Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Πραγματικά απίστευτες συνοριακές διαμάχες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ιδιαίτερες εδαφικές διεκδικήσεις που αξίζουν βραβείο παραφροσύνης!

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας τείνουμε να θεωρούμε τα εθνικά σύνορα λίγο-πολύ μόνιμα και επαρκώς καθορισμένα, αν και μια γυροβολιά στον πλανήτη υποδεικνύει μια σαφώς διαφορετική κατάσταση.

Όπως ακριβώς ένας ποταμός μπορεί να διαβρώσει το τοπίο, έτσι και η αδιόρατη παλίρροια του γεωπολιτικού παιχνιδιού είναι σε θέση να φάει τα κρατικά όρια, δημιουργώντας στην πορεία διπλωματικές εμπλοκές και αναταραχές.

Άλλες πάλι φορές τέτοιου είδους διαμάχες οδηγούν ακόμα και σε πόλεμο.

Όταν όμως η διεκδίκηση είναι για γέλια, τότε οι θεότρελες εδαφικές κόντρες καταλήγουν σε κωμικοτραγικές καταστάσεις που παραμένουν ιστορικές για όλους τους λάθος λόγους…


Ο συνοριακός «πόλεμος» Δανίας και Καναδά



Στο πάνθεο των μεγάλων συνοριακών πολέμων, η απροσδόκητη διαμάχη Δανίας και Καναδά για μια βραχονησίδα φιγουράρει με χρυσά γράμματα, αν και για άλλο λόγο. Το νησάκι Χανς είναι μια βραχώδης προεξοχή 1,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ισαπέχει σχεδόν μεταξύ του Καναδά και της δανέζικης Γροιλανδίας. Κι όμως, από το 1973 η άγνωστη αυτή γλώσσα γης καταμεσής του ωκεανού έχει πρωταγωνιστήσει σε μια περίεργη κρατική διαμάχη, παρά το γεγονός ότι δεν παίζει κανένα στρατηγικό ρόλο ούτε έχει οικονομική αξία!

Δανία και Καναδάς συνήθιζαν να ξαποστέλνουν στρατιώτες για να κατεβάζουν τις σημαίες που έμπηγαν στη γη οι «εχθροί», δημιουργώντας μια αξιολάτρευτη παράδοση που όμοιό της δεν υπάρχει πουθενά. Οι Καναδοί άφηναν ένα μπουκάλι καναδέζικου ουίσκι για τους Δανούς και οι μακρινοί γείτονες άφηναν ένα μπουκάλι σναπς για τους Καναδούς, αλλά και μια περιπαικτική επιγραφή που έγραφε «Καλωσορίσατε στη Δανία»!

Πέρα από το αστείο βέβαια της υπόθεσης, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν αποστείλει μπόλικα διαβήματα ή μία στην άλλη για το νησάκι Χανς και τα θερμά επεισόδια δεν έχουν λείψει στην περιοχή, καθώς κάθε επίσκεψη του ενός λογίζεται εισβολή από τον άλλο. Αν και για τους απλούς στρατιώτες οι εισβολές στην παγωμένη αυτή βραχονησίδα έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ανταλλάζοντας αλκοολούχα δώρα και φιλικούς χαιρετισμούς…


Ο δικαιοδοτικός εφιάλτης μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας



Ένα ακέφαλο πτώμα ανασύρεται από μια στενή λωρίδα γης που ακουμπά στην Ολλανδία αλλά ανήκει στο Βέλγιο και δημιουργεί ένα μοναδικό διπλωματικό επεισόδιο αλλά και ένα υπέροχο γαϊτανάκι αποποίησης ευθυνών. Η βελγική αστυνομία δεν μπορούσε να μεταβεί εύκολα με καράβι στην περιοχή, την ίδια ώρα που οι ολλανδικές αρχές δεν μπορούσαν να εισβάλουν στο βελγικό έδαφος!

