Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η παχυσαρκία θα είναι η κύρια αιτία καρκίνου σε λίγα χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η παχυσαρκία θα μετατραπεί μέσα στην επόμενη δεκαετία στην κυριότερη αιτία καρκίνου, ξεπερνώντας ακόμα και το κάπνισμα σε αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων.

Την δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη κάνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι οποίοι λένε πως ήδη σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ όπου η παχυσαρκία προσβάλλει πλέον έναν στους τέσσερις ενήλικες, το σχεδόν 20% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε αυτήν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό από το κάπνισμα είναι 28%.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ εκτίμησαν επίσης ότι στο εγγύς μέλλον η υγιεινή διατροφή και η συστηματική γυμναστική θα αποτελούν τμήμα της ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου, μαζί με την χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και την χειρουργική.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2015) το οποίο διεξάγεται στο Σικάγο, η δρ Τζένιφερ Λίτζιμπελ είπε ότι τα περιττά κιλά όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου, αλλά και τις πιθανότητες θανάτου από αυτόν.

Η δρ Λίτζιμπελ και οι συνεργάτες της πέρασαν τρία χρόνια εξετάζοντας τη συσχέτιση καρκίνου-παχυσαρκίας, αναλύοντας τις έως τώρα δημοσιευμένες κλινικές μελέτες για το θέμα και χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για να κάνουν μελλοντικές προβλέψεις.

Όπως ανακάλυψαν, ήδη μερικές συχνές μορφές καρκίνου εμφανίζονται 20 χρόνια νωρίτερα εξαιτίας της παχυσαρκίας. Σε αυτές τις μορφές συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η μέση ηλικία εμφάνισης του οποίου είναι τα 60-69 έτη αντί για τα 80-89 χρόνια που θα έπρεπε να είναι.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή», είπε η δρ Λίτζιμπελ, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι πλέον ευρύτατα γνωστοί και έτσι η συχνότητά του μειώνεται, αλλά η αύξηση της παχυσαρκίας είναι εκτός ελέγχου. Ο κόσμος ξέρει ότι τα κιλά αρρωσταίνουν την καρδιά του, αλλά όχι ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και θανάτου από αυτόν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των πιο συνηθισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας.

Αυξάνει επίσης δραματικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνου. Μία μελέτη λ.χ. έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού έχουν κατά 75% περισσότερες πιθανότητες θανάτου απ’ ό,τι οι αδύνατες.

Αντίστοιχα, οι πολύ υπέρβαρες γυναίκες έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του ενδομητρίου, ενώ η παχυσαρκία αυξάνει τις υποτροπές του καρκίνου του προστάτη και εμποδίζει τη δράση της ακτινοθεραπείας, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.

Αν και ουδείς γνωρίζει ακόμα με ακρίβεια πως ακριβώς οδηγεί στην ογκογένεση η παχυσαρκία, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που διεγείρουν την ανάπτυξη και τροφοδοτούν τον καρκίνο.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.