Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Κλειστοί οι δρόμοι από τους αγρότες - Κατεβαίνουν σε διάλογο για τα αιτήματά τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αγρότες κλείνουν τα Τέμπη και ζητούν διάλογο από τον Τσίπρα

Έσπασε το μπλόκο και η κοινή κάθοδος στην Αθήνα.

Έσπασε το μπλόκο των αγροτών και πλέον βασικά μπλόκα κινούνται σε διαφορετική γραμμή.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα δεν θα πάρουν το δρόμο για Αθήνα, καθώς διαφωνούν με την απόφαση που έλαβαν τα 68 μπλόκα στη σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.

Είχε προηγηθεί το «όχι» από την Πανελλαδική Συντονιστική, τα Τέμπη και την Πρωτοβουλία Αγροτών, οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που σχεδιάζεται στην Αθήνα την Παρασκευή.

Οι αγρότες των Τεμπών θα κατεβούνστην Αθήνα για να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο 104,9 FM ο εκπρόσωπός τους, Τριαντάφυλλος Τσινούλης.

«Στην Αθήνα θα πάμε να κάνουμε διαπραγμάτευση και να τελειώσουμε τη διαδικασία αυτή. Θα καθήσουμε να μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό» είπε.

Ωστόσο, η Αστυνομία σχεδιάζει ήδη μέτρα για τον αποκλεισμό των τρακτέρ εκτός των πυλών της πρωτεύουσας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν τα τρακτέρ στην Αθήνα. Θα μπλοκαριστούν εκτός, στους οδικούς άξονες, ενώ δεν θα επιτραπεί να μπουν τρακτέρ στα πλοία από την Κρήτη για τον Πειραιά» είπαν στα Νέα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι επ' αόριστον κλείνει από τις 12 το μεσημέρι η κοιλάδα των Τεμπών μετά την απόφαση που έλαβαν οι αγρότες του μπλόκου, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τους.

Αντιπροσωπεία αγροτών του μπλόκου των Τεμπών οδεύει προς τον Προμαχώνα όπου στη 1 το μεσημέρι, υπάρχει προγραμματισμένη πανελλαδική συνάντηση μπλόκων.

Κλειστό θα παραμείνει και το Δερβένι στο χρονικό διάστημα 10:00-15:00, ενώ έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές.

Κλειστό παραμένει το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, άνοιξε από αργά τη νύχτα έως και τις 11 το πρωί.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στις 12:00 ολοκληρώνεται η 24ωρη κινητοποίηση του αποκλεισμού στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και στη Δοϊράνη, στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός 13:00-15:00 και 20:00-22:00, ενώ στο δεύτερο η διέλευση θα παραμείνει αποκλεισμένη τις ώρες 18:00-22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα καθηλωμένα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 800, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12:00 και θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή.

Σε αποκλεισμό βρίσκεται για ένατη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία) καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00. Η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κινητοποιήσεις και κλείσιμο διέλευσης στους κόμβους: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου Πέλλας (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου 17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Σημειώνεται ότι στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός που αποφασίστηκε είναι 24ωρος, από τις 10:00 το πρωί. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του τελωνείου των Ευζώνων.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι οδηγοί περισσότερων των 550 τρακτέρ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00 λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός.

Στη Δυτική Μακεδονία, ο αποκλεισμός στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης, με την ΠΓΔΜ, ισχύει 10:00-23:00 και 11:00-23:00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα, στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00, στο Άργος Ορεστικού, κάθετα στην Εγνατία, στο ρεύμα προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης ο αποκλεισμός θα διαρκέσει από τις 12:00 έως και τις 14:00.

Στην Κορινθία, η νέα εθνική οδός είναι κλειστή για πάνω από δύο εβδομάδες και οι αγρότες εντός της ημέρας θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι όταν είναι κλειστή και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, οι αγρότες της Αρκαδίας θα κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα και για όσο είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος, η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα τους σε Δαλαμανάρα και Κουτσοπόδι με ανοικτούς δρόμους και στη Λακωνία θα κλείσουν 6.00 το απόγευμα με 8.00 το βράδυ την γέφυρα του Ευρώτα στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης.

