Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Αλλαγές, διαβουλεύσεις και αντιδράσεις επί του νομοσχεδίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ΓΣΕΕ συμμετέχει στο συλλαλητήριο των επιστημονικών φορέων της Πέμπτης

Συμπαρατάσσεται στον αγώνα και ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας της μαζί τους.

Την συμπαράσταση της στους επιστημονικούς φορείς εκφράζει η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της, στην οποία όπως αναφέρει με δεδομένο το γεγονός ότι η προωθούμενη «ασφαλιστική απορρύθμιση» θίγει πληθώρα κοινωνικών ομάδων, συμπαρατάσσεται στον αγώνα και ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας της μαζί τους, ενόψει και του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Η ΓΣΕΕ, η οποία προγραμματίζει γενική απεργία για τις 4 Φεβρουαρίου, είχε προαναγγείλει στο γενικό συμβούλιο της συνομοσπονδίας την περασμένη εβδομάδα ότι θα στηθεί κοινό μέτωπο αντίδρασης με όλους όσοι θίγονται από τη "λαίλαπα" του ασφαλιστικού και γενικότερα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση όπως υποστηρίζει.

Η ΓΣΕΕ, κάνει γενικό κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο των επιστημονικών φορέων για να ενωθούν οι φωνές διαμαρτυρίας στον κοινό αγώνα κατά των προωθούμενων μέτρων, "που πλήττουν βάναυσα κοινωνία και οικονομία".

----------

Κατρούγκαλος: «Κόφτης» στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών


Τις διορθωτικές κινήσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των κλάδων, προαναγγέλλει με άρθρο στην "Αυγή", που τιτλοφορείται "Όχι πια μόνο οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι", ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος..

Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός θα υπάρχει κόφτης στο ύψος των εισφορών ώστε σε συνδυασμό με τη φορολόγηση να μην υπάρχει μεγάλη απώλεια του εισοδήματος:.

“Σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν “κόφτη” στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ώστε να συνεχίσει να επιταχύνεται η αναδρομική λειτουργία του νέου συστήματος” λέει ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα 1, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, η ασφαλιστική επιβάρυνση ως ποσοστό επιβάρυνσης του δηλωθέντος εισοδήματος ήταν αντίστροφα προοδευτική: πολύ μεγαλύτερη για τα μικρά εισοδήματα, έως 10.000 Ευρώ το χρόνο, που όπως θα δούμε στη συνέχεια αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του κλάδου, ελάχιστη για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Έτσι, για την πρώτη κατηγορία η επιβάρυνση φτάνει σήμερα στο 30,21% του εισοδήματος, ενώ για όσους κερδίζουν πάνω από 60.000 Ευρώ το χρόνο είναι μόλις 5,22% και για όσους κερδίζουν πάνω από 100.000 Ευρώ ακόμη μικρότερη, 1,84%.



----------

Στις επάλξεις οι συνταξιούχοι στο Ρέθυμνο

Αντιδράσεις για τις μειωμένες συντάξεις και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.

Στις απεργιακές επάλξεις βρίσκονται οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους, τις μειωμένες συντάξεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παγίως, όπως επισημαίνουν σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους.

Στις 4 Φεβρουαρίου, συνταξιούχοι από το Ρέθυμνο θα συμμετάσχουν στην παγκρήτια κινητοποίηση που διοργανώνουν οι συνταξιούχοι της ΓΣΕΕ, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο των συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου, Λευτέρη Κοτσαρίδη, θα υπάρχει δυναμική αντιπροσώπευση και σε κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στην πρωτεύουσα, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους κυβερνώντες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μάλιστα, γι' αυτόν τον λόγο ζητούν τη στήριξη όλων των ομάδων εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας στον αγώνα τους, στην ουσία του οποίου έχουν εναποθέσει την ελπίδα, όπως σημειώνουν, ότι το ασφαλιστικό, οι ελλείψεις στην υγεία και η προστασία των συντάξεων θα αντιμετωπιστούν με κοινωνικά κριτήρια και αντίληψη πρόνοιας.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, τόσο του τομέα των ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και του ιδιωτικού τομέα, ζητούν ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων τους, όπως επίσης, να μην τεθεί ζήτημα κατάργησης της κοινωνικής περίθαλψης, άσχετα από το μνημονιακά αιτούμενα από πλευράς των δανειστών. Όπως τονίζουν, σε αντίθετη περίπτωση, οι κινητοποιήσεις τους θα έχουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

----------

Το ΔΝΤ ζητά νέο "αίμα" 9 δισ. ευρώ με το ασφαλιστικό και μείωση 30% των συντάξεων


Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της Αθήνας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας και το πόσο επιθετικά πρέπει η χώρα να μειώσει τις συνταξιοδοτικές της δαπάνες, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ριζική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει φθάσει στα όριά του, η οποία θα αποφέρει εξοικονόμηση ίση με το 5% του ΑΕΠ (σ.σ.: περίπου 9 δις. ευρώ). Διαφορετικά, το Ταμείο πιστεύει ότι η χώρα θα έχει λίγες πιθανότητες να επιτύχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που χρειάζεται για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.

