Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο μικροσκόπιο των Αδιάφθορων της ΕΛΑΣ αστυνομικοί στον Έβρο

Ελέγχονται για ληστείες σε βάρος προσφύγων και βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησής τους.

Έρευνα για αστυνομικούς στα σύνορα του Έβρου που καταγγέλλεται ότι ληστεύουν πρόσφυγες και τους επαναπροωθούν αυθαίρετα στην Τουρκία, διενεργεί η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Τη σχετική εντολή έδωσε ο εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Μιχαηλίδης, ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες που έκαναν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφύγων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το τελευταίο διάστημα καταγγέλθηκαν τουλάχιστον 15 με 20 κρούσματα από πρόσφυγες στις ΜΚΟ κι από ‘κει στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης που κίνησε τη διαδικασία της έρευνας, αναθέτοντάς την στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρουν οι καταγγελίες, αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής του Έβρου διενήργησαν τον τελευταίο καιρό βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης Σύρων προσφύγων, τους οποίους προηγουμένως έκλεψαν ή λήστεψαν, αφαιρώντας χρήματα κι άλλα προσωπικά αντικείμενα που είχαν πάνω τους.

Στην παραγγελία του ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος, της ληστείας, της κλοπής κι ό,τι άλλο προκύψει από την έρευνα.

Η υπόθεση κινήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου υπάγεται η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

-------------

«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμιο πρόβλημα»

«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε ο Χ. Στυλιανίδης.

«Η ανθρωπότητα βιώνει στις μέρες μας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η κρίση είναι μεν παγκόσμιο ζήτημα, αλλά και ειδικά ευρωπαϊκή κρίση μιας και στα σύνορα της Ένωσης συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι.

Ο κ. Στυλιανίδης, ήταν ο βασικός ομιλητής συνεδρίου στην Λευκωσία , με θέμα: «Η Εξωτερική Πολιτική και η Ανθρωπιστική Βοήθεια της ΕΕ: Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου και Ελλάδας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και την Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της Συρίας, ανέφερε ότι υπάρχουν 12 εκατομμύρια πρόσφυγες με συνεχείς ανοδικές τάσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει προσφυγοποιηθεί. Ο κ. Στυλιανίδης σαφής στο κατά πόσο η ΕΕ οφείλει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες. Επικαλούμενος τοποθετήσεις του Προέδρου Γιούνγκερ τόνισε πως η Ευρώπη έχει μια ιστορία προσφύγων και μεταναστών και δεν μπορεί να την αρνηθεί, αλλά να την στηρίξει. Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα) ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναγνώρισε και εκείνη με τη σειρά της ότι η κρίση ξεπέρασε την Ευρώπη , διότι αρχικά υπήρχε η προσέγγιση ότι αυτή αποτελούσε πρόβλημα του νότου. «Όταν όμως έφτασαν οι πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη, τότε με καθυστέρηση αποφασίστηκε ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση» τόνισε, λέγοντας ωστόσο ότι η ΕΕ έστω και με καθυστέρηση μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης ιδιαιτέρως μέσω της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού.

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ενωμένη Αριστερά, Κύπρος) ανέφερε πως η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα και στάθηκε στον ρόλο που η ΕΕ θα έπρεπε να έχει διαδραματίσει. «Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα γιατί δεν διείδε τις εξελίξεις ή γιατί αρκετοί συνέβαλαν στο να προκύψουν αυτές οι εξελίξεις», είπε και σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορισμένες δυνατότητες να παρέμβει και να επηρεάσει ουσιαστικά τους Ευρωπαϊκούς χειρισμούς. Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι υπάρχουν ανεπάρκειες στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ αλλά υπογράμμισε ότι «αν υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να ωθήσει τον κόσμο προς τα μπροστά, αυτός είναι η ΕΕ». Συνεχίζοντας εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο η ΕΕ να αποτελέσει στο μέλλον τον τρίτο πόλο στρατιωτικής δύναμης. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης στο κυπριακό ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι η κατάσταση στην οποία εισήλθε η Τουρκία εισήλθε δύσκολα θα την καταστήσει χώρα σταθερότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Ο δρ. Μιχάλης Ατταλίδης, Γενικός Συντονιστής στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα της κρίσης, λέγοντας πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύγκρουση εντοπίζεται εντός του Ισλάμ, μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Ωστόσο, ο κ. Ατταλίδης υπέδειξε ότι εν πολλοίς τα αίτια της κρίσης εντοπίζονται και στα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ είναι και απόρροια της αποτυχίας των κινημάτων της Αραβικής 'Ανοιξης. Επίσης, υποστήριξε ότι και η προσφυγική κρίση, όπως και η οικονομική κρίση και τα προβλήματα στην Ευρωζώνη, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διαδικασία- επεσήμανε- η οποία έχει ανησυχητικά πληγεί και υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

