Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Αντιδρούν διάφοροι φορείς με το ασφαλιστικό - Ποιοι και πότε θα απεργήσουν - Τι αλλαγές ετοιμάζονται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντιδρούν οι αστυνομικοί της Κρήτης στο ασφαλιστικό


Επιστολή με παραλήπτες όλους τους βουλευτές των νομών της Κρήτης συνέταξαν και απέστειλαν τα μέλη της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, με την οποία ζητούν συνάντηση μαζί τους, με φόντο το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα που προωθεί η Κυβέρνηση και για τους ένστολους.


Οι ίδιοι αντιδρούν έντονα στην επικείμενη εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο εκ των συνθηκών και λόγω της φύσης του επαγγέλματος, δε μπορεί να εφαρμοστεί.


Συγκεκριμένα στην επιστολή επισημαίνουν:


“Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,


Μετά την επίσημη ενημέρωση που είχαμε την 22-01-2016 από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, αναφορικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, σας γνωρίζουμε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων και επικουρικών συντάξεων δε δύναται να εφαρμοστεί ομοίως στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε ότι οι ένστολοι πάντα διέπονταν από συγκεκριμένο στρατιωτικό συνταξιοδοτικό δίκαιο και στον υπολογισμό της σύνταξής τους, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, της επικινδυνότητας, το μικρό προσδόκιμο ζωής, τα πτητικά, καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα και εκκαθαριστή ναρκοπεδίων εξάμηνα, τις διπλάσιες υπηρεσίες, τους παθόντες εξαιτίας της υπηρεσίας


Κατόπιν των παραπάνω, σας καλούμε να διαχωρίσετε τη θέση σας και να δηλώσετε έγκαιρα ότι θα καταψηφίσετε τις αρνητικές αντιασφαλιστικές διατάξεις, καθότι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει εργασιακή ειρήνη, είναι ο δρόμος του ουσιαστικού διαλόγου και όχι η εσπευσμένη και εκβιαστική ψήφιση ανεδαφικών και παράλογων διατάξεων.”


-------------

Απεργούν και τα ταξί στις 4 Φεβρουαρίου


Τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν οι αυτοκινητιστές ταξί, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις βασικές αρχές του σχεδίου για το ασφαλιστικό, ώστε να καταστεί «μακροχρόνια βιώσιμο» και να αποτελέσει «πυλώνα κοινωνικής συνοχής και εργαλείο ανάπτυξης».

Ακόμη, διεκδικούν αφορολόγητο όριο στα 10.000 ευρώ, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, δίκαιη φορολόγηση επί των πραγματικών εισοδημάτων και «πάγωμα» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, καθώς και αφαίρεση από τον ασφαλιστικό χρόνο.

«Αυτό που η κυβέρνηση βάφτισε "προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος", για όλη την κοινωνία είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Οδηγεί στη φοροδιαφυγή και στην αύξηση της “μαύρης” εργασίας. Καθιερώνει τη φτωχοποίηση και πολλαπλασιάζει την ανεργία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

-------------

Εκπτώσεις στην αύξηση εισφορών για αυτοαπασχολούμενους


Κλιμακωτό περιορισμό των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενος εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Φράγκος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τους εκπροσώπους των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων κατέθεσε πρόταση όπου περιλαμβάνονται κλιμακωτές εκπτώσεις στα ασφάλιστρα από 10 έως και 40% για την τριετία 2017-2019 ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου.

Το «Enikonomia» παρουσιάζει την πρόταση του υπουργείου η οποία προβλέπει:

-Έκπτωση 40% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

-Έκπτωση 40% για εισοδήματα 10.001 έως 15.000 ευρώ

-Έκπτωση 35% για εισοδήματα 15.001 έως 20.000 ευρώ

-Έκπτωση 30% για εισοδήματα 20.001 έως 25.000 ευρώ

-Έκπτωση 25% για εισοδήματα 25.001 έως 30.000 ευρώ

-Έκπτωση 20% για εισοδήματα 30.001 έως 35.000 ευρώ

-Έκπτωση 15% για εισοδήματα 35.001 έως 40.000 ευρώ

-Έκπτωση 10% για εισοδήματα 40.001 έως 45.000 ευρώ

Οι εκπτώσεις θα βαίνουν μειούμενες κατά την διάρκεια της τριετίας, ενώ ακόμη δεν έχουν οριστεί οι συντελεστές. Το υπουργείο Εργασίας εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να καταλήξει ποιο από τα δέκα διαφορετικά σενάρια που επεξεργάζεται θα είναι καταλληλότερο για την βιωσιμότητα των ταμείων, προκειμένου να μην καταβαραθρωθούν τα έσοδα του συστήματος.