«Καθώς η Ελλάδα δαπανά σχεδόν το 17% του ΑΕΠ για τις συντάξεις και το ΔΝΤ θεωρεί ότι η φορολογία στη χώρα είναι ήδη πολύ υψηλή, αυτό θα είχε ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων σχεδόν κατά το ένα τρίτο, πέρα από τις μειώσεις τους κατά περίπου 40% τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Σε μία χώρα εξουθενωμένη από τη μεγάλη οικονομική ύφεση, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό και να επιβιώσει, όπως λένε αναλυτές».

Εάν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορέσει να πείσει τους βασικούς πιστωτές , ιδιαίτερα τη Γερμανία, η πρόσφατη περίοδος σχετικής ηρεμίας στην κρίση χρέους της Ελλάδας μπορεί σύντομα να τερματισθεί, φοβούνται Έλληνες αξιωματούχοι. «Μία καταιγίδα σιγοψήνεται», δήλωσε ένας από αυτούς.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο μπορεί επίσης να λειτουργήσουν εναντίον της Ελλάδας. «Ιδιαίτερα, οι αντιδράσεις στη Γερμανία για την πολιτική ανοικτών θυρών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, μειώνουν τη δυνατότητά της να λάβει μία μη δημοφιλή θέση σε άλλα θέματα, όπως της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η κυρία Μέρκελ δεν μπορεί να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει νέα δάνεια για την Ελλάδα, αν οι δημοσιονομικές πολιτικές της δεν ικανοποιούν πλήρως το ΔΝΤ, δηλώνουν αξιωματούχοι στο Βερολίνο.

Ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πιστεύει από καιρό ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την ελληνική οικονομία στους αυστηρούς κανόνες της συμμετοχής της στο ευρώ. «Ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο, όχι μόνο για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για τους συνοριακούς ελέγχους των μεταναστών και θα καλωσόριζε μία νέα συζήτηση για ένα Grexit (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ) φέτος, αναφέρουν πρόσωπα που έχουν γνώση των σκέψεων του», σημειώνει η εφημερίδα.

----------

Φάμελλος: Στόχος να περιοριστούν στο 55% οι επιβαρύνσεις για τους επιστημονικούς κλάδους

Απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό ζητά η αντιπολίτευση.

«Έχουμε μία κοινή κατεύθυνση να μην αυξηθούν τα βάρη προς τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους πάνω από το 55%. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση για να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξερχόμενος, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος (Μάριο Κάτση, Κώστα Σέλτσα και Απόστολο Καραναστάση), από το ΤΕΕ ύστερα από συνάντηση εκπροσώπων του κοινοβουλίου με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για το ασφαλιστικό.

Απ’ την πλευρά της σύσσωμη η αντιπολίτευση, διά εκπροσώπων της επέκρινε τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας και ζήτησε την άμεση απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης που έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς, όπως τονίστηκε, καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα μη βιώσιμο, προκαλώντας περαιτέρω ανεργία και ύφεση και οδηγούν άμεσα σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.

Οι επιστημονικοί φορείς διά στόματος του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού ζήτησαν συγκεκριμένες και κοστολογημένες λύσεις εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους με το υπάρχον σχέδιο, ενώ έκαναν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Αφού επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας λόγο για «λαφυραγώγηση των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους», ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν. Ξέρουμε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση εξασφαλίζεται όλος ο χώρος των χαμηλά αμειβόμενων επιστημόνων και επαγγελματιών, όπου οι εισφορές είναι χαμηλότερες και οι παροχές καλύτερες, όμως μας απασχολεί το θέμα των μεγάλων επιβαρύνσεων σε περίπτωση εφαρμογής των μεγάλων συντελεστών. Για το λόγο αυτό ήδη το υπουργείο εργασίας εξετάζει το να υπάρχει ένα χαμηλό κατώφλι για τους επιστήμονες και επαγγελματίες, με χαμηλότερες εισφορές σε όσους δεν έχουν εισοδήματα, και να υπάρχει ταυτόχρονα ένα ανώτατο όριο έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται φορολογικά η ασφαλιστική εισφορά, προκειμένου να ανταποκρίνεται μόνο στις παροχές ασφάλισης και υγείας».