-------------

Πρόταση Μέρκελ για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων


Την πρόταση να δημιουργηθούν «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα της Γερμανίας, στις οποίες θα ελέγχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και θα επαναπροωθούνται άμεσα όσοι δεν έχουν ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα της, προασπίστηκε χθες η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι θα ασκήσει έντονη πίεση στο ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για να αποδεχθεί την ιδέα.

Η Γερμανία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στη μαζική εισροή 800.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών φέτος. Ανώτερα στελέχη των συντηρητικών έχουν κλιμακώσει την πίεση που ασκούν στην Μέρκελ για να λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Μιλώντας στο Αμβούργο, σε μια εκδήλωση της νεολαίας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η προσέγγισή της ως τώρα βασίστηκε στις χριστιανικές αξίες και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όμως, πρόσθεσε η ίδια, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καταφύγιο στους πάντες». Η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι όσοι φθάνουν στη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής και δεν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο θα επαναπατρίζονται.

Ακόμη, η Άγγελα Μέρκελ εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή της θα προωθήσει σύντομα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των λεγόμενων περιοχών τράνζιτ στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας.

Η κεντροδεξιά πολιτικός ανέφερε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν σήμερα ένα τέτοιο μέτρο μόνο στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει την επιβολή του και στα εσωτερικά σύνορα, για περιορισμένο χρόνο.

«Νομίζω ότι δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά εάν τέτοια μέτρα είναι δυνατό να ληφθούν βάσει των κανόνων της ΕΕ... θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα», ανέφερε η Μέρκελ, παρά τις σφοδρές επικρίσεις από μέρους ηγετικών στελεχών του SPD εναντίον της ιδέας αυτής.

«Και μπορώ επίσης να σας πω ότι δεν θα ξεκουραστώ πριν να πείσω τους Σοσιαλδημοκράτες» να δεχθούν την επιβολή αυτού του μέτρου, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ενώ η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ στη Βαυαρία, επιμένει να δημιουργηθούν άμεσα «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα με την Αυστρία για να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών, ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζουν την πρόταση ανεφάρμοστη και λαθεμένη από ανθρωπιστική άποψη.

-------------

Ενισχύεται το αντιισλαμικό κίνημα στη Γερμανία


Το γερμανικό αντιισλαμικό κίνημα Pegida, που κλείνει τη Δευτέρα ένα χρόνο παρουσίας, γνωρίζει μια δεύτερη άνθιση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης που τρέφει τον ολοένα και πιο ακραίο λόγο του.

«Οι πολίτες δεν θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς που κατεβαίνουν στον δρόμο γεμάτοι από μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους», προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, την ώρα που ο επικεφαλής του Pegida Λουτς Μπάχμαν κάλεσε τους υποστηρικτές του κινήματος σε μια νέα διαδήλωση τη Δευτέρα στη Δρέσδη.

Το κίνημα Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2014 στην πρωτεύουσα της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία από τον 42χρονο Μπάχμαν και πλέον «δεν έχει καμία σχέση» με αυτό που ήταν την εποχή εκείνη, επεσήμανε η Νέλε Βίσμαν ερευνήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Αρχικά εμφανιζόταν ως ένα κίνημα «μάλλον κατά του κατεστημένου», στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιοί αλλά και ψηφοφόροι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα. «Όμως από φέτος το φθινόπωρο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και έχει μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό κίνημα (…) που επικεντρώνεται στους πρόσφυγες», εξήγησε η Βίσμαν.

