Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Παγκόσμιο SOS της WWF για τους ωκεανούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέσα σε 30 χρόνια οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μειώθηκαν κατά 34%.

Τον κώδωνα του κινδύνου εκπέμπει η WWF για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τους ωκεανούς, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα αργοπεθαίνουν, με την κλιματική αλλαγή να είναι ένα από τα βασικά αίτια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF, τα 3/4 των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως απειλούνται. Μεταξύ 1979 και 2010 οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μειώθηκαν κατά 34%, ενώ αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα κοράλλια θα εκλείψουν εντελώς ως το 2050. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 25% των ψαριών ζει σε αυτά τα οικοσυστήματα, ενώ 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές τους υπηρεσίες, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Όσον αφορά τη χώρα μας, η WWF, διαπιστώνει ότι πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου καλύπτεται από προστατευόμενους οικότοπους, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας - οι γνωστές σε όλους μας φυκιάδες - και πυκνούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς (τραγάνες). Η πολύ σημαντική αυτή ανακάλυψη τεκμηριώνει και επιστημονικά τη μοναδική σημασία της θαλάσσιας «Natura 2000» περιοχής της Γυάρου αλλά και την άμεση ανάγκη για τη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας της.

«Η κλιματική αλλαγή συχνά μας φαίνεται κάτι μακρινό. Παρόλα αυτά, έχει ήδη απτές επιπτώσεις και στις δικές μας θάλασσες. Για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει φέρει στη Μεσόγειο εισβάλλοντα και επεκτατικά είδη ψαριών, όπως ο λαγοκέφαλος, που ανατρέπουν τις οικολογικές ισορροπίες. Οι εικόνες των νεκρών κοραλλιών που βλέπουμε σήμερα είναι τρομακτικές. Φανταστείτε ότι αυτά τα κοράλλια αποτελούν το σπίτι για χιλιάδες θαλάσσιους οργανισμούς. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο υποβρύχιος πλούτος της Γυάρου, που μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε στο πλαίσιο του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, να έχει την ίδια τύχη», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Με τη σειρά του, ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς, σημείωσε: «Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας στις επιπτώσεις και να κάνουμε τις συνδέσεις. Οι εικόνες αυτές δείχνουν ότι τα αέρια θερμοκηπίου και η παραγωγή τους, που στην Ελλάδα οφείλεται κατά 35% στον λιγνίτη, βλάπτουν τη ζωή παντού. Από την υγεία όλων μας και τον τρόπο ζωής μας, μέχρι και τον βυθό των θαλασσών μας. Ας είναι αυτό το ξυπνητήρι που χρειάζονται οι πολίτες και οι πολιτικοί για να αναλάβουν δράση».

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE που στόχο έχει τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.