Ενόψει της ψήφισης ασφαλιστικού, ο κ. Φάμελλος εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικών απωλειών, καθώς, όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στους σχεδιασμούς. Επιπλέον, σε σχέση με το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στις συντάξεις, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «προσπαθούμε με κοινωνικούς όρους να δημιουργούμε τις ελάχιστες συμφωνίες με την κοινωνία έτσι ώστε αυτό να δηλώνεται και προς τους θεσμούς».

Ενόψει της αυριανής κινητοποίησης των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων στα Προπύλαια στις 11:00, ανέφερε ότι «οι διαμαρτυρίες μάς δίνουν τη δυνατότητα να δηλώνουμε και στο εξωτερικό ότι δεν μπορούν να αυξηθούν υπέρμετρα οι εισφορές ή ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η βιώσιμη σύνταξη. Αυτά για εμάς είναι πλεονεκτήματα, τα χρειαζόμαστε», είπε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις θετικές, όπως είπε, δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ και του υπουργού Εργασίας της Γερμανίας. «Δίνουμε μεγάλη σημασία το τι λένε οι Έλληνες πολίτες, αλλά θα είμαστε συνεπείς και στη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό. Οι κινητοποιήσεις μάς δίνουν πληροφορίες, στήριξη και νέα δεδομένα για τη διαπραγμάτευση».

Ζητώντας κατηγορηματικά την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα δεν έχει προοπτική για το ασφαλιστικό σύστημα, για την πορεία της χώρας και την ανάπτυξή της». Όπως είπε «η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει προσεκτικά όλους όσοι θα κληθούν να "πληρώσουν το μάρμαρο", αλλά και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης» και επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για τη δημιουργία τριών ταμείων και την ενδεχόμενη δημιουργία ενός τέταρτου, η οποία πρόκειται να εξειδικευτεί και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα τις προσεχείς ημέρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, σχετικά με το σχέδιο που έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δήλωσε: «Αυξάνει το βάρος στην πραγματική οικονομία, οδηγεί νομοτελειακά σε περικοπές συντάξεων πριν από το 2018 και για τους νέους συνταξιούχος σταδιακά νωρίτερα. Είναι μη δίκαιο, μη βιώσιμο και τελικά αναποτελεσματικό και θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία», ενώ εκτίμησε ότι είναι ήπιο σε σχέση με αυτό που η κυβέρνηση θα καταθέσει τελικά στη Βουλή προς ψήφιση.

«Λέμε όχι στις μειώσεις συντάξεων, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στην ποινικοποίηση του σοβαρού και συνεπούς επαγγελματία, μικρού επιχειρηματία και εμπόρου», δήλωσε εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξης η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας και την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και των φορέων της κοινωνίας. «Η λύση για το ασφαλιστικό θέλει διάλογο, αναλογιστικές μελέτες, σοβαρότητα και ευθύνη από όλους», είπε.

Για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και ξήλωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Εκφράσαμε τη διαφωνία μας τόσο με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και με τη στάση παζαρέματος που η πλειοψηφία των επιστημονικών συλλόγων έχει αποφασίσει με την κυβέρνηση», ανέφερε, προσκαλώντας σε λαϊκό ξεσηκωμό προκειμένου να μην έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις πορείες, τη χαρακτήρισε «ως ανέκδοτο, το οποίο επαναλαμβάνεται».

«Το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση δεν είναι ασφαλιστικό. Είναι ταυτοχρόνως και φορολογικό. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τιμωρεί τους σωστούς επαγγελματίες», ενώ καταδικάζει το επιχειρείν των νέων ανθρώπων δήλωσε η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κεντρώων.

Να αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιο πριν βρεθεί προ εκπλήξεων, ζήτησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδας Νίκος Νικολόπουλος, ενώ δεδομένη είναι, όπως ο ίδιος δήλωσε, η καταψήφιση τόσο του ασφαλιστικού όσο και του επερχόμενου αγροτικού νομοσχεδίου από τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη.

Πρόσκληση για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11 π.μ. απεύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Επίσης ζήτηση την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και την εξ αρχής συζήτηση επ΄ αυτού. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως υπεύθυνους του εκπροσώπους του κοινοβουλίου όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επιστημόνων και των επαγγελματιών της χώρας, αναμένοντας να δώσουν τη μάχη στη βουλή, καθώς, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί η χώρα χωρίς επιστήμονες. Τέλος, αναμένει από το υπουργείο να γίνει συζήτηση με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, προκειμένου «να δουν όλοι εάν τελικά βγαίνει ο λογαριασμός», όπως είπε.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν 29 βουλευτές και 10 εκπρόσωποι συναδέλφων τους από όλα τα κόμματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.