Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Τι είπε ο Φίλης για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα ζητηθεί η ένταξη των ΑΕΙ και ΤΕΙ στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη.

Την πολιτική βούληση με άμεσες πρωτοβουλίες να επιλύσει, στο μέτρο του εφικτού, τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ, εξέφρασαν με τις παρεμβάσεις τους στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου των πρυτάνεων ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης και η Αναπληρωτής υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, παρόντος του Γ.Γ. του Υπουργείου Δημήτρη Χασάπη.

Αναγνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι: «το Υπουργείο θα ζητήσει – σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- από την ΔΕΗ την υπαγωγή όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ στο μειωμένο τιμολόγιο, καθώς και την απαλλαγή τους από τα Δημοτικά Τέλη σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ.»

Ο υπουργός ζήτησε τη συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των Ανώτατων Ιδρυμάτων ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετοι πόροι για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο κ. Φίλης επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την παιδεία που θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε από την νέα χρονιά να αρχίσει η εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα προκύψουν μέσα από ευρείες συναινέσεις.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας, τόνισε ότι: «πρόθεση του Υπουργείου είναι, σε συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές να προχωρήσει στην επίλυσή τους με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται.»

Επανέλαβε ότι: «ενόψει εκλογών σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ , τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με ΠΝΠ καταργούμε αυτήν την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.»

---------------

Φίλης: Τα προβλήματα θα λυθούν συναινετικά

Κλίμα σύμπνοιας στο πρώτο ραντεβού των πρυτάνεων με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Για «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων» και «συναντίληψη», έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ο οποίος παρέστη στη σημερινή Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Η σύνοδος των πρυτάνεων συνήλθε σήμερα προκειμένου να συζητήσει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πανεπιστήμια, καθώς από τη χρηματοδότηση του 2015 έχει εισπραχθεί το 75%, ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται μείωση της τάξης του 20%.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάστηκαν για την οικονομική ανακούφιση των ανώτατων ιδρυμάτων είναι η συμπερίληψή τους στους μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς μειωμένου τιμολογίου και η μείωση ή και πλήρης απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών. Προς τούτο, θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ και την ΚΕΔΚΕ. Οι πρυτάνεις δεσμεύθηκαν επίσης να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια από κληροδοτήματα κ.λπ.

«Η αγωνία των πρυτάνεων και της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων είναι κοινή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων» και «συναντίληψη».

Τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα θα λυθούν συναινετικά και ότι ο δημόσιος διάλογος για την παιδεία που ξεκινά τώρα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη, ενώ επανέλαβε τη στήριξη του στους 14 διοικητικούς υπαλλήλους που δικάζονται τη Δευτέρα για συμμετοχή σε παράνομη απεργία.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που διέπουν την οικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Παράλληλα ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συναντίληψη φαίνεται ότι υπάρχει και στο θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων, που προβλέφθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Το μείζον δεν είναι η εκλογή των πρυτάνεων. Μας απασχολούν τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Η σύνοδος των πρυτάνεων εξέλεξε νέο προεδρείο, το οποίο αποτελείται από τον Θ. Δημοπουλο, τον Γ. Πετράκο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπρανη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.