Τα βελγικο-ολλανδικά σύνορα έχουν καθοριστεί εδώ και δεκαετίες και ένα μεγάλο τμήμα τους ακολουθεί τον ποταμό Μεύση (Μάας στα ολλανδικά). Η διάβρωση του εδάφους όμως από το υγρό στοιχείο απομόνωσε κάποια στιγμή μια στενή λωρίδα βελγικού εδάφους και το προσάρτησε τώρα στην Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να ανήκει στο Βέλγιο. Η αστυνομία του Βελγίου δεν μπορούσε λοιπόν να μεταβεί στην απέναντι πλευρά και οι ολλανδοί συνάδελφοί τους δεν ήθελαν να πατήσουν σε βέλγικο έδαφος, κι έτσι σύντομα η μικρή χερσόνησος μεταμορφώθηκε σε εφήμερο παράδεισο για εμπόρους ναρκωτικών και πορνεία. Η υπόθεση με το ακέφαλο πτώμα αποκάλυψε μάλιστα τόσο το δικαιοδοτικό έλλειμμα όσο και την παρανομία που ανθούσε στα σύνορα του κανενός.

Δανοί και Ολλανδοί παραμένουν ωστόσο λογικοί άνθρωποι, μην περιμένετε λοιπόν διπλωματικά θρίλερ και ανταλλαγή αντεγκλήσεων. Πολύ πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2015, το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει τη μικρή χερσόνησο στην Ολλανδία, καθώς «αυτό βγάζει νόημα», όπως δήλωσαν…


Ο φάρος-αίνιγμα Φινλανδίας και Σουηδίας



Ήταν το 1908 όταν η τσαρική Ρωσία έδειξε τα δόντια της στη Σουηδική Αυτοκρατορία προσαρτώντας τη μέχρι τότε σουηδική επαρχία της Φινλανδίας. Τα νέα σύνορα μεταξύ των δύο δυνάμεων του Βορρά χαράχτηκαν ανάμεσα σε Σουηδία και Αρχιπέλαγος Όλαντ (Βαλτική Θάλασσα) και περνούσαν καταμεσής ενός μικρού νησιού (Market Island). Και τότε τα πράγματα έγιναν όσο πιο περίπλοκα παίρνει, κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η μισή νήσος ανήκε στη Σουηδία, οι Ρώσοι την αντιμετώπιζαν όλη ως έδαφός τους.

Το 1885 έστησαν λοιπόν έναν ρώσικο φάρο στη σουηδική πλευρά του νησιού, προκαλώντας τους παλιούς εχθρούς τους να αντιδράσουν. Επόμενος σταθμός το 1917, όταν η Φινλανδία αποκτά την ανεξαρτησία της αλλά και το ρωσικό τμήμα της νήσου. Και τον επίμαχο παράνομο φάρο φυσικά! Και καθώς ο φάρος είχε τη χρησιμότητά του, καμιά από τις δύο πλευρές δεν ήθελε να τον γκρεμίσει, αν και η Σουηδία δεν έμοιαζε πρόθυμη να εκχωρήσει το νησί στη Φινλανδία. Κι έτσι κατέληξαν στον πιο τρελό και παράλογο συνοριακό σχεδιασμό που έχει αντικρίσει ποτέ η οικουμένη!

Η Φινλανδία κράτησε τελικά τον φάρο, έδωσε ωστόσο ως αντάλλαγμα στους γείτονες μια ισόποση σε έκταση περιοχή και τα νέα σύνορα έκαναν τώρα ζιγκ ζαγκ. Οι βόλτες στο Market Island είναι σήμερα επίφοβες, καθώς δεν ξέρεις κάθε βήμα σου σε ποια χώρα θα σε πάει!

Η ψαράδικη τρέλα της Νήσου Μιγκίνγκο



Το Μιγκίνγκο είναι ένα μικρό νησάκι έκτασης 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη μέση της μεγαλύτερης τροπικής λίμνης της Αφρικής, της Βικτόρια, στεγάζει ωστόσο περισσότερους από 500 ανθρώπους, ψαράδες κυρίως αλλά και μικροεμπόρους. Η μικροσκοπική αλλά ανθηρή παραγκούπολη στα πλούσια σε ψάρια νερά της Βικτόρια έγινε ωστόσο αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ουγκάντας και Κένυας εδώ και μια δεκαετία και λίγο έλειψε να στείλει τις δύο χώρες στα όπλα!

