Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Volkswagen

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γερμανική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζουν την εταιρεία για εξηγήσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει από τη Volkswagen να ρίξει φως «με πλήρη και διαφανή τρόπο» στην υπόθεση του παράνομου λογισμικού που χρησιμοποιούσε στους κινητήρες της, αλλά και στη νέα αποκάλυψη ότι έδινε λάθος πληροφορίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 800.000 οχημάτων της, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι καθήκον της VW να ρίξει φως, με διαφανή και πλήρη τρόπο» στις διάφορες υποθέσεις και κατηγορίες, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Η καγκελάριος έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αναμένει από τις νέες δομές (της εταιρείας) να εμποδίσουν να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν δομές που θα εμποδίσουν τέτοιες υποθέσεις», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «να επιταχύνει την εσωτερική έρευνα» μετά τις νέες αποκαλύψεις.

«Η Επιτροπή καλεί τη Volkswagen να επιταχύνει την εσωτερική έρευνα. Πρέπει να αποσαφηνιστεί χωρίς καθυστέρηση τι είδους παρατυπίες ανακαλύφθηκαν όσον αφορά το CO2, ποια οχήματα αφορά το πρόβλημα, πού βρίσκονται αυτά, τι μέτρα θα λάβει η εταιρεία για να διορθώσει την κατάσταση», είπε η Λούσια Κοντέτ, μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προς το παρόν η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί, όμως βρίσκεται σε επαφή με τις γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες μεταφορών για το θέμα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν την εξουσία να επιβάλουν κυρώσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν τηρούν τους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 που τους έχουν οριστεί. «Όμως πρώτα, πρέπει να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα», εξήγησε η Κοντέτ.

--------------

«Βυθίζεται» η μετοχή της Volkswagen

Σε γερμανικούς δρόμους το 25% των αυτοκινήτων με το παράνομο λογισμικό.

Περίπου το ένα τέταρτο από τα 800.000 οχήματα της Volkswagen που αφορά το τελευταίο σκάνδαλο που πλήττει την εταιρεία κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

«Από τα 800.000 οχήματα με ψευδή στοιχεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και κατανάλωσης καυσίμου, περίπου 200.000 βρίσκονται στη Γερμανία», είπε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

«Αναμένουμε ότι για αυτές τις περιπτώσεις τα τέλη κυκλοφορίας θα προσαρμοστούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν μπορεί να δώσει μια εκτίμηση για το πόσο μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους.

Οι αρχές έχουν δώσει εντολή να ελεγχθούν όλα τα μοντέλα της Volkswagen και των θυγατρικών της, της Audi, της Skoda και της Seat για να διαπιστωθεί αν εκπέμπουν τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο αναφέρουν οι προδιαγραφές τους.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, η μετοχή της Volkswagen έκλεισε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης με πτώση 9,50%, στα 100,45 ευρώ. Η μετοχή έχει ήδη χάσει περίπου 40% αφότου ξέσπασε το πρώτο σκάνδαλο, στα μέσα Σεπτεμβρίου, που αφορούσε το παράνομο λογισμικό που είχε τοποθετηθεί σε 11 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα του ομίλου.

--------------

Ανακαλούνται 91.800 οχήματα της VW στις ΗΠΑ λόγω τεχνικού προβλήματος

Σταματούν οι πωλήσεις ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων στη χώρα.

Την ανάκληση 91.800 οχήματα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ γιατί παρουσιάζουν ένα πρόβλημα στον εκκεντροφόρο άξονα και ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα κατά τη διαδικασία του φρεναρίσματος, ανακοίνωσε η Volkswagen!

Η ανάκληση αφορά τα βενζινοκίνητα μοντέλα Beetle, Golf, Jetta και Passat.

Το σπάσιμο του εκκεντροφόρου άξονα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ισχύος του κινητήρα και, κατά συνέπεια, να καθυστερήσει το σταμάτημα του οχήματος κατά το φρενάρισμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός δυστυχήματος. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί λόγω του προβλήματος αυτού.

Εξάλλου, η VW και η θυγατρική της, Audi, ανέστειλαν σήμερα στις ΗΠΑ την πώληση καινούριων και μεταχειρισμένων μοντέλων ντίζελ, μετά τις νέες κατηγορίες των αμερικανικών αρχών.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την επομένη της απόφασης της Porsche -άλλης μάρκας πολυτελείας που ανήκει στον γερμανικό κολοσσό- να αναστείλει την πώληση των ντιζελοκίνητων Cayenne.

Στην Audi, η απόφαση αφορά τα μοντέλα A6, A7, A8 και A8L των ετών 2014 και 2016, καθώς και τα μοντέλα 4x4 Q5 και Q7. Η VW σταματά την πώληση του SUV Touareg (μοντέλα 2014-16). Οι αποφάσεις αυτές αφορούν επίσης τα μεταχειρισμένα οχήματα του έτους 2013.

Την ίδια ώρα, από τα 800.000 οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen που διαπιστώθηκε ότι εξέπεμπαν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από όσο υποστήριζε η εταιρεία, τα 98.000 είναι βενζινοκίνητα, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

«Σήμερα μας είπαν ότι μεταξύ των οχημάτων που αφορά το θέμα αυτό, τα 98.000 είναι βενζινοκίνητα» είπε ο υπουργός σε μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου που ήταν αφιερωμένη στο σκάνδαλο της VW.

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο γερμανικός κολοσσός αποκάλυψε ότι είχε υποτιμήσει τα επίπεδα εκπομπής του CO2 σε 800.000 οχήματα που πουλήθηκαν στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, είχε υποτιμήσει και την κατανάλωση καυσίμου.

Η γερμανική εφημερίδα FAZ, επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, παρουσιάζει =ένα παράδειγμα: το Golf Blue Motion εκπέμπει περισσότερα από 100 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο και όχι 90 γραμμάρια, όπως αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές του. Το ανώτατο όριο που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές είναι 130 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Ο Ντόμπριντ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις νέες αποκαλύψεις και τόνισε ότι η Volkswagen θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλαδή, μεταξύ άλλων, να αποζημιώσει το κράτος για τα φορολογικά έσοδα που στερήθηκε εξαιτίας του ψέματος αυτού. Στη Γερμανία, όσο λιγότερο ρυπαίνουν τα οχήματα το περιβάλλον, τόσο μικρότερα τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.