Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Με ένα e-mail θα ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με ένα e-mail και εντός 24 ωρών οι φοροελεγκτικές αρχές και οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν στα χέρια τους την πλήρη και αναλυτική κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών (καταθέσεις, αναλήψεις, πληρωμές κ.ά.) συγκεκριμένων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που θεωρούνται ύποπτοι για απόκρυψη εισοδημάτων και διακίνηση «μαύρου χρήματος».

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον εντοπισμό υποθέσεων φοροδιαφυγής προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και αφορά την επέκταση και τροποποίηση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών. Ετσι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης θα έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φυσικού και νομικού προσώπου καθώς και στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών αυτών.

Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, θα γίνεται διασταύρωση του προφίλ που εμφανίζει ο φορολογούμενος στην Εφορία με την κίνηση χρήματος μέσω των τραπεζών για να διαπιστωθεί αν οι συναλλαγές του, είτε αυτές αφορούν καταθέσεις, είτε πληρωμές για αγορές περιουσιακών στοιχείων, είτε άλλες εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογούνται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.

Την ίδια ώρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τρέχει και η διαδικασία για το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» καταθέσεων, επενδύσεων, μερισμάτων, ασφαλιστήριων συμβολαίων και τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων. Επισημαίνεται ότι με σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, τις επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες ζητείται να διαβιβάσουν τα αναλυτικά στοιχεία στη Γενική Γραμματεία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2015.

Στόχος ο έλεγχος για τον εντοπισμό φορολογούμενων που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με τις δαπάνες διαβίωσης, τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους.

Στο μεταξύ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, μέχρι τον Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό και το εσωτερικό και η εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Αδήλωτες καταθέσεις
Σχετικά με τις αδήλωτες αποταμιεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον «Σκάι» επεσήμανε ότι πέραν μιας φορολογικής επιβάρυνσης δεν θα υπάρξει άλλος κίνδυνος για όσους κατέχουν νόμιμα ποσά, αλλά αποσαφήνισε πως η αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα απαλλάξει από τυχόν ποινικές διώξεις όσους έκρυβαν μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. λαθρεμπόριο).

Για το Περιουσιολόγιο τόνισε ότι κανένας φορολογούμενος δεν κινδυνεύει εφόσον μπορεί να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων του, και διαβεβαίωσε πως οι ελεγκτικές Αρχές δεν θα εστιάσουν σε «μικρές και μεσαίες» περιπτώσεις αδήλωτων στοιχείων -όπως ένα χωράφι-, αλλά θα κυνηγήσουν τα «μεγάλα φαινόμενα» πολιτών που επί χρόνια απέκρυπταν περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας.

Τέλος, είπε ότι θα υπάρξουν και επόμενες εφαρμογές του Περιουσιολογίου, και συνεπώς οι μικρομεσαίοι που δεν θα δηλώσουν αμέσως το σύνολο της περιουσίας τους θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν στη συνέχεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.