Σύμβολο της πιο σκληρής του στάσης η αγχόνη που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαδήλωσης του κινήματος την προηγούμενη Δευτέρα στη Δρέσδη, η οποία προοριζόταν για τη Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μια κίνηση που προκάλεσε αγανάκτηση στη Γερμανία και ήταν η αιτία να ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

Εδώ και μερικές εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος έχει γίνει ο αγαπημένος στόχος του Pegida, που καταφέρεται με σφοδρότητα εναντίον της ανοικτής πολιτικής της προς τους πρόσφυγες.

Το Pegida είχε ένα λαμπρό ξεκίνημα τον χειμώνα του 2014-2015 περνώντας από τις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στα τέλη Οκτωβρίου στους 25.000 στα τέλη Ιανουαρίου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλικό, σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Στο στόχαστρό του ήταν οι αλλοδαποί, το ισλάμ και οι πρόσφυγες, με τους διαδηλωτές να υιοθετούν το σύνθημα «Είμαστε ο λαός» που ακουγόταν πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου από όσους αντιτίθονταν στο καθεστώς της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Όμως εσωτερικές διαμάχες και τα ατοπήματα του Μπάχμαν οδήγησαν στην πτώση της δημοτικότητας του κινήματος. Μάλιστα το καλοκαίρι πολλοί παρατηρητές περίμεναν το τέλος του Pegida.

Έκτοτε η προσφυγική κρίση πήρε μια εντελώς άλλη διάσταση και τώρα η Γερμανία αναμένει στο έδαφός της περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία του Pegida στη Δρέσδη. Τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των διαδηλωτών αυξανόταν συνεχώς για να σταθεροποιηθεί στις 7.000 με 9.000.

Σύμφωνα με τη Βίσμαν, η αλλαγή πορείας σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία να εισέλθουν στη χώρα. «Ήταν η καταλυτική στιγμή» που αναζωογόνησε το Pegida, εκτίμησε.

«Το θέμα των προσφύγων παίζει παντού. Το Pegida επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση και από μια σχετική σύγχυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου η Μέρκελ πλέον αμφισβητείται και από το κόμμα της» για την ανοικτή πολιτική της προς τους πρόσφυγες, συνέχισε η Βίσμαν.

Παράλληλα οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών, κυρίως στην ανατολική Γερμανία, ανησυχούν τις αρχές. Φοβούνται ότι η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση κινημάτων όπως το Pegida θα αναζωπυρώσει τη βία, δηλαδή την ακροδεξιά τρομοκρατία, ένα ενδεχόμενο που θεωρούν πιθανό και οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πάντως η Βίσμαν εμφανίζεται αισιόδοξη. Εξαιτίας της ιστορίας τους «οι Γερμανοί έχουν ανοσία εναντίον κινημάτων όπως το Pegida», εκτίμησε. «Το Pegida, ακολουθώντας μια πιο ριζοσπαστική πορεία, θα αποκλείσει όσους είναι αντίθετοι στη βία και άρα θα περιοριστεί σε μια μειονότητα», πρόσθεσε.

-------------

Ανεστάλη η κίνηση των επιβατικών σιδηροδρομικών συρμών από την Κροατία

Ενόψει της αναμενόμενης μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Στην αναστολή όλων των σιδηροδρομικών συνδέσεων με τη γειτονική Κροατία προχώρησαν την Παρασκευή οι αρχές της Σλοβενίας, καθώς προετοιμάζονται για την αναμενόμενη άφιξη πολυάριθμων μεταναστών και προσφύγων που το Ζάγκρεμπ εκτιμάται πως θα ανακατευθύνει προς το σλοβένικο έδαφος, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορά της τα μεσάνυχτα (01:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο σλοβένικος οργανισμός σιδηροδρόμων.

«Λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων, η κανονική κίνηση των επιβατικών συρμών ανάμεσα από την Κροατία στη Σλοβενία αναστέλλεται», ανέφερε ο σλοβένικος εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμων στον ιστότοπό του και διευκρίνισε ότι αυτή η «αντίδραση» στη «μετανάστευση των προσφύγων» ελήφθη «σε συντονισμό με τις αρχές».

