Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Άμεση κατάργηση 35ετίας για σύνταξη ζητούν οι δανειστές - “Κοινωνικό Καιάδα” “προβλέπει” ο Μητρόπουλος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δύο νέες βόμβες για τις συντάξεις κρύβουν τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση ως τα μέσα Οκτωβρίου, έτσι όπως τα προτείνουν οι δανειστές, καθώς ζητούν:

1. Σταδιακή αύξηση του χρόνου καταβολής εισφορών ως τα 40 έτη για όσους έχουν σήμερα 35 ως 37 έτη.
2. Να κοπούν οι έκτακτες επιχορηγήσεις που παίρνουν τα Ταμεία για να πληρώνουν συντάξεις από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).

Τα δύο μέτρα είναι καινούργια και οι δανειστές θέλουν να τα δουν ψηφισμένα ως τα μέσα Οκτωβρίου, για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του νέου Μνημονίου.

Η βόμβα για την αύξηση του χρόνου ασφάλισης στην 35ετία τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που αποχωρούν με 35ετία.

Με το νέο προαπαιτούμενο, ένας ασφαλισμένος που γίνεται 58 ετών το 2015, μετά την ισχύ του νόμου για τα όρια ηλικίας, και έχει ήδη 35 έτη, δεν θα επηρεαστεί μόνο από την αύξηση του ορίου ηλικίας (θα βγει στα 58,5), αλλά θα έχει και αύξηση των ετών ασφάλισης, δηλαδή αντί για 35 θα πρέπει να έχει 35,5 έτη ή 36 έτη για να πάρει σύνταξη.

Η αύξηση θα είναι σταδιακή ως το 2022, οπότε η συνταξιοδότηση πριν από τα 67 με πλήρη σύνταξη προϋποθέτει ηλικία 62 ετών και 40 χρόνια εισφορών. Η τρόικα λέει, λοιπόν, να αυξάνεται όχι μόνο το όριο ηλικίας, αλλά και τα έτη ασφάλισης από τα 35 ως τα 40 έτη ως το 2022.

----------------

 
Αναδρομικά και χωρίς ισοδύναμα μέτρα θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καταργείται οριστικά η σύνταξη για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και η βασική για τις μειωμένες συντάξεις πάει στα 154 ευρώ, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζει τα «σημεία – φωτιά» που περιλαμβάνει ο κατάλογος των 48 προαπαιτούμενων που θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση ως τα μέσα Οκτωβρίου, έτσι όπως τα προτείνουν οι δανειστές.

Ο Κ. Μητρόποτυλος καλεί την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναστείλει την εφαρμογή του κεφαλαίου για τις συντάξεις και τις Εργασιακές Σχέσεις που οδηγούν σχεδιασμένα στον «κοινωνικό Καιάδα» την πλειοψηφία των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων μας και να αναδιαπραγματευθεί εκ νέου τον δανεισμό με όρους εθνικής αξιοπρέπειας, περηφάνιας και σεβασμού στους Έλληνες πολίτες, όπως σημειώνει.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρει αναλυτικά τι συμφώνησαν δανειστές και κυβέρνηση:

1ον) την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2015.

Ειδικότερα στο προαπαιτούμενο 25 ορίζεται: «Υπαγωγή στο ΕΤΕΑ όλων των Ταμείων Επικουρικών Συντάξεων και διασφάλιση ότι όλα τα Επικουρικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις ίδιες εισφορές από 1-1-2015». Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων εντός του 2015 καθώς και όλα τα επόμενα χρόνια.

2ον) την περαιτέρω αυστηροποίηση των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο (προαπαιτούμενα 28-29) και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2015.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του νόμου που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (ν. 4336/2015) με επέκτασή του και στο Δημόσιο. Ουσιαστικά θα προβλέπεται η ισχύς του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όσους κατέθεσαν αίτηση σύνταξης από 1.1.2015 (υπήρχε πρόβλεψη για εφαρμογή από 1/9/2015), καθώς και για διασφάλιση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων από την ψήφιση του νόμου (14-8-2015) και όχι από την υπογραφή της Σύμβασης (19-8-2015). Παράλληλα θα ρυθμιστούν ζητήματα που συνδέονται με την συνταξιοδότηση των ΔΥ σε σχέση με τα όρια ηλικίας και την ενδεχόμενη μεταβατική περίοδο εφαρμογής.

