Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τι πρέπει να ξέρουν οι μαθητές για την κατανομή των τμημάτων στο νέο σύστημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συντελεστές βαρύτητας και κοινά τμήματα.

Ένα νέο εξεταστικό σύστημα περιμένει τους μαθητές της Γ' Λυκείου του σχολικού έτους 2015-16. Ήδη το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το τελευταίο διάστημα τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, την κατανομή των σχολών στα 5 επιστημονικά πεδία και τα ωρολόγια προγράμματα.

Το newsbeast.gr παρουσιάζει βασικά σημεία του νέου εξεταστικού συστήματος...
 

1. Μέχρι πότε δηλώνω Ομάδα Προσανατολισμού και ως πότε μπορώ να αλλάξω

Οι μαθητές πριν τη λήξη του σχολικού έτους θα κληθούν να δηλώσουν 1 Ομάδα Προσανατολισμού η οποία επιλέγεται μεταξύ των Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού «Ανθρωπιστικών Σπουδών», «Θετικών Σπουδών» και «Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής», καθώς και μάθημα επιλογής. Αν κάποιος μαθητής επιθυμεί να αλλάξει την επιλογή του τότε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή. Μάθημα επιλογής μπορούν να αλλάξουν έως και την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε διδακτικού έτους.
 

2. Ποιοι είναι οι συντελεστές βαρύτητας



Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις σχολές στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα ανωτέρω Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Οι μαθητές που θα επιλέξουν την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών δεν θα έχουν απώλεια μορίων όποιο επιστημονικό πεδίο και αν επιλέξουν. Αντίθετα οι μαθητές των Ομάδων Οικονομίας- Πληροφορικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών θα έχουν απώλεια μορίων λόγω συντελεστών 0,9 και 0,4 αν επιλέξουν τμήματα που εντάσσονται στο επιστημονικό πεδίο Υγείας και Ζωής. 


3. Ακτινογραφώντας την κατανομή των σχολών

1ο ΕΠΕ Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Το 1ο ΕΠΕ Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών περιλαμβάνει συνολικά 118 Τμήματα με μόλις 7 εξ αυτών να είναι Τμήματα των ΤΕΙ. Σχετικά με το προηγούμενο σύστημα παρατηρούμε ότι δεν εντάσσονται στο 1ο ΕΠΕ τα τμήματα Δασκάλων- Νηπιαγωγών, Ειδικής Αγωγής. Βέβαια όσοι επιθυμούν να εισαχθούν σε Τμήμα Ειδικής Αγωγής έχουν την εν λόγω δυνατότητα καθώς παραμένει στο 1οΕΠΕ το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Μακεδονίας που εντάσσεται και στο 4ο ΕΠΕ.

Τονίζουμε ότι οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν το 1ο ΕΠΕ έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στις σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής που όπως έχουμε αποκαλύψει θα ενταχθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις για πολίτες το 2015-16. Επίσης έχουν και τη δυνατότητα να εισαχθούν στις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης.

2ο ΕΠΕ Θετικών – Τεχνολογικών Επιστημών

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο έχουν ενταχθεί συνολικά 218 σχολές – τμήματα, στρατιωτικές σχολές κλπ.

Όσοι επιλέξουν το 2ο ΕΠΕ μπορούν να δηλώσουν Τμήματα Βιολογίας ενώ υπάρχουν και αρκετά Τμήματα Πληροφορικής κάποια εξ αυτών κοινά με το 5ο ΕΠΕ Οικονομίας – Πληροφορικής όπως είναι τα Τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε Αθήνα και Τρίπολη. Κοινά με το 5ο ΕΠΕ είναι και τα 11 Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής των ΤΕΙ.

3ο ΕΠΕ Υγείας και Ζωής

Στο 3ο ΕΠΕ πέρα από τα Τμήματα Ιατρικής, παραϊατρικά έχουν ενταχθεί και τμήματα Γεωπονίας κοινά με το 2ο ΕΠΕ όπως είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, τα δυο Γεωπονικά Τμήματα του Βόλου, Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ( Φυτικής, Ζωικής κλπ). Επίσης υπάρχουν και τα Τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων. Όσοι επιλέξουν το 3ο ΕΠΕ έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής και σε Τμήμα Πληροφορικής καθώς έχει ενταχθεί το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές Βιοιατρική κοινό με το 2ο ΕΠΕ.

Συνολικά στο 3ο ΕΠΕ έχουν ενταχθεί 49 Τμήματα ΑΕΙ, 40 Τμήματα ΤΕΙ και 5 στρατιωτικές σχολές.

4ο ΕΠΕ Επιστημών Εκπαίδευσης

Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με το μικρότερο αριθμό Τμημάτων, 37 στον αριθμό, 33 ΑΕΙ και 4 ΤΕΙ. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές σχολές, ούτε σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Μάλιστα τα 15 από τα 37 Τμήματα είναι κοινά με άλλα Επιστημονικά Πεδία. Στην ουσία το πεδίο αυτό θα το επιλέξουν όσοι επιθυμούν να εισαχθούν σε Τμήματα Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής στο Βόλο.

5ο ΕΠΕ Οικονομίας και Πληροφορικής

Σε αυτό εντάσσονται 130 Τμήματα με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι Τμήμα Οικονομίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αν και το πεδίο έχει τον προσδιορισμό Πληροφορικής παρ’ όλα αυτά δεν δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σε Τμήματα Μηχανικών Η/Υ των ΑΕΙ. Στο εν λόγω πεδίο υπάρχουν Τμήματα Πληροφορικής, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων, Πληροφορικής και Τηλεματικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Κοινά με το 2ο ΕΠΕ είναι τα Τμήματα Μηχανικών Η/Υ ΤΕ.

Το 5ο και το 2ο ΕΠΕ είναι τα μοναδικά από τα οποία μπορεί κάποιος να διεκδικήσει την εισαγωγή του στα Τμήματα Μηχανικών και Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
 

4. Ποια είναι η κατανομή στρατιωτικών σχολών

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορεί κανείς να δει πως κατανέμονται οι στρατιωτικές σχολές


 

5. Υπάρχουν τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία;

Υπάρχουν 13 Τμήματα που εντάσσονται και στα 5 ΕΠΕ όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.