Η διακοπή της κυκλοφορίας των τακτικών δρομολογίων, που τέθηκε σε εφαρμογή νωρίς το βράδυ, αναμένεται να συνοδευτεί από τη λειτουργία ειδικών μέσων μεταφοράς για τη διέλευση των προσφύγων από την επικράτεια της Σλοβενίας, καθώς προς αυτή τη μικρή χώρα-μέλος της ΕΕ αποφάσισε να τους ανακατευθύνει το Ζάγκρεμπ, αφού δεν μπορούν πλέον να διέρχονται από την Ουγγαρία.

Μετά την απόφαση της Βουδαπέστης να σφραγίσει για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τα σύνορά της επιβάλλοντας πλέον αυστηρούς ελέγχους στα συνοριακά σημεία ελέγχου, η κροατική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι θα δημιουργήσει, σε συντονισμό με τη Λιουμπλιάνα, έναν διάδρομο μέσω Σλοβενίας, διευκρινίζοντας ότι για τον σκοπό αυτό θα λειτουργούν δύο σημεία οδικής διέλευσης και ένα σημείο σιδηροδρομικής διέλευσης στα σύνορα.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα κλείσει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τα σύνορά της τα μεσάνυχτα (στις 01:00 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας), όπως είχε κλείσει τα σύνορά της και με τη Σερβία, στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

-------------

«Περιοχές τράνζιτ» για την αντιμετώπιση της μαζικής ειροής προσφύγων προτείνει η Μέρκελ

Θα ελέγχονται οι πρόσφυγες και θα επαναπροωθούνται άμεσα όσοι δεν έχουν ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο.

Την πρόταση να δημιουργηθούν «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα της Γερμανίας, στις οποίες θα ελέγχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και θα επαναπροωθούνται άμεσα όσοι δεν έχουν ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα της, προασπίστηκε χθες η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι θα ασκήσει έντονη πίεση στο ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για να αποδεχθεί την ιδέα.

Η Γερμανία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στη μαζική εισροή 800.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών φέτος. Ανώτερα στελέχη των συντηρητικών έχουν κλιμακώσει την πίεση που ασκούν στην Μέρκελ για να λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Μιλώντας στο Αμβούργο, σε μια εκδήλωση της νεολαίας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η προσέγγισή της ως τώρα βασίστηκε στις χριστιανικές αξίες και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όμως, πρόσθεσε η ίδια, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καταφύγιο στους πάντες». Η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι όσοι φθάνουν στη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής και δεν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο θα επαναπατρίζονται.

Ακόμη, η Άγγελα Μέρκελ εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή της θα προωθήσει σύντομα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των λεγόμενων περιοχών τράνζιτ στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας.

Η κεντροδεξιά πολιτικός ανέφερε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν σήμερα ένα τέτοιο μέτρο μόνο στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει την επιβολή του και στα εσωτερικά σύνορα, για περιορισμένο χρόνο.

«Νομίζω ότι δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά εάν τέτοια μέτρα είναι δυνατό να ληφθούν βάσει των κανόνων της ΕΕ... θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα», ανέφερε η Μέρκελ, παρά τις σφοδρές επικρίσεις από μέρους ηγετικών στελεχών του SPD εναντίον της ιδέας αυτής.

«Και μπορώ επίσης να σας πω ότι δεν θα ξεκουραστώ πριν να πείσω τους Σοσιαλδημοκράτες» να δεχθούν την επιβολή αυτού του μέτρου, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ενώ η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ στη Βαυαρία, επιμένει να δημιουργηθούν άμεσα «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα με την Αυστρία για να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών, ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζουν την πρόταση ανεφάρμοστη και λαθεμένη από ανθρωπιστική άποψη.

-------------

Pegida, το αντι-ισλαμικό κίνημα κλείνει ένα χρόνο ζωής

Σύμβολο της πιο σκληρής του στάσης η αγχόνη για Μέρκελ και Γκάμπριελ σε διαδήλωση.

