Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

16 εύκολοι τρόποι να κάνετε το μωρό σας εξυπνότερο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι εμπειρογνώμονες της βρεφικής ανάπτυξης τονίζουν ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού αποτελούν τη βάση για τη μάθηση, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτούμε νέους τρόπους για να υποκινήσουμε το μωρό σας.

Εμπνευστείτε από τις παρακάτω διασκεδαστικές και επιστημονικές δραστηριότητες.

Τονώστε την όραση του παιδιού
Επαφή με τα μάτια
Επωφεληθείτε από αυτές τις σύντομες στιγμές όταν τα μάτια μωρού σας είναι ανοικτά και κοιτάξτε το βαθιά στα μάτια. Τα βρέφη αναγνωρίζουν πρόσωπα νωρίς - και το δικό σας είναι το πιο σημαντικό! Κάθε φορά που το κοιτάζετε επίμονα, εκείνο αποτυπώνει την μορφή σας στην μνήμη του.

Βγάλτε έξω τη γλώσσα σας
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα νεογνά από την ηλικία των 2 ημερών μπορούν να μιμηθούν απλές κινήσεις του προσώπου .

Αφήστε τον απέναντι από καθρέφτη
Μήπως στο μωρό σας αρέσει να κοιτάζει το είδωλό του στον καθρέφτη; Την πρώτη φορά που θα το κάνει μπορεί να σκεφτεί ότι απλά αντίκρισε άλλο ένα χαριτωμένο παιδάκι , μόλις όμως θα δει ότι οι κινήσεις του επαναλαμβάνονται, θα καταλάβει.

Συνομιλήστε, κάντε το να γελάσει
Μιλήστε μπεμπεκίστικα
Το μωρό σας πραγματικά τρελαίνεται να του μιλάτε. Κάντε πιο παιχνιδιάρικη τη φωνή σας και παίξτε με τον τόνο.

Τραγουδήστε ένα τραγούδι.
Μάθετε όσες περισσότερες μελωδίες μπορείτε ή φτιάξτε δικούς σας στίχους . Σύμφωνα με έρευνα η εκμάθηση του ρυθμού της μουσικής συνδέεται με την εκμάθηση των μαθηματικών.

Ενδείξεις
Φροντίστε να κάνετε ανακοινώσεις στο μωρό σας. Πείτε για παράδειγμα «Πάω να ανάψω το φως», πριν το χτύπημα του διακόπτη ώστε να καταλάβει την σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Γαργαλίστε τα δαχτυλάκια των ποδιών
Στην πραγματικότητα, γαργαλίστε τον παντού. Το γέλιο είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της αίσθησης του χιούμορ. Και παίζοντας παιχνίδια όπως «ήρθε το μυρμηγκάκι να φάει το ψωμάκι» (γαργαλητό κάτω από το πηγούνι) θα μάθει το μωρό να προβλέπει τα γεγονότα.

Να είστε ένα αστείο πρόσωπο
Φουσκώστε τα μάγουλα σας ή αφήστε το μωρό να τραβήξει τη μύτη σας. Στη συνέχεια βγάλτε την γλώσσα έξω ή παίξτε με τα αυτιά σας. Κάντε επίσης αστείους θορύβους όταν σας χαϊδεύει στο κεφάλι. Κρατήστε τις ίδιες ρουτίνες, μέχρι το μωρό να αρχίζει να μαντεύει τα παιχνίδια σας.

Εξερευνήστε το περιβάλλον
Μοιραστείτε την εικόνα
Πάρτε το μωρό σας στις βόλτες με έναν μάρσιπο και εξηγήστε του τι ακριβώς βλέπετε. «Κοίτα αυτά τα μεγάλα δέντρα» ή «Αυτό είναι ένας σκύλος» ή «Ακούς τον ήχο της πυροσβεστικής;» Δώστε την ευκαιρία στο μωρό να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του.

Πηγαίνετε για ψώνια
Όταν χρειάζεστε ένα διάλειμμα από το τραγούδι και το χορό σας, επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ. Τα πρόσωπα, οι ήχοι, τα χρώματα είναι η τέλεια ψυχαγωγία για ένα μωρό.

Αλλάξτε το σκηνικό
Τοποθετήστε το καρεκλάκι στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, απ’ ότι συνήθως. Θα ενισχύσετε την μνήμη του και θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι εξοπλισμός χρειάζεται για παράδειγμα στα γεύματα.

Διδάξτε την υφή
Ποικιλία στα υφάσματα
Κρατήστε ένα κουτί με διαφορετική υφή στα υφάσματα: μετάξι, καπαρντίνα, μαλλί και λινό. Τρίψτε απαλά τα ρούχα στο μάγουλο του μωρού σας, τα ποδαράκια, την κοιλιά και αφήστε τον να εκφράσει πώς αισθάνεται.

Βόλτες
Περπατήστε γύρω από το σπίτι με το μωρό στην αγκαλιά σας και αφήστε το με το χεράκι του να ακουμπήσει το δροσερό παράθυρο ή τα ρούχα, τα φύλλα και άλλα ασφαλή αντικείμενα.

Αφήστε το παιδί σας να παίξει με το φαγητό του
Όταν είναι έτοιμο, αφήστε το να παίξει με τα τρόφιμα - συμπεριλαμβανομένων τα μαγειρεμένα μπιζέλια, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά ή κομμάτια από πεπόνι. Με αυτό τον τρόπο θα εξερευνήσει τις αισθήσεις του.

Εκμάθηση της γλώσσας και της καταμέτρησης
Μετρήστε τα δαχτυλάκια του παιδιού δυνατά ή τον αριθμό των βημάτων που κάνει ή τα δαχτυλάκια των ποδιών. Κάντε το συνήθεια το να μετράτε μεγαλόφωνα και σύντομα θα την αποκτήσει και το μικρό σας.

Διαβάστε βιβλία
Ξανά και ξανά! Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα μωρά από την ηλικία των 8 μηνών μπορεί να μάθουν να αναγνωρίζουν την ακολουθία των λέξεων σε μια ιστορία, όταν διαβάζεται 2 ή 3 φορές στη σειρά - αυτό πιστεύεται ότι τους βοηθά να μάθουν τη γλώσσα.

Πείτε απίθανες ιστορίες.
Επιλέξτε την αγαπημένη ιστορία του μωρού και αντικαταστήστε τον κεντρικό ήρωα με το όνομα του μωρού ώστε η ιστορία να γίνει πιο διασκεδαστική.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.