Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ουσιαστική η συμβολή των δημάρχων στη διαχείριση των απορριμμάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρώτη αποτύπωση των ΤΣΔΑ και αντιρρήσεις της ΠΡΩΣΥΝΑΤ.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων, στο αίτημα του ΕΔΣΝΑ να καταθέσουν εμπρόθεσμα τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) τα οποία και αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή τού υπό έγκριση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Διαβαθμιδικόύ Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), έως και την 1η Οκτωβρίου, οι δήμοι που κατέθεσαν τα σχέδια τους ανέρχονται σε 51 και αντιστοιχούν στο 78% του συνόλου των δήμων της Αττικής. Οι δήμοι αυτοί πληθυσμιακά αντιστοιχούν περίπου στο 90% του συνολικού πληθυσμού της Αττικής και στο 88% του συνόλου των απορριμμάτων.

Σε αυτά τα ΤΣΔΑ οι δήμοι δίνουν έμφαση στην Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) με την ανάπτυξη ξεχωριστών ρευμάτων (τουλάχιστον τεσσάρων) και στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα μεγάλος αριθμός των δήμων επιθυμεί στην περιοχή τους τη δημιουργία μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής, σταθμών μεταφόρτωσης και μονάδων κομποστοποίησης, προκειμένου να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Από τους υπόλοιπους δήμους, 12 (19%) έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης των ΤΣΔΑ τα οποία θα υποβάλλουν σύντομα. Πρόκειται για τους δήμους Αγκιστρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ηλιούπολης, Μάνδρας, Περάματος, Πόρου, Τροιζηνίας , Ύδρας, Φιλόθεης-Ψυχικού και Φυλής. Τέλος, δύο δήμοι, Καισαριανής και Πετρούπολης, δεν έχουν ενημερώσει τον Σύνδεσμο για τις ενέργειές τους σχετικά με τη σύνταξη ΤΣΔΑ.

Στο μεταξύ σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΟΕ ΟΤΑ, με συλλογικότητες και πολίτες, για την επικείμενη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, κοινή συνισταμένη ήταν ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρούσα μορφή του.

Ζητήθηκε αναβολή λήψης απόφασης, απόσυρση και αναδιαμόρφωση του σχεδίου Αναθεώρησης, στο οποίο υποστηρίζουν ότι «επικρατεί μια γενικευμένη αοριστία και απουσία περιγραφής και κοστολόγησης των αναγκαίων έργων και δράσεων, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τίθεται σε αμφισβήτηση το αν το προτεινόμενο σχέδιο αντιπροσωπεύει, πράγματι, κάποιου είδους σχεδιασμό». «Η Φυλή εξακολουθεί να παραμένει ο μόνος, ρητά προσδιορισμένος, χώρος διαχείρισης, με επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα και του ΧΥΤΑ. Συντηρείται η λογική του υφιστάμενου συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης» τονίζεται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.