Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι πληρώνουν το νέο ασφαλιστικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ό πήχυς έχει μπει στα 1.000 ευρώ αλλά δεν αποκλείεται να πέσει «μαχαίρι» και σε χαμηλότερες συντάξεις.

Συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και υψηλόμισθοι είναι εκείνοι που θα πληρώσουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού αλλά και το κόστος μετάβασης από το σημερινό, κοστοβόρο για το Δημόσιο, σύστημα σε ένα πιο ανταποδοτικό, με μόνη εγγυημένη την εθνική σύνταξη, εφόσον δεν επιβληθούν και σε αυτήν εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως προκύπτει από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, χτίζεται η επιχειρηματολογία για νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Ο πήχυς έχει τεθεί στα 1.000 ευρώ συνολικό εισόδημα από συντάξεις, με στόχο αρχικά την κάλυψη ελλείμματος της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Στο κάδρο έχει ήδη τεθεί το 30% του συνόλου των συνταξιούχων, χωρίς κανείς να μπορεί να δεσμευτεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι το μαχαίρι δεν θα πέσει τελικά και στις χαμηλότερες συντάξεις.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%, καθώς εκτιμάται ότι θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό στη σύνταξή τους, με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Σύμφωνα με ειδικούς, οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγάλες, ίσως και να ξεπερνούν το 13% με 15%.

Μεγάλο βάρος αναμένεται να σηκώσουν και οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι. Κλιμάκωση σχεδιάζεται στο ύψος των εισφορών οι οποίες θα είναι κοινές αλλά θα αυξάνονται για τους υψηλόμισθους (πιθανότατα με όριο μισθού τις 2.000 ευρώ) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα και στη συνέχεια, μέχρι το 2050, το κόστος μετάβασης από το παλαιό ασφαλιστικό σύστημα στο νέο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.