Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Λίμνη Μόρνου, ένας τεχνητός παράδεισος στη Φωκίδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δείτε φωτογραφίες από ένα γαλήνιο τοπίο.

Η όμορφη λίμνη του Μόρνου είναι τεχνητή λίμνη στο νομό Φωκίδας που κατασκευάστηκε το 1979 με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ακόμα ταμιευτήρας νερού.

Η συνολική επιφάνεια της λίμνης είναι περίπου 15,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί την ένατη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων και περικλείεται από ορεινούς όγκους δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο τοπίο.

Πλατάνια, βελανιδιές και άλλα δέντρα δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό και ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο. Για τη δημιουργία της λίμνης χρειάστηκε μάλιστα να εκκενωθεί το χωριό Κάλλιο το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της λίμνης. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι όταν η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει, σε περιόδους ξηρασίας, αποκαλύπτονται κάποια σπίτια του παλιού οικισμού. Οι αντανακλάσεις που δημιουργούν τα βουνά πάνω στο νερό της λίμνης συνθέτουν πανέμορφες εικόνες και κάνουν την μορφή της λίμνης διαφορετικές σε κάθε σημείο.

Αδιαμφισβήτητα είναι μια χαλαρή διαδρομή που αξίζει να κάνετε αν βρεθείτε στην περιοχή και θα σας μείνει αξέχαστη. Μπορείτε να κάνετε διάφορες στάσεις και να γνωρίσετε όμορφα μέρη γύρω από τη λίμνη.

Σε απόσταση μόλις τριών ωρών από την Αθήνα οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ολοένα και περισσότερα καταλύματα για την διαμονή τους στον νομό Φωκίδας και να απολαύσουν ένα ήσυχο σαββατοκύριακο. Πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης βρίσκεται το χωριό Λιδωρίκι, χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας πάνω από τον ποταμό Μόρνο και αποτελεί διοικητικό καθώς και συγκοινωνιακό κέντρο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, ενώ περίπου πέντε χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το φράγμα του Μόρνου, από το οποίο δημιουργήθηκε και η λίμνη.

Αν θέλετε να κάνετε να κάνετε μια κοντινή εκδρομή ξεκινώντας από την Αθήνα, και να περάσετε ένα χαλαρό σαββατοκύριακο, ο νομός Φωκίδας είναι ένας από τους προορισμούς που μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμα σας. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη λίμνη του Μόρνου και να ρωτήσετε για διαδρομές για πεζοπορία. Οι φιλόξενοι κάτοικοι θα σας βοηθήσουν και θα σας δείξουν κρυμμένα μυστικά της περιοχής!


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.