Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Το κινητό βλάπτει σοβαρά τη σχέση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα έρευνα δείχνει πως μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Αν και τα αποτελέσματα της εξάρτησης από το κινητό τηλέφωνο και τους διαδικτυακούς μας φίλους είναι λίγο πολύ γνωστά, νέα έρευνα έρχεται να δείξει πως το κινητό και η συνεχής ενασχόληση με αυτό βλάπτει σοβαρά κάθε ρομαντική σχέση ενώ δεν είναι απίθανο να οδηγήσει και στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Baylor διεξήγαγαν δύο ξεχωριστές μελέτες σε περίπου 500 ενήλικες Αμερικανούς, προκειμένου να αναλύσουν τις επιπτώσεις σε μία σχέση κατά την οποία ο ένας εκ των δύο κοιτάζει συνεχώς το κινητό του αντί του έτερού του ήμισυ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα, όταν κάποιος ή ακόμα χειρότερα και οι δύο σύντροφοι είναι απασχολημένοι με το κινητό τους δημιουργείται αναταραχή που καταλήγει σε χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Από το ντόμινο αυτό των συνεπειών μάλιστα οι επιστήμονες εξήγαγαν το συμπέρασμα πως ο χρήστης μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στην κατάθλιψη.

Οι ερευνητές μέτρησαν την έλλειψη προσοχής προς τον σύντροφο του κάθε ζευγαριού μέσα από δηλώσεις των ζευγαριών όπως «ο σύντροφός μου έχει το κινητό του στο χέρι όταν καθόμαστε μαζί» και «αν υπάρχει ένα κενό στη συζήτησή μας, ο/η σύντροφός μου θα κοιτάξει το κινητό του/της».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 46% από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν εκτοπισμένοι από το κινητό του άλλου τους μισού και το 23% ανέφερε ότι εξαιτίας του δημιουργείται πρόβλημα στη σχέση. Μάλιστα περισσότερο από το 36% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ένιωθαν σαν να έχουν κατάθλιψη τουλάχιστον μία φορά, κάποια στιγμή.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behavior, τονίζει πως η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, ακόμα και άθελά της, μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής αποδεικνύοντας πως την ίδια στιγμή που χαρακτηρίζονται ως εργαλείο επικοινωνίας μπορούν να αποτελέσουν κι ένα μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξή της.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας μερικές χρηστικές συμβουλές για επιτυχημένη συντροφικότητα είναι οι παρακάτω

  • Φροντίστε να έχετε χρόνο εκτός οθόνης και κάνετε εναλλακτικές επιλογές για ποιοτική αξιοποίησή του
  • Μην κοιτάζετε τα email σας μετά την δουλειά
  • Αφήστε το κινητό στην άκρη τουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθείτε
  • Κλείστε τις ειδοποιήσεις. Κάθε ειδοποίηση είναι σίγουρα πειρασμός


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.