Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής ένας Ιάπωνας και ένας Καναδός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Ιάπωνας Τακαάκι Καγίτα και ο Καναδός Αρθουρ ΜακΝτόναλντ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2015, ανακοίνωσε η Επιτροπή του Βραβείου για τις εργασίες του επί των νετρίνων, των στοιχειωδών σωματιδίων.



Οι δύο επιστήμονες βραβεύονται "για την ανακάλυψη των ταλαντώσεων των νετρίνων, που δείχνουν ότι τα νετρίνα διαθέτουν μάζα" και επιτρέποντας με τον τρόπο αυτόν την κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας της ύλης και την καλύτερη γνώση του σύμπαντος, εξήγησε η επιτροπή.

Το νετρίνο είναι ένα αφόρτιστο και πολύ ελαφρύ σωματίδιο, του οποίου η ύπαρξη προτάθηκε από τον αυστριακό φυσικό Βόλφγκανγκ Πάουλι, ώστε να ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής και της ενέργειας στην ραδιενεργή εκπομπή ηλεκτρονίων από τον ατομικό πυρήνα, τη λεγόμενη β' διάσπαση.

Οι δύο βραβευθέντες ανακάλυψαν ότι τα νετρίνα αλλάζουν μορφή, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν μάζα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, τρεις επιστήμονες, ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Κάμπελ, ο Ιάπωνας Σατόσι Ομούρα και η Κινέζα Γιουγιού Το μοιράστηκαν το Νομπέλ Ιατρικής, επειδή με τις ανακαλύψεις τους επέφεραν πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θεραπεύονται κάποιες από τις φοβερότερες ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.