ουίσκι Σίβας για τους άνδρες και Μαρτίνι για τις γυναίκες) προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση των στεροειδών και να μικρύνει το χρονικό «παράθυρο» ανίχνευσής τους.

Η Ρωσία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τα μετάλλια στους αγώνες του Σότσι κερδίζοντας 33 (μεταξύ αυτών 13 χρυσά, που ήταν 10 περισσότερα από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες). Κανένας Ρώσος αθλητής δεν βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

«Ο κόσμος πανηγύριζε τις νίκες των Ολυμπιονικών, αλλά εμείς καθόμασταν και αλλάζαμε σαν τρελοί τα ούρα τους. Μπορείς να φανταστείς πώς είναι οργανωμένος ο ολυμπιακός αθλητισμός», είπε στους Times ο Ρόντσενκοφ.

Την περασμένη εβδομάδα ένας άλλος Ρώσος μυστικός πληροφοριοδότης εκμυστηρεύτηκε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS «60 Minutes» ότι ο πρώην διευθυντής του εργαστηρίου αντί-ντόπινγκ της Μόσχας τον είχε πληροφορήσει πως τέσσερις Ρώσοι χρυσοί ολυμπιονίκες στο Σότσι είχαν κάνει χρήση στεροειδών.

Η αντίδραση της ΔΟΕ σε όλες αυτές τις συνταρακτικές αποκαλύψεις είναι μια μάλλον χαλαρή ανακοίνωση, με βάση την οποία «δεν θα διστάσει να επανελέγξει τα δείγματα των αθλητών από τους αγώνες του 2014, εφόσον υπάρξουν στοιχεία ότι οι έλεγχοι ντόπινγκ είχαν χειραγωγηθεί». Ενώ ο Ρώσος υπουργός αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, κατήγγειλε διαρκείς και συστηματικές επικοινωνιακές επιθέσεις κατά του ρωσικού αθλητισμού».

Τα πράγματα πάντως μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα για τους Ρώσους μετά και από αυτή την έρευνα των Times, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η συμμετοχή των αθλητών τους του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο! Η IAAF θα λάβει υπόψη της τα νέα στοιχεία, περιμένει ενημέρωση και από τη WADA σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου και ακολούθως θα λάβει την απόφαση για το αν θα επιτρέψει στους Ρώσους να πάνε στο Ρίο...


Πηγή: http://www.pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.