Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Πέθανε το «δεξί χέρι» του Ράτκο Μλάντιτς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τον θάνατο του σερβοβόσνιου στρατηγού Τόλιμιρ.

Στη φυλακή άφησε την τελευταία του πνοή ο σερβοβόσνιος, πρώην στρατηγός Ζντράβκο Τόλιμιρ ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Ράτκο Μλάντιτς. Το θάνατό του επιβεβαίωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Πέθανε το «δεξί χέρι» του Ράτκο Μλάντιτς

«Ο Ζντράβκο Τόλιμιρ απεβίωσε την περασμένη νύκτα στο κέντρο κράτησης του ΟΗΕ στο Σεβενίνγκεν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του το πρωί από τον σερβικό Τύπο.

«Ένας γιατρός κλήθηκε αμέσως και οι ολλανδικές αρχές άρχισαν έρευνα ρουτίνας, όπως απαιτεί ο νόμος», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Ο Ζντράβκο Τόλιμιρ, ο οποίος ήταν 67 ετών, υπήρξε ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας στους κόλπους των στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας (VRS).

Όταν είχε συλληφθεί, το 2007 στο Μπράτουνατς, στην ανατολική Βοσνία, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως πάσχει από καρκίνο.

Ο Ζντράβκο Τόλιμιρ καταδικάσθηκε πρωτοδίκως σε ισόβια τον Δεκέμβριο 2012 για γενοκτονία, καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων δολοφονίες, εξόντωση και διωγμούς. Η ετυμηγορία επιβεβαιώθηκε σε δεύτερο βαθμό τον Απρίλιο του 2015.

Ο Ζντράβκο Τόλιμιρ «ανέμενε τη μεταγωγή του σε ένα κράτος για να εκτίσει εκεί την ποινή του», πρόσθεσε το ΔΠΔ.

Είχε καταδικασθεί κυρίως για τον ρόλο του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, η οποία διαπράχθηκε τον Ιούλιο του 1995, λίγο καιρό μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995). Σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, είχαν σκοτωθεί μέσα σε διάστημα μερικών ημερών από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας σ' αυτό τον θύλακο της ανατολικής Βοσνίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.