Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Τηλεδιάσκεψη για τα "κόκκινα δάνεια" - 2 στα 3 σώζονται - Τι γίνεται με ΦΠΑ στην εκπαίδευση και στο ΚΙΝΟ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, κατά την τηλεδιάσκεψη θα διατυπωθεί νέα πρόταση από την ελληνική πλευρά για το θέμα των δανείων. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, στόχος της νέας πρότασης είναι η ομπρέλα προστασίας να αφορά στο 70% των δανειοληπτών έναντι του 72% της πρότασης που έχει ήδη διατυπωθεί. Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως το όριο προστασίας των ελλήνων δανειοληπτών ξεπερνά ακόμη και το γερμανικό.

------------


Μια νέα, συμβιβαστική πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια που θα καλύπτει 2 στους 3 κόκκινους δανειολήπτες και ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση από ένα νέο φόρο στα τυχερά παιχνίδια παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με τους δανειστές για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν από τα προαπαιτούμενα μέτρα του Οκτωβρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη πρώτο στο τραπέζι έπεσε το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση έφερε μια νέα πρόταση που θα προστατεύσει ακίνητη περιουσία περίπου του 65% των δανειοληπτών που έχουν σήμερα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια.

Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο οικονομίας να διαπραγματεύεται την προστασία ακίνητης περιουσίας αξίας από 150.000 έως και 180.000 για το άγαμο και φτάσει πάνω από 200.000 ευρώ για ζευγάρι με παιδία ενώ το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.

Η προηγούμενη πρόταση της Κυβέρνησης ήθελε να προστατεύεται από πλειστηρισμούς μια ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας ξεκινούσε από τα 200.000 ευρώ και έφτανε μέχρι και τα 325.000 ευρώ ενώ το οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 35.000 ευρώ.

Οι δανειστές ζητούσαν την προστασία ακίνητης περιουσίας η αξία της οποίας θα ξεκινούσε από τα 70.000 ευρώ και θα έφτανε τα 120.000 ευρώ ενώ το οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα επιμέρους θέματα της πρότασης (όπως τις εκτιμήσεις του πραγματικού αριθμού των πλειστηριασμών που θα έχει η νέα πρόταση) και συμφώνησαν να υπάρξουν και νέες ανάλογες τηλεδιασκέψεις για το θέμα μέχρι και την Παρασκευή οπότε αναμένεται να ληφθούν και οριστικές αποφάσεις για το θέμα.

Νομικά προβλήματα στη λύση του ΚΙΝΟ


Στο θέμα του ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης μετά τα 11 σίγουρα προαπαιτούμενα που διέρρεαν Κυβερνητικοί κύκλοι ότι βρέθηκαν ώστε να καταργηθεί οριστικά η επιβολή του βασικού έμμεσου φόρου στην ιδιωτική εκπαίδευση χθες άλλαξαν το σενάριο.

Από το υπουργείο οικονομικών άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η λύση αναζητείται σε μια επιπλέον φορολόγηση 5% του παιχνιδιού ΚΙΝΟ που διαχειρίζεται ο ΟΠΑΠ και αντιστοιχεί σε επιπλέον 5 λεπτά στην στήλη.

Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο παίζονται 4,1 δισεκατομμύρια στήλες η λύση αυτή θα έφερνε στα δημόσια ταμεία πρόσθετα, σίγουρα έσοδα ύψους 500 εκ ευρώ.

Ωστόσο η υλοποίηση και αυτής της λύσης αντιμετωπίζει σοβαρά νομικά προβλήματα. Ως γνωστό το 2013 ο ΟΠΑΠ πωλήθηκε στην κοινοπραξία ΕΜΜΑ DELTA.

Η σύμβαση πώλησης του 33% του διαγωνισμού συνοδεύτηκε και από ρήτρες που καθορίζουν τη φορολογική μεταχείριση του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται πως τότε επιβλήθηκε φόρος 30% στα μεικτά κέρδη του οργανισμού, τα οποία προκύπτουν από τον τζίρο των παιχνιδιών αν αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών. Από τον φόρο αυτό το δημόσιο εισέπραξε έσοδα ύψους 570 εκ ευρώ το 2014.

Ένας πρόσθετος φόρος θα ήταν θεμιτός αν η εταιρία ήταν κρατική. Η εφαρμογή του όμως σε μια ιδιωτική εταιρία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δικαστικές περιπέτειες για το δημόσιο αφού οι νέοι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να κάτσουν με «σταυρωμένα τα χέρια».

Τούτο με δεδομένο και το πάγωμα της λειτουργίας των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών ( VTL’s) τα οποία έχουν παγώσει μετά την αλλαγή του κανονισμού εγκατάστασης των νέων μηχανών από την Επιτροπή Εποπτείας Τυχερών Παιγνίων με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων ύψους περίπου 230 εκ ευρώ σε ετήσια βάση για την ιδιοκτήτρια εταιρία του διαγωνισμού. Η φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου ήταν στα μέτρα για την διετία 2015 – 2016.

Στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα όπως για παράδειγμα οι διευκρινήσεις για τις αλλαγές στις 100 δόσεις και οι περιορισμοί στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων και οι επιστροφές από τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσουν είτε ως τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που συζητείται στην Βουλή είτε ως υπουργικές αποφάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.