Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Έκκληση Σουλτς να απελευθερωθεί ο μπλόγκερ Μπαντάουι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σύζυγος του Σαουδάραβα παρέλαβε εκ μέρους του το βραβείο Ζαχάροφ.

Η σύζυγος του Σαουδάραβα μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος είναι φυλακισμένος και καταδικασμένος σε μαστίγωση στη χώρα του για «εξύβριση» του Ισλάμ, παρέλαβε σήμερα εκ μέρους του συζύγου της το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έκκληση Σουλτς να απελευθερωθεί ο μπλόγκερ Μπαντάουι

«Απευθύνω από εδώ εκ νέου έκκληση στον βασιλιά Σαλμάν να δώσει χάρη στον Ράιφ Μπαντάουι και να τον απελευθερώσει άνευ όρων και άμεσα», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς προτού απονεμηθεί το βραβείο.

Καταχειροκροτούμενη από τους ευρωβουλευτές, η Ενσάφ Χαϊντάρ παρέλαβε το βραβείο δηλώνοντας ότι ο σύζυγός της «δεν είναι ένας εγκληματίας, ένας βιαστής», αλλά «μια ελεύθερη φωνή».

«Θα ήθελα ο σύζυγός μου να μπορούσε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο αυτό», πρόσθεσε η ίδια, η οποία ζει ως πρόσφυγας στον Καναδά, ενώ το βραβείο του τοποθετήθηκε σε μια άδεια καρέκλα.

«Στις χώρες μας, μια ελεύθερη και καθαρή σκέψη θεωρείται βλασφημία, αυτή είναι η ιδεολογία ορισμένων αραβικών κοινωνιών», επισήμανε, καλώντας τα αραβικά κράτη να είναι ανοιχτά στις απόψεις του άλλου.

Δημιουργός του ιστοτόπου Liberal Saudi Network, ο Ράιφ Μπαντάουι επελέγη από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για το φετινό βραβείο, το οποίο θεωρείται συχνά το ευρωπαϊκό αντίστοιχο του Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Μπαντάουι καταδικάστηκε στα τέλη του 2014 σε κάθειρξη 10 ετών και σε 50 μαστιγώσεις την εβδομάδα για 20 εβδομάδες για τη δημοσίευση στον ιστότοπό του, το κλείσιμο του οποίου διέταξαν οι αρχές, επικριτικών κειμένων για τη θρησκευτική αστυνομία της χώρας του, με τα οποία καλούσε επίσης να δοθεί τέλος στην επίδραση της θρησκείας στη δημόσια ζωή στο υπερσυντηρητικό αυτό βασίλειο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.