3ον) τη μείωση της βασικής σύνταξης μέχρι και τα 154€ σε όσους και όσες βγουν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη και με 15 χρόνια ασφάλισης (προαπαιτούμενο 30).

Η ρύθμιση αφορά την έκδοση των δεκάδων εγκυκλίων που απαιτούνται για εφαρμογή του ν. 3863/2010.Ήδη από τις αρχές του έτους, όπως είχαμε ενημερώσει, εκδίδονται μόνο προσωρινές αποφάσεις σύνταξης, ενώ οι οριστικές βγαίνουν με επιφύλαξη για τον νέο τρόπο που δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα διατυπωθεί.

Παράλληλα οι τεχνοκράτες σπεύδουν να ρυθμίσουν ότι όσοι βγαίνουν στην σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη να παίρνουν μόνο τμήμα της βασικής σύνταξης (Χ/40) και όχι ολόκληρα τα 360 ευρώ που προβλέπει ο νόμος. Έτσι άνδρας με αποδοχές 600 ευρώ θα βγαίνει στη σύνταξη στα 62 λαμβάνοντας 154 ευρώ για τη βασική σύνταξη και 130 ευρώ περίπου για το κομμάτι της αναλογικής με συνολικό ποσό τα 284 ευρώ μικτά.

4ον) την πληρωμή εισφορών για 40 χρόνια, ακόμη και για όσους/οσες βγαίνουν στη σύνταξη με 35, 36, 37 έτη ασφάλισης κατά τη μεταβατική περίοδο 2015-2021 (προαπαιτούμενο 31).

Πρόκειται για προαπαιτούμενο που «μπαίνει από το παράθυρο» και πλήττει τους ασφαλισμένους με απλώς κατοχυρωμένα δικαιώματα που, εκτός από την αύξηση του ορίου ηλικίας, θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές για επιπλέον έτη (από 1 έως 5 έτη, πιθανότατα επί πληρωμή).

5ον) την κατάργηση αρκετών ευεργετικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη (ν. 4331/2015) με προτεραιότητα την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων (προαπαιτούμενο 48).

Ειδικότερα δανειστές και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση των παρακάτω ευεργετικών διατάξεων του «νόμου Στρατούλη» που είχαν δημοσιονομική επιβάρυνση:

-Άρθρο 21: Ασφάλιση δημοσιογράφων γραφείων τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.

-Άρθρο 24: Θέματα ασφάλισης του πρώην Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ. Μητέρες ανηλικων στον ΗΣΑΠ.

-Άρθρο 28: Παράταση προθεσμιών του ν. 4281/2014. Ένταξη στο ΕΤΕΑ κυρίως των επικουρικών αστυνομικών και λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας.

-Άρθρο 31: Χορήγηση και επαναχορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Οι δανειστές επιμένουν στην επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση δηλ ουσιαστικά στη κατάργηση του μέτρου.

-Άρθρο 37: Κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον Ο.Α.Ε.Ε. και το Ε.Τ.Α.Α.

-Άρθρο 38: Καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.

-Άρθρο 39: Διάταξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που είχαν δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούσαν μεγάλα ποσά στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ακόμα και 50.000 ευρώ), ενώ υπήρχε σημαντική ανακούφιση στις μηνιαίες εισφορές σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

-Άρθρο 75: Σε περίπτωση χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου από εργατικό ατύχημα, η χήρα ή το τέκνο χάνουν το δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν).

-Άρθρο 76: Κατάργηση της προστασίας από κατασχέσεις για οφειλές των επιχειρήσεων του άρθρου 1 του ν. 3551/2007 (Α΄ 76) προς το ΙΚΑ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.