Αντλώντας δύναμη και τροφή για τον ολοένα και πιο ακραίο λόγο του από την προσφυγική κρίση, το γερμανικό αντιισλαμικό κίνημα Pegida κλείνει τη Δευτέρα ένα χρόνο παρουσίας. Ο επικεφαλής του Pegida Λουτς Μπάχμαν κάλεσε τους υποστηρικτές του κινήματος σε νέα διαδήλωση τη Δευτέρα στη Δρέσδη ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζει σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine πως οι πολίτες «δεν θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς που κατεβαίνουν στον δρόμο γεμάτοι από μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους».

Το κίνημα Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2014 στην πρωτεύουσα της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία από τον 42χρονο Μπάχμαν και πλέον «δεν έχει καμία σχέση» με αυτό που ήταν την εποχή εκείνη, όπως επισημαίνει η Νέλε Βίσμαν, ερευνήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Αρχικά εμφανιζόταν ως ένα κίνημα «μάλλον κατά του κατεστημένου», στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιοί αλλά και ψηφοφόροι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα. «Όμως από φέτος το φθινόπωρο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και έχει μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό κίνημα που επικεντρώνεται στους πρόσφυγες», εξήγησε η Βίσμαν.

Σύμβολο της πιο σκληρής του στάσης η αγχόνη που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαδήλωσης του κινήματος την προηγούμενη Δευτέρα στη Δρέσδη, η οποία προοριζόταν για τη Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μια κίνηση που προκάλεσε αγανάκτηση στη Γερμανία και ήταν η αιτία να ξεκινήσει δικαστική έρευνα, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Εδώ και μερικές εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος έχει γίνει ο αγαπημένος στόχος του Pegida, που καταφέρεται με σφοδρότητα εναντίον της ανοικτής πολιτικής της προς τους πρόσφυγες.

Το Pegida είχε ένα λαμπρό ξεκίνημα τον χειμώνα του 2014-2015 περνώντας από τις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στα τέλη Οκτωβρίου στους 25.000 στα τέλη Ιανουαρίου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλικό, σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Στο στόχαστρό του ήταν οι αλλοδαποί, το ισλάμ και οι πρόσφυγες, με τους διαδηλωτές να υιοθετούν το σύνθημα «Είμαστε ο λαός» που ακουγόταν πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου από όσους αντιτίθονταν στο καθεστώς της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Όμως εσωτερικές διαμάχες και τα ατοπήματα του Μπάχμαν οδήγησαν στην πτώση της δημοτικότητας του κινήματος. Μάλιστα το καλοκαίρι πολλοί παρατηρητές περίμεναν το τέλος του Pegida.

Έκτοτε η προσφυγική κρίση πήρε μια εντελώς άλλη διάσταση και τώρα η Γερμανία αναμένει στο έδαφός της περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία του Pegida στη Δρέσδη. Τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των διαδηλωτών αυξανόταν συνεχώς για να σταθεροποιηθεί στις 7.000 με 9.000.

Σύμφωνα με τη Βίσμαν, η αλλαγή πορείας σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία να εισέλθουν στη χώρα. «Ήταν η καταλυτική στιγμή» που αναζωογόνησε το Pegida, εκτίμησε.

«Το θέμα των προσφύγων παίζει παντού. Το Pegida επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση και από μια σχετική σύγχυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου η Μέρκελ πλέον αμφισβητείται και από το κόμμα της» για την ανοικτή πολιτική της προς τους πρόσφυγες, συνέχισε η Βίσμαν.

Παράλληλα οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών, κυρίως στην ανατολική Γερμανία, ανησυχούν τις αρχές. Φοβούνται ότι η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση κινημάτων όπως το Pegida θα αναζωπυρώσει τη βία, δηλαδή την ακροδεξιά τρομοκρατία, ένα ενδεχόμενο που θεωρούν πιθανό και οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πάντως η Βίσμαν εμφανίζεται αισιόδοξη. Εξαιτίας της ιστορίας τους «οι Γερμανοί έχουν ανοσία εναντίον κινημάτων όπως το Pegida», εκτίμησε. «Το Pegida, ακολουθώντας μια πιο ριζοσπαστική πορεία, θα αποκλείσει όσους είναι αντίθετοι στη βία και άρα θα περιοριστεί σε μια μειονότητα», πρόσθεσε.

-------------

Λεωφορείο με πρόσφυγες έφτασε στα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας

Έκλεισε τα σύνορά της η Ουγγαρία.