Μέχρι το 1991 το Μιγκίνγκο ήταν ακατοίκητο και κανείς δεν ασχολιόταν μαζί του, καθώς απέχει τρεις ώρες με βάρκα από την Κένυα και τις διπλάσιες περίπου από την Ουγκάντα. Τότε και εντελώς ξαφνικά (2002) δύο κενυάτες ψαράδες έδιωξαν τα φίδια και τα πουλιά που ζούσαν στα βράχια, εγκαταστάθηκαν εκεί σε μια παράγκα και άρχισαν να πιάνουν μεγάλες ποσότητες από πέρκες του Νείλου. Σύντομα το μυστικό διαδόθηκε και μέσα σε λίγες μέρες άρχισαν να καταφτάνουν στρατιές από ψαράδες, κάνοντας το ασήμαντο μέχρι τότε νησάκι περιζήτητο αλλά και μήλο της έριδος φυσικά. Γιατί γεωγραφικά μπορεί να ανήκε στην Κένυα, τώρα όμως το ήθελε απελπισμένα η Ουγκάντα, η οποία ισχυρίστηκε κάποια στιγμή ότι είναι στα δικά της χωρικά ύδατα και απαγόρευσε στους Κενυάτες να ψαρεύουν εκεί.

Το 2009 η κυβέρνηση της Ουγκάντας, θέλοντας να προστατέψει την αλιεία από τους πανταχού παρόντες πειρατές, έστειλε αστυνομία στο νησί και ύψωσε ταυτοχρόνως τη σημαία της στο Μιγκίνγκο, εξοργίζοντας το Ναϊρόμπι. Και σαν να μη φτάνει αυτό, το νέο και με το ζόρι αφεντικό επέβαλλε φόρους, προέβη σε κατάσχεση της περιουσίας των Κενυατών και τους απαγόρευε τώρα να ψαρεύουν στα νερά γύρω από το νησί. Οι κενυατικές αρχές κατέβασαν τη σημαία της Ουγκάντας και το θερμό επεισόδιο λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πόλεμο. Το πιο πυκνοκατοικημένο νησί του κόσμου ζει σήμερα και πάλι ειρηνικά, καθώς η Ουγκάντα παραιτήθηκε από τις εδαφικές διεκδικήσεις στο Μιγκίνγκο, διατηρεί ωστόσο αξιώσεις για τα δικαιώματα αλιείας στα γύρω νερά…

Η τρέλα καραδοκεί στα σύνορα Ινδίας και Μπαγκλαντές



Ήταν το 2015 όταν η Ινδία και το γειτονικό Μπαγκλαντές έλυσαν επιτέλους μια από τις πλέον παράξενες συνοριακές διαμάχες όλων των εποχών. Μετά τον διαμελισμό της Ινδίας, μικροί πληθυσμιακοί θύλακες των δύο εθνών εγκλωβίστηκαν στο απέναντι έδαφος και καθηλώθηκαν εκεί, μετρώντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους. Η χάραξη των συνόρων άφησε πάμπολλες περιοχές αδέσποτες ή ήταν έδαφος μέσα σε γειτονικό έδαφος!

Ινδικές περιοχές περικυκλώνονταν πια από χωριά που ανήκαν στο Μπαγκλαντές, τα οποία με τη σειρά τους ήταν κλεισμένα σε λωρίδες ινδικής γης μέσα στο κράτος του Μπαγκαντές. Σωστός γρίφος δηλαδή. Οι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στα εδαφικά αυτά παρατράγουδα στερούνταν δικαιωμάτων μετακίνησης αλλά και βασικών αγαθών, καθώς οι εχθρικές σχέσεις των δύο χωρών τους άφηναν έρμαια στις κατά καιρούς διαθέσεις των απέναντι κυβερνήσεων.

Οι 50.000 εγκλωβισμένοι απελευθερώθηκαν τελικά από τα διπλωματικά δεσμά το 2015, όταν τους εκχωρήθηκε η δυνατότητα να διαλέξουν τη χώρα της αρεσκείας τους. Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν στην Ινδία, αν και αυτό δεν είναι το τέλος των περιπετειών με τα ινδικά σύνορα, καθώς αντίστοιχες διαμάχες υπάρχουν και στα ινδο-κινεζικά σύνορα και στα ινδο-πακιστανικά και στα ινδο-νεπαλέζικα, με τεράστιες εκτάσεις και χωριά καταμεσής της μιας χώρας να αποτελούν αντικείμενο αξιώσεων από την άλλη…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.