Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Μειώθηκαν οι μετακλητοί στην κυβέρνηση, λέει ο Βερναρδάκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στοιχεία για τους μετακλητούς υπαλλήλους στον κρατικό μηχανισμό έδωσε χτες ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης, δίνοντας σκληρή απάντηση στην αντιπολίτευση για την κόντρα σχετικά με τον διορισμό συνεργατών σε γραφεία κυβερνητικών στελεχών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες όπου παρουσίασε τις καινοτομίες του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, στην οποία περιλαμβάνονται διατάξεις για την αποκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε ότι ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων στην κυβέρνηση (σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων) έχει μειωθεί, καθώς στα τέλη του 2014 ήταν 649, ενώ σήμερα είναι 618 υπάλληλοι.

Παράλληλα τόνισε ότι ο αριθμός των μετακλητών, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής καθώς και των μελών του Κοινοβουλίου, αγγίζει τους 1.900 εργαζόμενους. Σημείωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού τους με την εισαγωγή οργανογραμμάτων σε όλες τις δομές του Δημοσίου και στα γραφεία των υπουργών.

Αναφερόμενος στις καινοτομίες του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση που θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο το βράδυ, επισήμανε: την επιλογή γενικών γραμματέων από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα είναι πολιτικά στελέχη της επιλογής του υπουργού αλλά προσοντούχα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που θα επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ουσιαστικά οι γενικοί γραμματείς θα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης. Θα έχουν τετραετή θητεία και θα επιλεγούν μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας των σημερινών γενικών και ειδικών γραμματέων.

Από επιτροπή

Στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών θα μπορούν να εγγραφούν περίπου 45.000 προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι. Από το Εθνικό Μητρώο θα επιλέγονται οι επικεφαλής των ΝΠΔΔ, οι οποίοι θα είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ μόνο για τα ΝΠΙΔ και τις ΑΕ θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Η επιλογή θα γίνεται από 7μελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και των κοινωνικών φορέων όπου θα αποφασίζουν με βάση τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και συνέντευξης.

Σχολιάζοντας τον διορισμό μελών της οικογένειας του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου στο Γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, ο κ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση. Σημείωσε ότι η επιλογή μετακλητών υπαλλήλων δεν είναι διορισμοί στο Δημόσιο, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποχωρούν με τη λήξη της θητείας των κυβερνητικών στελεχών που τους έχουν επιλέξει.

Τόνισε δε ότι η επιλογή στελεχών από πολιτικά πρόσωπα είναι συνήθης πρακτική σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και διερωτήθηκε «ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμβούλους της επιλογής του προέδρου των ΗΠΑ; Η Κομισιόν δεν έχει δικαίωμα επιλογής συνεργατών; Αμφισβητείται αυτό το δικαίωμα στη χώρα μας; Δεν έχουμε βιομηχανία παραγωγής μετακλητών αλλά προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αλλάξει την ατζέντα. Είναι εύκολη η πολιτική σπέκουλα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση αλλά και σε δημοσιεύματα που καταγράφουν διπλασιασμό των μετακλητών από τον Σεπτέμβριο του 2015 όπου ήταν 957, μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους που ο αριθμός τους έφτασε τους 1.901 εργαζόμενους. «Το στοιχείο είναι ακριβές. Μόνο που δεν υπολογίστηκε ότι στην καταγραφή του Σεπτεμβρίου πριν από τις εκλογές είχαν παραιτηθεί μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές και οι μετακλητοί υπάλληλοι που είχαν στα γραφεία τους. Αρα δεν έχουμε διπλασιασμό των μετακλητών υπαλλήλων» είπε ο κ. Βερναρδάκης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Μετωπική κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Πόλεμος... δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των μετακλητών διαδραματίστηκε χτες υπό τη σκιά της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη. Σε μία σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα ξεκαθαρίζει ότι:

Είναι ψέμα πως αυξήθηκαν οι διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού ο συνολικός αριθμός της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν 1.173 και σήμερα είναι 618 μετακλητοί.
Χαρακτηρίζεται επιτομή του λαϊκισμού ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι στα πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης διορίζονται πολιτικοί «φίλοι» της κυβέρνησης. «Ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη με ποια διαδικασία διορίστηκε στο γραφείο του; Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να κρατήσει τους συμβούλους του κ. Σαμαρά; Ο Ομπάμα του Μπους; Ας μας το πουν!?», σημειώνει η ανακοίνωση.
Με το πρόσφατο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, μειώθηκαν οι αποδοχές όλων των υπηρετούντων σε πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης.
Το Μ. Μαξίμου κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι ως υπουργός «με μια απλή διάταξη νόμου, καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων όλων των φορέων της δημόσιας διοίκησης και προχώρησε στον ορισμό καινούργιων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης».
Είχε προηγηθεί επίθεση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος έκανε λόγο για «έφοδο κατάληψης του κράτους»: «Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του κράτους. Παντού "σύντροφοι", συγγενείς και φίλοι της εξουσίας», τόνισε σε δήλωσή του.

Από τον χώρο της αντιπολίτευσης, το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έστρεψαν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης. «Πιστός στην εντολή του "διορίστε, διορίστε, διορίστε", ο κ. Τσίπρας έβαλε και την υπογραφή του στον διορισμό του αδελφού του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ... Τελικά έχει δίκιο ο Αρκάς: Ο επόμενος διαγωνισμός για προσλήψεις θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο», αναφέρει το Ποτάμι.

Ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για «στήσιμο ενός κομματικού κράτους» και «λυπηρή τακτική για την Αριστερά». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησης σχολιάζοντας: «Αν διορισμούς θεωρούν τους μετακλητούς υπαλλήλους, οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν είναι διορισμένοι. Είναι υπάλληλοι που βοηθούν στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου όσο παραμένει ο υπουργός, αυτός ο οποίος τους κάλεσε ως μετακλητούς».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.