Ανοικτή μόνο για δύο ώρες, από 12:00-14:00, θα μείνει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, αφού οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο, αποφάσισαν να την κλείσουν από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 12:00 την Τετάρτη.

Στην Αιτωλοακαρνανία, από τις 12:00 έως τις 15:00, αγρότες από την περιοχή της Ναυπάκτου και της Δωρίδας θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιτέας, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου.

Ακόμη, αγρότες από την περιοχή του Μεσολογγίου θα κλείσουν από τις 17:00 έως τις 20:00 την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στο μεταξύ, στην Αχαΐα αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του κόμβου της Κάτω Αχαΐας αναμένεται να μεταβούν στην Πάτρα στις 10 το πρωί, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, αγρότες αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από τις 16:00 έως τις 22:00

Στην Αιγιάλεια, θα κλείσουν από τις 8 το βράδυ και για δύο ώρες τη νέα εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ μέλη επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, αναμένεται να κλείσουν, από τις 7 το απόγευμα, έως τις 9 το βράδυ, την παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος της γέφυρας του Μεγανίτη.

Στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν στα μπλόκα επί της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Κουρτεσίου, Μαραθιάς και Αγίου Γεωργίου ενώ έχουν προγραμματίσει να κλείσουν, από τις 12 το μεσημέρι και για έξι ώρες την εθνική οδό, στο ύψος του Κουρτεσίου.

-------------

Δεν πάνε στη Βουλή οι αγρότες, αναβάλλεται η συζήτηση

Άρνηση των εκπροσώπων τους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 15:00 το απόγευμα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη της, μετά την άρνηση των εκπροσώπων των αγροτών να ανταποκριθούν στη σχετική πρόσκληση που τους είχε απευθύνει τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όσο και η πρόεδρος της Επιτροπής, Χαρά Καφαντάρη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέρριψαν τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το «ναυάγιο» του διαλόγου, μίλησαν για δίκαια αιτήματα των αγροτών και στήριξαν την πρόταση τους για συζήτηση από μηδενική βάση, ενώ χαρακτήρισαν προσχηματική και επικοινωνιακή την πρόσκληση για διακομματικό διάλογο.

«Η πρόσκληση διαλόγου προς τον αγροτικό κόσμο παραμένει ανοικτή», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής, αιτιολογώντας την απόρριψη της πρότασης του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, για την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επισκεφθεί τα μπλόκα και θα συζητήσει με τους αγρότες, αντέτεινε ότι η βουλή είναι θεσμός και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και από εκεί και πέρα ο κάθε βουλευτής οφείλει να είναι κοντά στους αγρότες και να συζητά μαζί τους.

-------------

Ποια θα είναι η στάση των ΜΑΤ απέναντι στην κάθοδο των αγροτών στο Σύνταγμα

Το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών, λένε οι συνδικαλιστές.

Αστάθμητοι παράγοντες φαίνεται ότι ενδέχεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις την Παρασκευή, οπότε και οι αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν με λεωφορεία και τρακτέρ στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι υπάρχουν κανόνες και ξεκάθαρες εντολές για τα οχήματα που επιτρέπεται να μπουν στο κέντρο της Αθήνας, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν τα ΜΑΤ θα πειθαρχήσουν ή θα πετάξουν τις ασπίδες και τα γκλοπ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπακούσουν σε εντολές που θα τους δοθούν, προκειμένου να μπλοκάρουν τους αγρότες που θα επιχειρήσουν να κατέβουν στην Αθήνα την Παρασκευή με τα γεωργικά τους οχήματα, αφήνουν οι αστυνομικοί.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρος Μπαλάσκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε: «Το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών. Είναι παιδιά ηλικίας από 19 έως 27 ετών και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή να σταματήσουν τους αγρότες».

