Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Το σύνδρομο του εργένη: Γιατί δεν κάνουμε σοβαρές σχέσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιατί είναι δύσκολο να «σοβαρέψει» και να μονιμοποιηθεί μια σχέση

Στην εποχή μας όλο και περισσότερα άτομα και των δύο φύλων παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν μόνιμο σύντροφο για σταθερή σχέση, παρά την επιθυμία τους ή τις προσπάθειές τους, ενώ εύκολα βρίσκουν κάποιο άτομο για μια παροδική σχέση που βάση της έχει το «εδώ και τώρα περνάμε καλά», χωρίς κάτι παραπάνω.

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ποικίλοι, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τις αιτίες αποκλειστικά στο κοινωνικό τους περιβάλλον και δε στρέφονται εντός τους για να διερευνήσουν τις ρίζες του προβλήματος στον εαυτό τους.

Συχνά ένας βασικός λόγος για τον οποίο ένα άτομο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια μόνιμη σχέση αμοιβαίας αφοσίωσης είναι διότι είτε το ίδιο είτε ο/η σύντροφος που επιλέγει «πάσχει» από το λεγόμενο «σύνδρομο του εργένη ή της εργένισσας».

Τι είναι το σύνδρομο του εργένη ή της εργένισσας;

Πρόκειται για μια σειρά χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν άτομα τα οποία έχουν καιρό να μπουν σε μια μόνιμη, σταθερή ερωτική σχέση. Το προφίλ του εργένη ή της εργένισσας είναι ότι:

Είναι ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους, αντλούν ευχαρίστηση από αυτή

Είναι κοινωνικά άτομα, έχουν ευρύ κοινωνικό κύκλο και ουσιαστικές φιλίες

Καλύπτονται από τα χόμπι και τα ενδιαφέροντάς τους, στα οποία αφιερώνουν πολύ χρόνο

Έχουν πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση

Είναι «βολεμένοι» στη ρουτίνα τους

Έχουν μικρή ανάγκη για δέσμευση

Δεν έχουν χώρο ή χρόνο στη ζωή τους για δεσμευτική σχέση

Πρόκειται για άντρα ή γυναίκα που είναι συνειδητά μόνος ή μόνη

Αυτή η ομάδα χαρακτηριστικών που αποκαλείται «σύνδρομο του εργένη ή της εργένισσας» δεν είναι φυσικά κάποια διαταραχή ή ασθένεια, αλλά μια ψυχο-κοινωνική οντότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην τα αναγνωρίζουν ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό, πόσο μάλλον σε έναν πιθανό σύντροφο.

Γιατί κάποιος γίνεται εργένης ή εργένισσα;

Οι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο επιλέγει να μείνει μόνο του είναι ποικίλοι. Μπορεί να έχουν τη βάση τους στην παιδική ηλικία και την οικογενειακή ζωή στα πρώτα χρόνια της ζωής, αν αυτή χαρακτηριζόταν από αρνητικές εμπειρίες, όπως καβγάδες ή ψυχρότητα μεταξύ των γονιών.

Μια άλλη συνηθισμένη αιτία είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουν μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση επιλέγουν -συνειδητά ή ασυνείδητα- να είναι μη διαθέσιμοι για περαιτέρω σοβαρές σχέσεις.

Ακόμα, υπάρχουν άτομα τα οποία συνειδητά προτιμούν να είναι κατά κύριο λόγο μόνα τους, ενώ καλύπτονται από φίλους, τον κοινωνικό τους κύκλο και κάποια εφήμερη σχέση ή μια ερωτική σχέση η οποία είναι οριοθετημένη, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να καταλήξει σε γάμο.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.