Το πρώτο λεωφορείο που μεταφέρει πρόσφυγες έφτασε στο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας σήμερα, όπως ανακοίνωσε η σλοβένικη αστυνομία, αφού η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία, προωθώντας τους πρόσφυγες στη γειτονική Σλοβενία.

«Το λεωφορείο είναι στο μεθοριακό πέρασμα και τώρα οι πρόσφυγες θα υποβληθούν στη διαδικασία καταγραφής», δήλωσε ο Μπόγιαν Κίτελ εκπρόσωπος της αστυνομίας, χωρίς όμως να είναι σε θέση να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι επιβαίνουν στο λεωφορείο.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη γειτονική Κροατία, καθώς προετοιμάζεται για την αναμενόμενη άφιξη πολυάριθμων μεταναστών και προσφύγων που το Ζάγκρεμπ εκτιμάται πως θα ανακατευθύνει προς το σλοβένικο έδαφος, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορά της τα μεσάνυχτα (01:00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία ανακοίνωσαν χθες ότι δεν πρόκειται να περιορίσουν την εισροή μεταναστών στο έδαφός τους για όσο διάστημα η Αυστρία και η Γερμανία κρατούν τα σύνορά τους ανοικτά, όμως η Λιουμπλιάνα βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ζάγκρεμπ για το ενδεχόμενο να προωθούνται οι πρόσφυγες μόνο σε δύο μεθοριακά περάσματα.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας της Σλοβενίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε στο Reuters ότι σήμερα οι πρόσφυγες αναμένεται να εισέλθουν στη χώρα μέσω των μεθοριακών περασμάτων Γκρουσκόβγε και Πετίσοβτσι, τα οποία βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Τον προηγούμενο μήνα μόλις 3.000 πρόσφυγες πέρασαν από τη Σλοβενία, η οποία είναι σε θέση να υποδέχεται 8.000 ανθρώπους ημερησίως.

-------------

Μέρκελ: Καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα


Για την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έκανε και πάλι λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η κυρία Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψής της αύριο στην Κωνσταντινούπολη, τάσσεται ακόμη υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης».

«Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», δηλώνει η κυρία Μέρκελ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια «ισορροπία συμφερόντων». «Πρόκειται π.χ. για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η οποία, στην πρακτική της εφαρμογή έχει μια σειρά από αδυναμίες. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τονίζει η καγκελάριος και εξηγεί ότι ταξιδεύει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτές τις συνομιλίες. «Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η κυρία Μέρκελ, σημείο εκκίνησης των συνομιλιών αποτελεί η πεποίθηση της Άγκυρας ότι η Ευρώπη έμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια μακριά από τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ενώ αντιθέτως η Τουρκία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, το οποίο, κατά την άποψη του Ταγίπ Ερντογάν, έπρεπε να έχει κατανεμηθεί καλύτερα. «Εγώ πάντως δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη», διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η 'Αγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι συζητήσεις για τη βίζα συνδέονταν πάντα με τη συμφωνία επανεισδοχής, η οποία στο μεταξύ έχει τεθεί σε ισχύ. «Στο θέμα της βίζας υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο», σημειώνει, αλλά φαίνεται πολύ πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της «ασφαλούς χώρας προέλευσης». «Είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και, ως τέτοια, η μόνη η οποία δεν έχει αυτό το στάτους. Βεβαίως εξακολουθεί να μας προκαλεί ανησυχία το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η κατάσταση των Κούρδων, παραταύτα θα το θεωρούσα λάθος να αρνηθούμε επί της αρχής στην Τουρκία αυτό το στάτους», καταλήγει.

-------------

Ο στρατός της Σλοβενίας στα σύνορα για τους πρόσφυγες


Ο σλοβενικός στρατός θα συνδράμει την αστυνομία στη διαχείριση του μεταναστευτικού κύματος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ, μετά το σφράγισμα των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία που είχε ως αποτέλεσμα οι μετανάστες να κατευθύνονται πλέον προς τη Σλοβενία.

"Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει τον στρατό στη συνδρομή της αστυνομίας", δήλωσε ο Τσέραρ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από μια σύνοδο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Σλοβενίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.