«Είναι πρόβλημα για τους αστυνομικούς να βρεθούν αντιμέτωποι με λαϊκές μάζες, οι οποίες έχουν δίκιο» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλάσκας.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως «είναι άγνωστο αν θα πειθαρχήσουν πολλοί αστυνομικοί στην εντολή της Παρασκευής» και υπενθύμισε πως «σε παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών, όταν η τότε κυβέρνηση φοβήθηκε πως τα ΜΑΤ θα πετάξουν κάτω τα γκλομπ και τις ασπίδες, αποφασίστηκε να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ…».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται ότι ποντάρει στην τροχαία και την αστυνομία να σταματήσουν τους αγρότες, τουλάχιστον τα τρακτέρ τους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθάρισε ότι «οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται. Όπως, εάν ανέβω με το αυτοκίνητό μου στο πεζοδρόμιο, η Τροχαία θα με σταματήσει, έτσι υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα μπορούν να μπουν στο κέντρο της Αθήνας».

-------------

«Ανοιχτή» η πρόσκληση διαλόγου μετά το «όχι» των αγροτών

Προσχηματικό και επικοινωνιακό τον χαρακτήρισε η αντιπολίτευση.


Την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη της, μετά την άρνηση των εκπροσώπων των αγροτών να ανταποκριθούν στην σχετική πρόσκληση που τους είχε απευθύνει, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη. Όπως γνωστοποίησε η κ. Καφαντάρη, από τους 20 εκπροσώπους αγροτικών συνδικαλιστικών φορέων στους οποίους είχαν σταλεί προσκλήσεις, μόνο ένας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στον διακομματικό διάλογο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέρριψαν τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το ναυάγιο του διαλόγου, μίλησαν για δίκαια αιτήματα των αγροτών, στήριξαν την πρόταση τους για συζήτηση από μηδενική βάση, ενώ χαρακτήρισαν προσχηματική και επικοινωνιακή την πρόσκληση για διακομματικό διάλογο.

Νωρίτερα, η Επιτροπή απέρριψε και την πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή με στόχο να επισκεφθεί τα μπλόκα των αγροτών και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Η Βουλή είναι θεσμός και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, υπό αυτήν την έννοια είχε σταλεί και η πρόσκληση. Από εκεί και πέρα, ο κάθε βουλευτής οφείλει να είναι κοντά στους αγρότες και να συζητά μαζί τους. Η πρόσκληση διαλόγου προς τον αγροτικό κόσμο παραμένει ανοικτή», αντέτεινε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η κ. Καφαντάρη, υποστήριξε ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια για να καλυφθεί γεωγραφικά όλη η Ελλάδα και να προσέλθουν έτσι όλοι οι εκπρόσωποι των μπλόκων των αγροτών στην Επιτροπή, ωστόσο όπως είπε, η ανταπόκριση που υπήρξε δεν ήταν ενθαρρυντική.

Από την πλευρά του, ο παριστάμενος υφυπουργός Μεταφορών Παναγιώτης Σγουρίδης, τάχθηκε υπέρ του «να συγκροτηθεί και να σταλεί επίσημη διακομματική επιτροπή προς όλα τα μπλόκα και τις οργανώσεις, να ξαναγίνει συζήτηση χωρίς να μπαίνει συγκεκριμένη ατζέντα και έτσι αυτός ο διάλογος μπορεί να βοηθήσει».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Συρμανέλιος, τάχθηκε υπέρ του να συνεδριάσει η Επιτροπή ακόμα και αν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι τους, ώστε να γίνει η συζήτηση.

Ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της την δυσαρμονία που υπάρχει με τους αγρότες, όπως είπε που δεν την εμπιστεύονται πλέον και να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει η συζήτηση στην Επιτροπή.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης, ζήτησε μεταξύ άλλων, η Επιτροπή να αποδοκιμάσει την δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, που παραλλήλισε, όπως είπε, τα τρακτέρ με τα τανκς.

«Η άρνηση τους να έρθουν στην Επιτροπή έχει κάποια βάση. Είναι επιφυλακτικοί και έχουν κάθε λόγο να είναι. Οι αγρότες δεν βρίσκονται στο δρόμο για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο αλλά για την επιβίωση τους. Πρέπει να γίνουμε πιο διαλλακτικοί γιατί βρίσκονται στο όριο τους», υποστήριξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης.