Ο κ. Φράγκος κατά την διάρκεια της συνάντησης παρουσίασε μάλιστα στοιχεία για την επιβάρυνση των μηχανικών από την προωθούμενη μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα οι μηχανικοί με βάση το εισόδημα τους για φόρους και εισφορές καταβάλουν:

Με εισόδημα 0-10.000 ευρώ σήμερα πληρώνουν 73% του εισοδήματος τους με το νέο σχέδιο 63%

Με εισόδημα 10.001-20.000 ευρώ σήμερα πληρώνουν 41% του εισοδήματος τους με το νέο σχέδιο 55%

Με εισόδημα 20.001-30.000 ευρώ σήμερα πληρώνουν 31% του εισοδήματος τους με το νέο σχέδιο 54%

Με εισόδημα 30.001-40.000 ευρώ σήμερα πληρώνουν 33% του εισοδήματος τους με το νέο σχέδιο 54%

Με εισόδημα 40.001-50.000 ευρώ σήμερα πληρώνουν 31% του εισοδήματος τους με το νέο σχέδιο 55%

Με εισόδημα 50.001-60.000 ευρώ σήμερα πληρώνουν 31% του εισοδήματος τους με το νέο σχέδιο 43%

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί τους εκπροσώπους των επιστημόνων οι οποίοι αντιπρότειναν τη διατήρηση ενός σταθερού ποσού βάσης εισφορών το οποίο στη συνέχεια να συνδεθεί με ένα ποσοστό αύξησης που θα συνδέεται με το εισόδημα. Η πρόταση απορρίφθηκε από το Υπουργείο καθώς υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για διασύνδεση των εισφορών με το εισόδημα.

-------------

Ενημέρωση της Ομάδας Εργασίας στις Βρυξέλλες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση


Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της Ομάδας Εργασίας (Monitoring Group) της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο στις Βρυξέλλες.

Η Ομάδα Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και συνεχώς τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κάτι που είναι πάγια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο γιατί τα μνημόνια στην επέφεραν την έξοδο από αυτό.

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας θα λάβει χώρα στις 22 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Αλλά εφόσον κριθεί αναγκαίο η Ομάδα Εργασίας θα επισκεφθεί την Αθήνα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

-------------

Επιστολή γιατρών στον πρωθυπουργό για το Ασφαλιστικό

Αίτημα για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση, προκειμένου να αποτρέψετε το καταστροφικό αποτέλεσμα που θα επιφέρει στην εθνική προσπάθεια για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, η ψήφιση της πρότασης που προωθείται από την Κυβέρνησή σας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Εάν ψηφιστεί η πρόταση αυτή, οδηγείτε σε επαγγελματικό αφανισμό δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αφού εδώ και περισσότερο από οκτώ χρόνια αγωνίζονται να επιβιώσουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, υπό το βάρος της πρωτόγνωρης σε ένταση και διάρκεια οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Πατρίδα και δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Αντιλαμβανόμαστε καλά την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, καθώς και τα συσσωρευμένα προβλήματα του υγειονομικού και ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς είμαστε αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια σηκώσαμε το βάρος για να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών, απλήρωτοι για πολλούς μήνες, εξαιτίας της διαρκούς υποχρηματοδότησης του συστήματος. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δοθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό σύστημα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εξοντώνοντας οικονομικά το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδας μας.

Η δυσβάσταχτη κι εκτός κάθε λογικής αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που ξεκινούν τη καριέρα τους αλλά και στους επαγγελματίες με τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η πρόταση της Κυβέρνησης, με το νέο σύστημα ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 15.000 ευρώ. Η ίδια επιβάρυνση ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιστήμονες . Αν ψηφιστεί το σχέδιο αυτό, ουσιαστικά δημεύεται αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, το 75% έως 80% των εισοδημάτων, όσων ελλήνων πολιτών έχουν ελεύθερο επάγγελμα.

Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη. Σε καμία προηγμένη χώρα του κόσμου δεν υιοθετείται η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές αναλογιστικές μελέτες κι ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος. Καμία σοβαρή Κυβέρνηση δεν υιοθετεί ένα ασφαλιστικό σύστημα που να απαγορεύει ουσιαστικά σε επιστήμονες κι επαγγελματίες να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν στην Πατρίδα τους, στερώντας τους το δικαίωμα να διασφαλίσουν με τη δουλειά τους μια αξιοπρεπή ζωή στους ίδιους και τις οικογένειες τους. Καμία Κυβέρνηση που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον δεν αναγκάζει τα "καλύτερα" μυαλά της, το επιστημονικό δυναμικό της, να αναζητήσει σε άλλες χώρες ένα καλύτερο μέλλον.

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Όλοι γνωρίζουν ότι η υπέρμετρη κι εκτός λογικής αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει η Κυβέρνηση. Τα έσοδα του Κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθούν, θα αυξηθεί η παραοικονομία και η εισφοροδιαφυγή. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, όχι μόνον από επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και από εργαζόμενους που οι θέσεις τους συνδέονται με την επαγγελματική δραστηριότητα των παραπάνω επαγγελματικών ομάδων.

Στον ιατρικό χώρο θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των ιατρείων κι εργαστηρίων της γειτονιάς , γεγονός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών καρτέλ της υγείας κι ευνοεί τη λειτουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων, που θα μπορούν με τον τρόπο αυτό να επιβάλλουν τους όρους και τα συμφέροντά τους, σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών και του Δημοσίου. Ενώ θα αυξηθεί η μετανάστευση του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού της χώρας, για την εκπαίδευση του οποίου έχει πληρώσει δισεκατομμύρια ο έλληνας φορολογούμενος.

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Αν επιτρέψετε να συμβούν τα παραπάνω, θα τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η εθνική οικονομία και θα υπονομευτεί κάθε προσπάθεια να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Γιατί ανάπτυξη χωρίς τις παραγωγικές δυνάμεις και το κατάλληλο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, δεν μπορεί να υπάρξει.

Το συμφέρον της Πατρίδας μας επιβάλλει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, για την δημιουργία ενός δίκαιου και μακροπρόθεσμα βιώσιμου συστήματος.

-------------

Ανυποχώρητοι στο θέμα του ασφαλιστικού οι επιστημονικοί φορείς

Έτοιμοι να ενώσουν δυνάμεις με τους αγρότες και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους
.
Ανυποχώρητοι στο θέμα του ασφαλιστικού παραμένουν οι επιστημονικοί φορείς, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και συντονίζοντας τη δράση τους με τους αγρότες και άλλους επαγγελματίες, «για την ανατροπή», όπως αναφέρουν «της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία».

Η κατηγορηματική αντίθεση των επιστημόνων της χώρας για το ασφαλιστικό, εκφράστηκε εκ νέου στη συνάντηση των εκπροσώπων των Επιστημονικών Φορέων- Ελεύθερων Επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας επανέλαβαν ότι «θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη» και ζήτησαν από την κυβέρνηση να «δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη» που, όπως είπαν, «έχει αποστείλει –κατά δήλωση των εκπροσώπων της– στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα». Ζήτησαν επίσης να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων ανέφεραν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα και θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

-------------

Βγαίνουν στους δρόμους και οι ένστολοι στις 5 Φεβρουαρίου

Διαδήλωση κατά του Ασφαλιστικού.

Στην Πλατεία Κολοκοτρώνη δίνουν ραντεβού στις 5 Φεβρουαρίου στις 4 το μεσημέρι οι ένστολοι, μετά από απόφαση της επιτροπής αγώνα του συνδικάτου αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ομοσπονδιών αποφασίστηκε η παρουσία και συμμετοχή των ένστολων στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τους αγρότες και άλλες κοινωνικές τάξεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.