Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Βρήκαμε σε ποια πόλη της Ελλάδας συχνάζουν… δεινόσαυροι!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μοναδικό θεματικό πάρκο δεινοσαύρων στην ανατολική Ευρώπη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Όχι δεν πρωταγωνιστείς –όσο και αν το ήθελες– στην επιστημονικής φαντασίας βραβευμένη με όσκαρ ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ που έσπασε τα ταμεία, Jurassic Park. Ούτε βέβαια κάποιος γιγαντιαίος και τρομακτικός δεινόσαυρος θα αρχίσει να σε κυνηγάει μέχρι να επιτύχει το στόχο του… Βρίσκεσαι στο Πάρκο Δεινοσαύρων και Μουσείο Μαμούθ στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται να ζήσεις μία από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής σου.

Στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, λοιπόν, 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση 10.000 τ.μ. θα συναντήσεις το Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο –μοναδικό σε ολόκληρα τα Βαλκάνια– που λειτουργεί από το 2008 και αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για να περάσεις μία συναρπαστική ημέρα με τους φίλους ή τους λιλιπούτειους συνοδούς σου.



Πάρκο Δεινοσαύρων

Στο Πάρκο των Δεινοσαύρων αληθινά και σπάνια απολιθώματα που μετρούν χιλιάδες χρόνια ζωής και εντυπωσιακά ομοιώματα δεινοσαύρων σε φυσικές διαστάσεις ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου, φέρνοντάς σε ένα βήμα πιο κοντά στον απίθανο κόσμο τους, στη μεγαλύτερη έκθεση δεινοσαύρων σε φυσικό μέγεθος στην ανατολική Ευρώπη. Η αναπαράσταση της γέννησης αυγών ενός Τρικεράτοπα, οι υπερμεγέθεις δεινόσαυροι σε συνδυασμό με τα διάφορα πλάσματα με κίνηση, τους ήχους και τη βλάστηση δημιουργούν τις συνθήκες για μια βιωματική εμπειρία ζωής. Τυραννόσαυρος ρεξ (Tyrannosaurus rex), Πτεροδάκτυλος (Pterodactylus antiquus), Τρικεράτωψ (Triceratops horridus), Διμορφόδοντας (Dimorphodon macronyx) είναι κάποιοι από τους δεινοσαύρους που παίρνουν σάρκα και οστά! Στον περιβάλλοντα χώρο, θα έχεις τη δυνατότητα να παρατηρήσεις βότανα και φυτά της Μεσογείου, τα οποία πλαισιώνονται από εντυπωσιακούς καταρράκτες και μία τεχνητή λίμνη.


Σπήλαιο Εξέλιξης

Στη συνολική έκταση του Περιβαλλοντικού Θεματικού Πάρκου λειτουργεί, επίσης, το Σπήλαιο Εξέλιξης, ένα ομοίωμα πραγματικού σπηλαίου όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, από τον Αυστραλοπίθηκο έως και τον Άνθρωπο το σοφό, σε στιγμές της καθημερινότητάς του. Η ρεαλιστική εξερεύνηση του σπηλαίου ενισχύεται από τον επιβλητικό φωτισμό και τις συλλογές από εργαλεία, απολιθώματα και βραχογραφίες, την αναπαράσταση ανασκαφής καθώς και το πραγματικό απολιθωμένο δέντρο 100 εκατομμυρίων χρόνων.


Μουσείο Μαμούθ

Συμπληρωματικά, στο Μουσείο Μαμούθ πραγματοποιείται η πρώτη προσπάθεια στη χώρα αλλά και ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη όπου εκτίθενται πραγματικά απολιθώματα μαμούθ από την εποχή των παγετώνων. Ακόμη, εδώ θαυμάσεις και άλλα απολιθώματα ζώων από την ίδια εποχή όπως εκείνο του τριχωτού ρινόκερου αλλά και του μαχαιρόδοντα. Αδιαμφισβήτητα, πρωταγωνιστής του μουσείου δεν είναι άλλος από την αναπαράσταση ολοκληρωμένου σκελετού μαμούθ σε φυσικές διαστάσεις! Σκοπός της δημιουργίας του μουσείου είναι ο επισκέπτης τα ενημερωθεί για τις κλιματικές αλλαγές που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν και να κατανοήσει τους λόγους εξαφάνισης αρκετών προϊστορικών ζώων.


Πάρκο Θηλαστικών

Μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Πάρκο Θηλαστικών για να παρατηρήσεις από κοντά και σε φυσικό μέγεθος τα θηλαστικά –ελέφαντες ύψους ενός μέτρου, μαστόδοντες με χαυλιόδοντες μήκους 5 μέτρων κ.α.– που έζησαν στην Ελλάδα κατά το παρελθόν, αλλά και να γνωρίσεις τα θηλαστικά που ζουν σήμερα στη χώρα και κάποια από αυτά βρίσκονται υπό εξαφάνιση.


Πάρκο Ερπετών

Στο Πάρκο Ερπετών θα ενημερωθείς για την ερπετοπανίδα της Ελλάδας με έμφαση στα προϊστορικά ερπετά που έζησαν μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, την εποχή του Καινοζωικού αιώνα. Εδώ εκτίθεται η αρχαιότερη χελώνα της χώρας, η Νοστιμοχελώνη, καθώς και μεγάλες σαύρες Βαράνοι, τεράστιες Κόμπρες και Πύθωνες καθώς και μεγάλες χελώνες όπως η Χειρογάστηρ.


Πάρκο Θαλάσσιας Ζωής

Τέλος, στο Πάρκο Θαλάσσιας Ζωής, το ενδιαφέρον σου θα κεντρίσει η αναπαράσταση της Φάλαινας Φυσητήρα σε φυσικές διαστάσεις, με τους λιλιπούτειους επισκέπτες να έχουν την μοναδική ευκαιρία να μπουν στην κοιλιά της και να την εξερευνήσουν εκ των έσω! Άξια θαυμασμού επίσης τα δελφίνια, οι φώκιες, οι καρχαρίες και οι θαλάσσιες χελώνες που αποτελούν τη σύγχρονη θαλάσσια πανίδα. Στο συγκεκριμένο πάρκο θα ενημερωθείς, επίσης, και για τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης καθώς και τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.



Tip: Μην παραλείψεις να περάσεις και από το Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού, με 300 κατασκευές παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και το θεματικό πάρκο Αρχαιολογικό Αγρόκτημα.

Info

Ωράρια λειτουργίας: Σάββατο, Κυριακή & Αργίες: 10.00- 18.00. (τελευταία ξενάγηση στις 17:00)

Τιμές εισιτηρίων: Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων: €6/άτομο, Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού & Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα: €6/άτομο, Λαβύρινθος της Μυθολογίας: €3/άτομο, Όλα τα θεματικά προγράμματα: 10/άτομο, Άνεργοι- Πολύτεκνοι- Τρίτεκνοι: έκπτωση €1/άτομο (Όλα τα παιδάκια μετά την ξενάγηση μπορούν εντελώς δωρεάν να παίξουν με τις παιδαγωγούς μας και να διασκεδάσουν στα φουσκωτά, τα τραμπολίνα και όλους τους υπόλοιπους χώρους του παιδότοπου Χαράπολις!)

7ο χιλ. Θεσ/νίκης- Ωραιoκάστρου, τηλ. 2310 686544

www.parkodeinosauron.gr


Πηγή: http://www.greekguide.com/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.