Για προσχηματικό διάλογο μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και κάλεσε τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, να αχρηστεύσουν όλες τις παγίδες που στρώνει η κυβέρνηση. «Ήταν αποκαλυπτική η στάση της κυβέρνησης μετά την απόφαση των 63 μπλόκων να κατέβουν στην Αθήνα διαδηλώνοντας. Φοβάται την φωνή των αγροτών, την ενότητα τους με τους εργάτες. Η κυβέρνηση κατ' εντολή της ΕΕ θέλει να τους πετάξει στον Καιάδα των αχρήστων», υποστήριξε.

«Η κυβέρνηση επειδή τα βρήκε μπαστούνια στην επικοινωνιακή της προσπάθεια επιχειρεί να παρασύρει και την Επιτροπή σε αυτό το χάος», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. Παράλληλα, πρότεινε να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή και να σταλεί στα μπλόκα των αγροτών, για να αρχίσει μαζί τους διάλογος.

Την πρόταση του κ. Αμυρά υποστήριξε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυταρχική λογική και τονίζοντας ότι, «έπρεπε να λάβει υπόψη της τις απόψεις και τις προτάσεις των αγροτών πριν ανακοινώσει τις δικές της προτάσεις».

«Επιμένω ότι χρειάζονται βελτίωση και το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Θεωρώ όμως ότι από το διάλογο μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να βγουν», τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

«Εμείς διεκδικούμε διάλογο με τους αγρότες, τους καλούμε να έρθουν να συζητήσουμε πάνω σε μια πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση και όχι νομοσχέδιο ή προσχέδιο, και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Υπάρχει το κάλεσμα στους αγρότες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν πάνω στα μεγάλα προβλήματα», αντέτεινε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, ενώ χαρακτήρισε άσκοπο να συνεδριάσει η Επιτροπή, μετά την άρνηση των αγροτών να συμμετάσχουν.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην Επιτροπή για το ποια άποψη εκφέρουμε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, δυνάμεις και πολιτικά κόμματα να εντρυφήσουν σε απόψεις που ούτε στην ιδεολογία τους είναι ούτε προσφέρουν», πρόσθεσε ο κ. Μπάρκας.

Για την ανάγκη «ενός σοβαρού ουσιαστικού διαλόγου», μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, σημειώνοντας ότι «ίσως οι αγρότες δεν κατάλαβαν με τα φαξ και τα emails ότι στην Επιτροπή συζητάνε όλα τα κόμματα και όλοι όσοι θέλουν λύση».

«Εδώ που φτάσανε τα πράγματα θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης.

«Ο διάλογος πάντα ωφελεί. Όμως ο διάλογος που θέλει η κυβέρνηση δια της Βουλής είναι προσχηματικός και επικοινωνιακός όταν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και συγκεκριμένη ατζέντα», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

«Ο διάλογος είναι διάλογος. Εσείς φαίνεται να μην τον θέλετε. Εμείς κάνουμε έκκληση στους αγρότες και σε όλα τα κόμματα να προσέλθουν στο διάλογο», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα.

«Δεν μπορεί να θέλετε το διάλογο και να έχετε το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας να παραλληλίζει τα τρακτέρ με τα τανκς. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δείξει την δημοκρατική της ευαισθησία», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.

«Τα κύρια αιτήματα των αγροτών μπορούν να εκφραστούν μέσα από την αυτή την Επιτροπή που είναι θεσμικό όργανο της βουλής. Δεν έχουμε την επεξεργασία ενός νομοσχεδίου. Όταν έρθει θα γίνει ενδελεχής συζήτηση. Μιλάμε για πρόταση που διατυπώθηκε από την κυβέρνηση. Καλό είναι οι αγρότες που διαμαρτύρονται, γιατί υπάρχουν ζητήματα και κανείς δεν το αρνείται αυτό, να έρθουν να συζητήσουμε», υπογράμμισε η κ. Καφαντάρη.

«Η πρόσκληση της Επιτροπής είναι ανοικτή για να κάνουμε διάλογο με τους αγρότες. Αυτός είναι ο ρόλος μας, να διευκολύνουμε να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος», κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

-------------

Πώς η αστυνομία σχεδιάζει να μπλοκάρει τα τρακτέρ των αγροτών

Οι τρεις κύκλοι μπλόκων που σχεδιάζει να τοποθετήσει η Τροχαία.

Τρεις κύκλους μπλόκων σχεδιάζει η αστυνομία για να μπλοκάρει την είσοδο των αγροτών με τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή.

Ο πρώτος κύκλος, θα περιλαμβάνει 3 μπλόκα τα οποία θα βρίσκονται περιμετρικά της Αττικής με σκοπό να μην μπορέσουν να ξεκινήσουν καν οι αγρότες την κάθοδο στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο Alpha.

Εάν αυτή η «γραμμή άμυνας» σπάσει, η αστυνομία θα στήσει μια δεύτερη ομάδα μπλόκων: Όσοι επιχειρήσουν να έρθουν από την Αθηνών-Κορίνθου, θα μπλοκαριστούν στο Παλατάκι. Όσοι επιχειρήσουν να έρθουν από τον Μαραθώνα, η τροχαία θα τους σταματήσει στο Σταυρό της Αγ. Παρασκευής. Το ίδιο θα συμβεί στην Αττική Οδό, στον Κόμβο Κατεχάκη, αλλά και στην είσοδο της Αττικής Οδού για όσους επιχειρήσουν να έρθουν από την Αθηνών-Λαμίας.

Εάν και πάλι οι αγρότες κατορθώσουν να σπάσουν τα μπλόκα αυτά, θα υπάρχει κι ένα τρίτος κύκλος που θα περικλείει τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα: Θα είναι η Συγγρού, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Αχαρνών και η Πατησίων.

Δείτε το βίντεο…



-------------

Έτοιμοι για συνάντηση με τον πρωθυπουργό δηλώνουν τώρα οι αγρότες

«Όποτε μας καλέσει θα πάμε να συζητήσουμε επί των προτάσεών μας» διαμηνύουν στο Μαξίμου.

«Πλέον οι αγρότες με το έγγραφο που στέλνουνε, έχουνε τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, οπότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να κάνει λίγο στην άκρη το ασφαλιστικό και να συζητήσει τις απόψεις των αγροτών», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης. Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη σημερινή συνάντηση στον Προμαχώνα, ο ίδιος μας τόνισε, «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».

Όπως μας εξήγησε ο κ. Καλογιάννης, «το αργότερο εντός της αυριανής ημέρας το κείμενο με τις προτάσεις μας θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα περιμένουμε τις εξελίξεις».

Στο μεταξύ, διίστανται οι απόψεις αυτών που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση στον Προμαχώνα, με ορισμένους να αναφέρουν ότι «ήταν χάσιμο χρόνου» και άλλους να την χαρακτηρίζουν εποικοδομητική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση υπέγραψαν τις προτάσεις των Τεμπών και όσοι δεν το έπραξαν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο να το κάνουν. «Πρέπει να συζητηθεί το κείμενο στη γενική μας συνέλευση απόψε και μετά να υπογράψουμε», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, διατυπώνοντας ωστόσο την εκτίμηση «δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάμε σε διάλογο και όχι σε συλλαλητήρια».

Στο μεταξύ, το μπλόκο του Προμαχώνα φαίνεται ότι πρώτα θέλει να μελετήσει εκτενώς το κείμενο με τις προτάσεις και τις θέσεις που θα αποστείλουν τα Τέμπη και μετά θα κρίνουν εάν θα το υπογράψουν. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να υπογραφεί», ενώ από τη σημερινή συνάντηση προκύπτει ότι μερίδα αυτών έχουν ήδη αποφασίσει να κατέβουν την Παρασκευή στην Αθήνα. Οι ζυμώσεις πάντως ακόμα συνεχίζονται και οι επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.